Rohamosan növekszik Amerikában a szegény munkásréteg

2010. december 28. – 20:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre nagyobb a szakadék a gazdagok és szegények közt, közel minden harmadik munkáscsalád szegénynek számít.

Az európai trendhez hasonlóan Amerikában is egyre szűkebb a középréteg, a társadalmi szakadék a vagyonosok és az elszegényedett középosztály között pedig ennek következtében egyre szélesebb lesz. Egy júliusban nyilvánosságra hozott felmérés szerint az utóbbi három évtizedben háromszorosára nőtt a jövedelmi rés a gazdagok és a középosztály között az Egyesült Államokban. A szakértők a jövedelmi olló szélesedését részben a Bush-kormány adópolitikájával magyarázzák, amely kimondottan a gazdagoknak kedvezett. Az adófizetők által 2008-ban – Bush kormányzásának utolsó évében – kapott 1700 milliárd dollár adókedvezményt legnagyobb arányban a magas jövedelmű családok élvezték. Ennek következtében erősödött a vagyonnak a felső tízezer körében való koncentrációja. Az amerikaiak leggazdagabb 1%-ának körében egy család átlagosan 1,3 millió dollárt keresett adózás után 2007-ben, ez 88 800 dollárral haladta meg az azt megelőző évi adatot. Az átlagos középosztálybeli családok jövedelme 55 300 dollár volt. Arloc Sherman , a CBPP kutatója rámutatott: a jövedelmi szakadék növekedését nem a középosztály fogyatkozó jövedelme, hanem a leggazdagabb háztartások bevételeinek erőteljes emelkedése okozta. A szakadékot szerinte felelős adópolitikával lehetne mérsékelni. A kutatás nem tért ki 2008 óta bekövetkezett változásokra, a recesszió társadalomalakító hatására, csupán azt vetítette előre, hogy ez valószínűleg mérsékli majd a rést a gazdag réteg enyhe süllyedésének következtében. A Policy Brief 2010 végi, a Businessinsider.com által közölt tanulmánya azonban nem ezt mutatja.

Minden harmadik család szegény?

Jelenleg minden harmadik, dolgozó családot az Egyesült Államokban alacsony jövedelmi szintre lehetne besorolni, ez azt jelenti, hogy ők a hivatalos szegénységi küszöb 200%-ánál kevesebbet keresnek. A recesszió során a munkanélküliség 25 éves csúcsra ugrott, akinek pedig sikerült megőriznie állását, most igencsak keményen kell dolgoznia, hogy felszínen maradhasson a gyengülő gazdasági környezetben. A tanulmány rámutat, hogy 2009-ben több mint 10 millió alacsony jövedelmű család élt az USA-ban, 2007 és 2009 között arányuk 28%-ról 30%-ra nőtt. Ez azt jelenti, hogy körülbelül minden harmadik család éppen csak a létfenntartáshoz szükséges feltételeket tudja megteremteni magának.

Recesszió: kampec a férfiaknak és az alacsony végzettségűeknek?

A 2007 végén elkezdődött, 18 hónapig tartó recesszió nem csak a legkeményebb gazdasági mélyülés volt 1930 óta, de egyike volt a leghosszabb szorongató időszaknak. Amióta pedig a visszaesés hivatalosan is véget ért, még mindig családok milliói keresnek munkát.

A recesszió elsősorban a férfiak körében szedte áldozatait, akik nagyobb arányban voltak alkalmazva az ipari, építőipari és pénzügyi szektorban. 2007 és 2009 között a munkanélküli férjjel rendelkező dolgozó nők aránya 2,4%-ról 5,4%-ra nőtt, tehát egyre több háztartásban a nő az első számú kenyérkereső.

A recesszió alatt az érettségivel nem rendelkezők között a munkanélküliségi ráta 15%-kal nőtt, szemben az egyetemi diplomával rendelkezők esetén mért 4%-os növekedéssel. A gyártási és építőipari szektorok döcögős helyzete továbbra is megnehezíti az alacsony képzési szinttel rendelkező lakosság számára az álláskeresést.

2008-ban a főiskolát végzettek átlagfizetése 55 700 dollár volt, szemben a csak érettségi diplomával rendelkező réteg 33 800 dolláros átlagkeresetével.Egy másik kutatás szerint 2018-ig a kínált állások 63%-ánál szükség lesz felsőfokú végzettségre. Úgy látszik azonban, hogy ebből nincs elég: tavaly az alacsony jövedelmi szintű családok 31%-ában legalább az egyik szülőnek nem volt érettségije, 52%-uk esetén pedig egyik szülő sem szerzett a középiskolainál magasabb szintű képesítést.

2008-tól 2009-ig a szegény családokban élő gyerekek száma 700 ezerrel nőtt, a dolgozó családok gyermekeinek 35%-a szegény. A jövedelemeloszlást tekintve is növekvő egyenlőtlenségekkel találkozunk. 2009-ben a „munkáslétra” felső fokán állók tízszer többet kerestek, mint a szegény családok, ez 5%-os egyenlőtlenség-növekedést jelent 2007 óta, és 11%-ot 2004 óta.A tanulmány felhívja arra a veszélyre a figyelmet, hogy ez a kettészakadás a gyermekeket is elkülöníti egymástól, akik eltérő oktatási lehetőségekkel találkoznak, és más társadalmi körben nőnek majd fel, így a rés tovább mélyül. Emellett túl sok család keres túl keveset ahhoz, hogy pénzügyi biztonságot érjen el, de egyre mélyebb a szakadék a munkásosztályon belül is.

Néhány meghökkentõ számadat

– 2009-ben több mint 10 millió alacsony jövedelmû, dolgozó család élt az Egyesült Államokban, ez közel negyed millióval több az elõzõ évinél
- 45 millió ember, köztük 22 millió gyermek élt tavaly alacsony jövedelmi kategóriába sorolt családokban, ez 1,7 millióval haladja meg a 2008-as értéket
- Legalább egy kisebbségi nemzetiségû szülõvel rendelkezõ családok 43%-a alacsony jövedelmi rétegbe tartozik, ez közel kétszerese a fehér családok arányánál (22%)
- A jövedelmi egyenlõtlenség tovább növekszik, a dolgozó családok leggazdagabb 20%-a a teljes jövedelem 47%-át viszi haza, és tízszer többet keresnek, mint az alacsony jövedelmet szerzõ családok
- Az USA aktív lakosságának 55%-át érte elbocsátás, bércsökkentés, munkaidõ-csökkentés vagy kényszerszabadság, mióta 2007 decemberében beállt a recesszió

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!