Jövőre sem vezetik vissza a 3%-os jövedelemadót

2010. december 21. – 20:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mikrovállalkozásoknak 2011-ben is profitadót kell fizetniük, noha átalányadó már nincs képben. Kinek jó, kinek rossz?

A költségvetési törvénytervezet hétfő esti, plénumban folytatott vitája során eltörölték azokat a cikkelyeket, amelyek az ellenzék javaslatára kerültek bele a költségvetési-pénzügyi bizottsági munkálatok alatt. Így jövőre a mikrovállalkozások nem választhatják azt, hogy a 16%-os profitadó helyett a forgalom 3%-át fizetik ki. Idén január elsejétől szűnt meg a mikrovállalkozások kedvezményes választási lehetősége. A rendelkezés akkor nagy port kavart, noha csak azokat érintette, akik 2009-ben alapítottak céget, hiszen a többi mikrovállalkozás az átalányadó miatt már egyébként is profitadó fizetésére volt köteles. A két intézkedés együtt kisvállalkozások ezreit szüntette meg, ezután következett csak az egyéni vállalkozók és szerzői jogdíjasok pénzügyi meghurcolása. A 3%-os jövedelemadó jellemzően azoknak a mikrovállalkozásoknak kedvezett, amelyek alacsony leírható költségszinttel dolgoztak, így bevételük 3%-a kisebb volt, mint a nyereségük 16%-a – mondta el D.Z. könyvelő a Transindex kérdésére. Ezek a cégek inkább szolgáltatásokat nyújtanak, például könyvelés vagy tanácsadás. Költségként kevés számlát tudnak leírni, betehetik mondjuk a telefonszámlát vagy a lakás fűtésszámláját, ha az szolgál irodaként. Akik viszont már magas költséggel, több alkalmazottal dolgoznak, nem biztos, hogy jobban járnak, ha forgalom alapján adóznak – mondta D.Z., kifejtve, hogy gyakran a legális adóelkerülésre használták fel a mikrovállalkozások a kedvezményes jövedelemadót.

Hogyan lehetett spórolni a mikro-adóval?

Számpéldával érzékeltette a műveletet: ahhoz, hogy egy alkalmazott mondjuk 2100 lej nettó bért kapjon kézhez, 1760 lejt kell fizessen utána a munkaadó, ebből 860 lej a cég költsége, 900 lej pedig az alkalmazotti járulékokat takarja. Így a bruttó bér 3860 lej. Ha ezt nem alkalmazotti bérként, hanem kiszámlázva, mikrovállalkozási bevételként könyveli el az egyszemélyes cég, 115 lejt kéne fizessen 3%-os jövedelemadóként. Emellett ha alkalmazza magát bruttó 720 lejes fizetéssel, ebből 375 lejt tesznek ki az államnak fizetendő járulékok, és mondjuk havonta még fizet 100 lejt a könyvelőnek. Ha az államkasszába irányuló költségeket levonjuk, marad 3270 lej. Ahhoz, hogy ezt kivegye a cégből, ki kell fizetnie még a 16%-os osztalékadót és az 5,5%-os egészségügyi járulékot a 2726 lejből (544 lejes nettó bérrel csökkentett jövedelem), ami 586 lej. Amennyiben így jár el, 3270 – 586 = 2684 leje marad a vállalkozónak a 2100 lejes fizetés helyett. Természetesen hosszú távon lehet nem a legkifizetődőbb, ha a kisebb nyugdíjjárulékot, későbbiekben pedig az alacsonyabb nyugdíjakat vesszük figyelembe. Ugyanez a forgatókönyv 16%-os profitadó mellett a következő: a kiszámlázott 3860 lejből költség az 544 lejes nettó bér, a 375 lejes járulék, illetve a 100 lejes könyvelői díj. A tiszta nyereség-ből számolt profitadó 455 lej, ehhez még hozzájön az osztalékadó és egészségügyi járulék, 510 lejt. Kezünkben marad tehát 3860 – 375 – 455 – 100 – 510 = 2420 lej, ami több mint 200 lejjel kevesebb, mint az előző esetben. De ennyi spórolás csak 2100 lejes nettó fizetés esetén lehetséges. Ha alacsonyabb az alkalmazott bére, akkor a megtakarítás alig néhány száz lej lesz, ami lehet már nem éri meg a későbbi alacsonyabb nyugdíjszint mellett – magyarázza D.Z.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!