Márciusra tetőznek a hiteltörlesztési késedelmek

2010. november 30. – 15:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A karácsony is rátesz egy lapáttal a lakosság eladósodottságához. Az ügyfelek 20%-a egy hónapja, 15%-a pedig már legalább három hónapja nem tudja törleszteni a bankhitelét. Interjú Diósi Lászlóval .

Igaz-e az, hogy jövő márciusban tetőznek a hiteltörlesztési késedelmek? Mekkora hatással lesznek a közszférabeli megszorítások a hiteltörlesztésekre? Hogyan készülnek erre a bankok? A lakosság törlesztési képességeiről és a hitelintézetek helyzetéről Diósi Lászlót , az OTP Bank romániai igazgatóját kérdeztük.

Többen is azt állítják, hogy március környékén fog tetőzni a hiteltörlesztési késedelem. Ez mivel magyarázható?

– Idén nyáron, június-augusztus felé már látszott egyfajta tetőzés a késve törlesztett hitelek esetében. Sajnos a kormány közalkalmazottakat sújtó intézkedései következtében egy újabb hullám indult meg az év végére. Annál is inkább, mert a decemberi időszak hagyományosan az eladósodás időszaka: az ünnepek során az emberek még többet vállalnak, mint általában. Ezért a karácsonyi költekezés után valószínűleg tavasszal tudnak a háztartások ismét olyan állapotba jutni, amikor már feltételezhető, hogy nem fog tovább nőni a késő hitelek mértéke.

Felmerülhet az, hogy a lakosság nagy arányban fog mondjuk fogyasztói hiteleket felvenni az ünnepek tájékán?

– Azért fog a késő hitelek volumene márciusban csúcsosodni, mert hagyományosan az emberek ünnepek táján túlköltekeznek, akár még hitelt is fölvesznek. Sajnos sokan emiatt nem tudják törleszteni a hitelüket. Ezek után várható, hogy a helyzet március környékén majd stabilizálódik.

Jelenleg az ügyfelek körülbelül hány százalékának van törlesztési nehézsége?

– Jelenleg olyan 14-15%-ra tehető azok aránya, akik már késett kategóriába tartoznak. Ők már több, mint három hónapja nem tudták fizetni a részleteket.

És mekkora azok aránya, akik esetleg csak egy részletet nem tudtak eddig kifizetni?

– Ezek aránya olyan 20%.

Hány százalékuk menthető meg hitel-átütemezéssel?

– A mi tapasztalatunk szerint legalább 70%-uk megmenthető. Nagyon fontosnak tartom, hogy bank és ügyfél kommuniáljanak egymással, és közösen találjanak megoldást nehéz élethelyzetekre. Tipikusan ilyen, amikor valakinek csökken a jövedelme vagy elbocsátják. Ilyen esetekre a bankok elég rugalmas megoldásokat nyújtanak manapság, hiszen az a céljuk, hogy az ügyfél fizetőképes maradjon. Az elmúlt másfél évet alapul véve az a tapasztalatom, hogy amikor lejárnak ezek a könnyített időszakok, akkor az ügyfelek 70%-a normálisan tudja fizetni a törlesztőrészleteket. Átalakítják a fogyasztási szokásaikat, lefaragják költségeiket, újra elhelyezkednek, esetleg eladják a drágább autót. Tehát sok olyan egyedi megoldás lehetséges, amely segítheti az ügyfeleket az életvitelük újragondolásában. Ehhez a bank egy átmeneti segítséget nyújt azáltal, hogy egy meghatározott időszakra kevesebbet kér. Ez általános tendencia, legtöbb bank alkalmazza. A bankszövetség elnöke szerint az átütemezett hitelek aránya 20%, de minden bizonnyal 10-15%-ot eléri minden bank esetében.

Mekkora veszélyt jelentenek a bankokra a közszférában tovább folytatódó elbocsátások?

– Mivel a romániai alkalmazottak 30%-a közalkalmazott, ezért könnyen kiszámítható, hogy a bankok ügyfeleinek átlag 30%-át fogja ez negatívan érni.

Hogy készülnek erre a bankok?

– Igazából már július-augusztus folyamán elkezdték felkeresni a fiókjainkat a közalkalmazottak. Az ő esetükben egyszerűsített módszerrel, gyorsabb elbírálással próbálunk segíteni.

A hazai bankszektorban az a tendencia, hogy az intézetek megpróbálják elkerülni, hogy a jelzálog eladására kerüljön a sor. Hogyan tudják mégis behajtani a kintlévő hiteleket, ha nem folyamodnak kényszervégrehajtásokhoz?

– Az már a legeslegvégső állapot. Mindenkinek az az érdeke, hogy az ügyfelek jelentős része újra törleszteni tudjon. Emlékezzünk csak az USA-ra: a tömeges fizetésképtelenség miatt elindított végrehajtások miatt összemlott az ingatlanpiac, magával rántva az ingatlan alapú kötvényeket. Senkinek sem az érdeke, hogy ez így történjen. A bankoknak is az az érdeke, hogy az ügyfelek megőrizzék az ingatlanjaikat és a fizetőképességüket. Természetesen a végső megoldás a végrehajtás, de igyekszünk ehhez minél később, és minél kevesebb ügyfél esetében eljutni.

Hogy állnak a lakosságival szemben a vállalati hitelek? Itt is előre jelezhetünk egy mélypontot?

– A vállalati hitelek átütemezési aránya közel megegyezik a lakosságival. A csökkenő forgalmak csökkenő bevételeket eredményeznek, ezek pedig azonos költségbázis esetén természetesen nehézségeket okoznak a bankhitelek fizetésében. Ilyenkor valamennyi vállalkozót egyedi esetként bíráljuk el, és személyre szabott megoldást igyekszünk találni. Amennyiben a cég életképes, mindenképpen megéri a banknak, hogy csökkentse a pénzügyi terheit. Ugyanakkor a kamatfizetéshez szoktak ragaszkodni a bankok. A vállalati hiteleknél egyébként már valószínűleg túl vagyunk a mélyponton. Már csak olyan szempontból is, hogy pontosan kirajzolódott egy olyan ügyfélkör, amelyik megerősödött, hiteleket tudna fölvenni, terjeszkedni képes, és tovább növekszik. Az elmúlt másfél évben azok a cégek, amelyek nem voltak életképesek, már megszűntek, illetve a megszűnés határán vannak. Továbbá nagyon sok vállalkozás, amelyik megkapta a megfelelő tulajdonosi és banki segítséget, talpraállt és működik tovább.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!