Meddig drágulhat a benzin?

2011. január 13. – 12:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A játék többszereplős: állami fegyelem, versenytársak pozíciója, nemzetközi árszint. Kérdés, ki az erősebb. Kommentelj!

A benzinár szárnyalása a válság alatt szinte soha nem látott méreteket öltött. 2009 januárjától 2010 végéig euróban számolva 71%-kal nőtt a benzinár Romániában, noha az üzemanyag iránti kereslet 2009-ben 6, tavaly pedig 10%-kal csökkent. A Petrom referenciaárait tekintve 2009 január elején egy liter benzin 2,87 lejbe került, ugyanez tavaly december végén 4,79 lej volt. Azóta a jövedéki-adó emelések következtében a legtöbb töltőállomáson átlépte az 5 lejes lélektani határt egy liter benzin ára, amit már nehezen nyelnek le a szállítóvállalatok, a taxisok, de akár a magánszemélyek is. Idén januárban ugyanis az ólommentes benzin jövedéki adója 1000 literenkénti 452 euróról 467 euróra nőtt, a gázolaj esetén pedig 347 euróról 358 euróra emelkedett a díj. Ennek következtében 5-6 banis drágulással kezdődött az új év.

2010-ben egyébként a benzin 24%-ot drágult, a gázolaj ára ugyanezen idő alatt 28%-kal emelkedett, összesen pedig 30-szor változtak az árak az év folyamán. Eközben uniós szinten a drágulás csak 17,2%-os volt tavaly, de még így is 19%-kal alacsonyabb a Romániában kapható üzemanyag ára az uniós átlagnál.

Mi az oka a drágulásnak?

A jelenség több tényezőre vezethető vissza. Első és legkézenfekvőbb, ha a kőolaj világpiaci árában keressük a magyarázatot, hiszen a laikusok számára az az egyértelmű, hogy ennek alakulását egyenes arányban követi a tankba töltött üzemanyag ára.A kőolaj hordónkénti világpiaci ára 45 dollár volt 2009 elején, mostanra meghaladta a 97 dollárt. Tavaly az olajár 70 és 90 dollár között ingadozott, a lej árfolyama pedig nem mutatott olyan nagy kilengéseket a dollárral vagy az euróval szemben, amely ilyen mértékű drágulást indokolna. Hozzá kell tenni, hogy Románia kőolajfogyasztásának körülbelül felét belföldi termelésből fedezi, miközben a legtöbb európai ország nettó kőolaj importőr. Azonban szakértők szerint a finomítók alacsony hatékonysága is közrejátszik az üzemanyag drágulásában. Juhász Jácint gazdasági szakértő szerint az üzemanyag árát csak körülbelül 30%-ban alkotja a kőolaj ára, 50%-ban adók és illetékek teszik ki, 20%-ban pedig a finomítási és szállítási költségek játszanak szerepet. Egy esetleges kőolajdrágítás tehát mindössze 30%-ban tudna tovább terjedni az üzemanyagárakban: ha például 50%-kal növekedne a kőolaj ára, az 15%-os benzináremelkedést indukálna. Azonban 50%-os kőolajdrágulás nagyon nagy, a jelenlegi körülmények között nem tartom valószínűnek – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a jövedéki adók szintjét Romániának az EU-s normákhoz igazodva kell megállapítania, a nemzetközileg meghatározott magasabb díjarányhoz fokozatosan fel kell zárkóznia.

A következő ok lehet a piaci verseny sérülése. Juhász Jácint szerint alacsony szintű a verseny az üzemanyag-terjesztők körében: néhány szereplő tartja irányítása alatt a piac meghatározó hányadát, a MOL és az OMV például az országos fogyasztás több mint kétharmadát biztosítja. A Petromnak egyébként 550, a Rompetrolnak 450, a LukOilnak 310, a MOL-nak 126, az OMV Romániának pedig 80 töltőállomása van országszerte.

Politikai akarat kérdése az árszabályozás?

Sokan a kormányt tartják felelősnek a drágulásokért, mondván, hogy a vezetők az adók mértéktelen növeléséből nyerészkednek. A mélyülő elégedetlenség nyomán Emil Boc miniszterelnök a napokban kijelentette, hogy felkérte a Versenytanácsot, vizsgálja meg, valóban fennáll-e monopólium veszélye a piacon, esetleg kartellgyanús-e a szereplők magatartása. Emellett az országos pénzügyi- és adóhivataltól (ANAF) elemzést kért az olajvállalatok nyereségének alakulásáról.

Boc kiemelte, a kormánynak nem áll módjában közvetlenül beleszólni az árak alakulásába, azonban egy esetleges többletadó ígéretével megpróbálta lehűteni a kedélyeket. Gheorghe Ialomiţianu pénzügyminiszter a tervet cáfolandó később bejelentette, hogy a kormány nem szándékszik plusz terhet róni a termelőkre. Boc egyébként a drágulást

a Petrom gondatlan privatizálására

vezeti vissza, amikoris Năstase kormánya 600 millió euróért elkótyavetyélte az állami vállalatot, miközben más országokban a hasonló kaliberű cégeket 18 milliárd euró körüli áron értékesítették. Adrian Năstase volt miniszterelnök azonban elutasította a vádakat, mondván, hogy a privatizálásról szóló memorandumot maga Traian Băsescu írta alá.

Juhász Jácint a Transindex kérdésére elmondta, hogy a politikum csak abban az esetben avatkozhat be a piaci mechanizmusokba, ha a Versenytanács kimondja a szabad verseny sérülését.

Az üzemanyagforgalmazók magánkézben vannak, ezért az állam nem alkalmazhat más áfát vagy adókat ezek esetében. Amennyiben a tanács úgy találja, hogy a vállalatok kartelleznek, kemény szankciókat szabhat ki rájuk, de a döntés még fellebbezhető a bíróságon. A vizsgálat így is legalább egy évet fog igénybe venni, mert meg kell vizsgálják a cégek költségszerkezetét és profitalakulását. Amennyiben úgy találják, hogy az egységes drágítást nem magyarázták a magasabb kiadások, és kizárólag a profitnövelést célozta, bebizonyosodhatna az összejátszás – magyarázta a szakember.

A különadó kérdése is vitatott, ugyanis Juhász Jácint szerint a jelenlegi hiányos versenyhelyzetben csak további drágításokat eredményezne, továbbá az EU sem nézné jó szemmel, kiindulva a magyarországi bank- és retail szegmens többletadóztatásának visszhangjából. A politikai nyomás kizárólag a verseny erősödésére irányulhat – tette hozzá a közgazdász.

Meddig növekedhet még az üzemanyag ára?

Bogdan Chiriţoiu , a Versenytanács elnöke szerint inkább az adók mérséklése segíthetne a benzinár-csökkentésében. Véleménye szerint pedig nem áll fent a verseny torzulásának veszélye a romániai piacon, ugyanis egyik szereplő sem rendelkezik 40%-os piacrészesedéssel. Meglátása szerint gazdaságilag téves az a feltevés, hogy mivel Románia és Bulgária a legszegényebb országok az EU-ban, ezért itt olcsóbb kellene legyen az üzemanyag, mint a többi tagállamban.

Chiriţoiu úgy véli, az egyetlen tényező, ami hathat az árakra, az a szolgáltatások és munkaerő alacsonyabb költsége. Juhász Jácint szerint idén várhatóan stagnálni fog a benzin ára, mivel a főkomponensnek számító adószinten nem fog emelni a kormány, tekintve a fokozódó elégedetlenséget, továbbá a lej árfolyama is előre láthatóan stabil lesz.

Szerinted hogyan lehetne határt szabni az üzemanyagdrágulásnak? Az állam, esetleg a vállalatok kéne lépjenek? Ki a hibás? Kommentelj!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!