Mi kell ahhoz, hogy meggazdagodj az online pókeren?

2010. december 14. – 14:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legfontosabb az önfegyelem, az emberismeret, a figyelem. Ez nem szerencsejáték, több annál. Anyagilag és szellemileg is éretté tesz – nagy játékosok avattak be trükkjeikbe.

Az internet fejlődésével a hagyományosnak számító játékok is átkerültek az online platformra. A korlátok ezáltal kiszélesedtek, már nem okoz gondot partnereket találni egy unalmas estére adrenalinszintünk felpumpálására. De nem csak az izgalom-függőség köti a számítógéphez a szenvedélyes játékosokat: türelemmel, önfegyelemmel és ambícióval akár decens megélhetést is biztosíthat az online póker.

Van, akinek csak hobby...

J.B. foglalkozását tekintve üzletember, de szabadidejében szívesen ölt online pókerarcot. Hogyan kezdte? A rendszer egyszerű. Mindenféle akciókkal csábítjak az embereket. Én a https://hu.pokerstrategy.com/news/ oldalon kezdtem, ha itt indulsz el, kapsz 50 dollár ingyen kezdőtőkét és tanulhatsz is egyet-mást a pókerről. A legfontosabb póker oldalak elérhetők erről a site-ról. A Pokerstars a legnagyobb, állandó jelleggel több mint 200 ezer játékos van jelen, sok amerikaival. A Full Tilt Poker szimpatikus kezelőfelülettel rendelkezik, és viszonylag sok kelet-európai használja. Itt állandóan kb. 70-80 ezren vannak az asztaloknál – avatott be J.B.A stratégia pedig nem is olyan bonyolult interjúalanyunk elmondása szerint: óvatosan kell indulni, és közben sokat tanulni. Bármennyivel beszállhatsz. De

ahogy nőnek a tétek, úgy jobbak az ellenfelek is.

Ha nem tudsz, megkopasztanak. A tudás nagyon fontos, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy évről évre ugyanazok kerülnek be a legnagyobb versenyek döntőibe, miközben tízezrek indulnak" – meséli J.B.

A trükk pedig a tőkemenedzsmentben rejlik. Amit ajánlanak: kezdj kis tőkével, és sose szállj be olyan játékba, ami a tőkéd több, mint 5%-át felemészti. Ha ez az 5% nagyobb lesz, te is feljebb léphetsz. De ha veszíteni kezdesz, vissza kell lépned egy előző szintre, mert nagyon könnyen lenullázódhatsz. Ez egy önszabályozó mechanizmus: ahogy többet tudsz, mehetsz előre, de ha hibázol, visszalépsz.

A nyereség pedig nem jön egyből.

J.B. egy éve játszik, de egyelőre csak odáig jutott el, hogy már nem veszít. Tehát amit nyerek, el is veszítem. De kell 1-2 év intenzív játék, hogy nyereségesre fordulj. Ehhez pedig még hozzájön sok tanulás, olvasás, önkontroll. Ha belemélyülsz a játékba, rájössz, hogy a szerencse csak kb. 20%, a többi tudás. És a szerencse is csak rövid távon működik, hosszú távon mindig a statisztika, a tudás, a tehetség győzedelmeskedik" – meséli J.B.

Mennyire működik online a blöffölés?

– kérdeztük interjúalanyunktól. Elmondása szerint a blöff is egy játék, ha túl gyakran csinálod, megismernek. A blöfföt is fel kell építeni. A lényeg, hogy kiismerhetetlen légy: jó kártyákkal azt hitesd el, hogy blöffölni akarsz, és megadják neked, a blöffnél meg mindenki bedobja neked.

[*[youtube tkod="asuPwwWSnPw&NR"> Az igazi feszes játékosoknak nem látod meg a kártyáit, van, hogy egy egész este csak kétszer látod a lapjait, és akkor is nagyon erős lapokat. Imidzst kell építeni az asztal körül, és ha mindenki úgy néz rád, hogy te vagy a legjobb, akkor tényleg te vagy a legjobb, és megnyered a partit.

A kedvenc játékom a No Limit Hold'em, ennek, mint a neve is mutatja, nincsenek határai: mindent el tudsz veszíteni, és akár nyerni is egy körben. Bármennyivel beszállhatsz, és bármennyit emelhetsz. – vallotta be J.B., aki egyébként mikro limiten játszik, versenyeken 1-11 nevezési díjjal, készpénzes játékok esetén pedig 5-10 centes nagyvakokkal.

Néhány tuti tanács a szakiktól

[*[youtube tkod="QqF8m12JSDE"> A videóból megtudhatunk pár alapvető trükköt. Emellett pedig megtudtuk azt is, hogy a reál beállítottságú emberek általában jó pókeresek, sokat kell ugyanis számolni fejben, ha komolyabban játszol. Nagyjából ki lehet következtetni, hogy kinek milyen lapjai vannak. A legjobbak két körből megmondják, melyik két lap van a kezedben.

Van, akinek már életforma az online póker

Vajda Dávid jelenleg első éves egyetemista Kolozsváron, 17 éves kora óta pókerezik a neten. Kezdő tapasztalatait egy blogon közölte.

Napi átlagosan két órát játszik, de emellett még legalább egy órát fordít a tanulásra, stratégiája csiszolására: oktatóvideókkal, fórumokon, szakirodalmi könyveket olvasva. Az online póker szerinte akár állás is lehet, hiszen számos példa van rá a világon.

Rengetegen kötelezik el magukat a játék mellett, akár napi 6-8 órás műszakkal, de ott már tényleg napi dollár(száz)ezrekről van szó. De az ember folyamatosan fejlődik, elvégre ezért is játszunk, hogy anyagilag és szellemileg is éretté váljunk. Hozzásegít a mindennapokban való boldoguláshoz is: lényegében a póker problémamegoldások sorozata" – meséli Dávid.

Általában virtuálisan 4-6 asztalon játszom párhuzamosan, de ez az energiaszintemtől is függ. A beszálló egy-egy asztalhoz 10-25 dollár. Beülök egy adott összeggel, és addig játszom, amíg jól esik, ilyenkor az emberek jönnek-mennek. Ehhez szükséges egy póker szoftver, én a hold'em managert használom. Ez egyfajta monitorizáló: figyeli az asztalaimon folyó játékokat, és a játékosok fölé kis ablakban statisztikát helyez az emelési szokásairól, agressziófaktoráról. Ezek alapján számolok.

Arra a kérdésre, hogy mekkora kockázattűrést követel meg az online póker, Dávid elmondta, hogy a legfontosabb a türelem.

A póker pszichológia.

Eleve jó, ha az ember türelmes és alázatos a nagy számok törvényével szemben, és mindig hosszútávra fókuszál. Nem húzza fel magát, ha a parti utolsó pontján lemákolja egy kezdő játékos, hiszen lényegében ez is egy sport, rendkívüli önfegyelemre tud tanítani.

Hiába nem szemtől szemben folynak a mérkőzések, mégis fontos ismerni a partnereket. Az online pókerben ugye nem beszélhetünk testbeszédről, de itt is lehet olvasni a játékosok "tetteit". Ilyen például a timing tell: a lépései gyorsaságából következhetünk lapjai erősségére, az emelés méretezésének szokásaiból pedig blöffhelyzeteire. És persze az agressziófaktor: néhány leosztás után következtetni lehet nagyjából, milyen habitusú ember az illető.

A stratégiáról is mesélt néhány szóban Dávid: itt szerencsére nem kell a szó szoros értelmében pókerarcot vágni. Azokat a dolgokat használom fel én is, amit másokon próbálok figyelni. Olyan helyzetekben,

amikor például gyenge lapom van, és dobatni akarok az ellenféllel, nagyot emelek, hogy megijedjen.

Ha pedig nagyon erős kezem van, kicsit, blöfföt indukálva tőle, tehát visszaemelést várok. Ha gyengének és bizonytalannak mutatom magam, még többet akaszthatok le róla. De kis téteken még nem is igazán van értelme blöffölni. A játékosok nagyon lazák, és sima ABC pókerrel is lehet verni a mezőnyt.

A jövedelmezőségi oldaláról Dávid elmondta, hogy ha egy átlag ember elkezd vele foglalkozni, elég sikeressé válhat fél-egy éven belül. Simán megkeresi az átlagfizetést, aztán az idők során, ha nem áll le a tanulással, egyre többet nyerhet. Persze a legfontosabb dolog a bankroll management, tehát a tőkével való gazdálkodás: megtartani a beülőket az oldalon, és ezáltal egyre feljebb lépdesni a ranglétrán. Egyébként ez nem szerencsejáték:

csak akkor lehetünk nyereségesek, ha minimálisra csökkentjük a szerencsefaktort,

azáltal, hogy minden lépésünk mögött komoly gondolatmenet van. Amúgy az egészséges az lenne, ha mondjuk ilyen 70-30 lenne a tanulás-játék arány. A tapasztalat is nagyon fontos persze, de alap nélkül semmit nem ér. Csak időveszteség saját káron megtanulni a dolgokat, amit már millió helyen leírtak – meséli Dávid. Elmondása szerint nem fárasztja le a játék, inkább feldobja, ha beigazolódik a gondolatmenete, és kiderül, hogy nem csak a szerencsének köszönhetően nyert.

Dávid magát feszes-agresszív játékosként jellemzi: Feszes az indulókéz skálám, és amikor játékba keveredek, mindig nagyon agresszíven játszom meg a lapjaimat. Ez a legjövedelmezőbb játékostípus

Sikerrecept

Nagy Elõd egy évig élt az online pókerbõl. Egy bajnokság során 10 ezer dollárt nyert, 300 játékosból õ került ki gyõztesként. Meghívást kapott a világbajnokságra is, de akkor le kellett volna mondjon a nyereményrõl, és munkanélküli lévén inkább a pénzt választotta. Jelenleg egy bankban dolgozik, hetente körülbelül három órát játszik, de ez is havi kb. 200 eurót hoz neki.
Korábban napi öt órát foglalkozott az online pókerrel. Egy év alatt 3000 dolláros befektetéssel 10 000 dollár tiszta haszonra tett szert. Elmondása szerint leginkább türelemre van szükség, hosszú távon nem fontos a szerencse. Könnyû kiszúrni a gyenge játékosokat, és észrevenni, ha elvesztik a türelmüket.
Ehhez elég például a reagálási idõt megfigyelni: mennyit gondolkodott egy-egy lapállásnál, egy idõ után pedig már könnyen ki lehet következtetni, milyen lapjai vannak. A gyenge játékosokra még jellemzõ, hogy nehezen tudnak leállni, addig rakják be a pénzüket, míg el nem vesztik az egészet, ezt pedig ki kell használni. Fontos tehát a jó megfigyelõképesség és a következetesség.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!