Hogyan tartsuk a lépést a közösségi média forradalmával?

2010. október 26. – 20:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Online kommunikációs stratégiák, a reklámszféra könyörtelen átalakulásának folyamata és a pletyka hatalma a konferencián.

Az elmúlt néhány évben az internet jelentősen megváltoztatta azt, hogy miként kommunikálunk a célközönségünkkel. Jelenleg az úgynevezett közösségi média forradalmának lehetünk tanúi. Az új internetes eszközök lehetővé teszik, hogy a cégek sokkal emberközelibb viszonyba kerüljenek ügyfeleikkel. A folyamat egyik legfontosabb következménye az adott márkába vetett bizalom növekedése – olvasható az OKOS 2.0 konferencia programfüzetének köszöntőjében. Azonban csak úgy érhetjük el a vágyott márkahűséget, ha tudatosan és szakszerűen használjuk a számítógépünk böngészőjébe rejtett online lehetőségeket. Ehhez nyújtott segítséget a Versatio által szervezett konferencia keretében néhány neves előadó október 22.-én, Marosvásárhelyen. A könnyen emészthető beszélgetések igazodtak a résztvevők eltérő igényeihez: szó esett ugyanis szűk büdzséhez szabott internetes stratégiákról, a pletyka hatalmáról, a járulékos piacok kihasználásáról, illetve a Google és Facebook hirdetések alkalmazásáról. A konferencia a vártnál hamarabb elkezdődött egy nulladik napi meglepetés előadással: az eseményt megelőző délután Bujtás Attila kreatív igazgató márkapozicionálási technikákról tartott előadást a körlevélre gyorsan reagáló érdeklődőknek. A konferencia Sas István , kreatív és kommunikációs igazgató, ismert reklámszakember Visszabeszélőgép című előadásával vette kezdetét. Megtudtuk, hogy bizony jelenleg zajlik a fogyasztói hatalomátvétel, a hagyományos média megroggyant, az Aronson-féle Rábeszélőgépek kora lejárt. Sok ember fénysebességgel befolyásol sok másik embert. Bárki beszólhat bárkinek – fogalmazott az előadó, hozzátéve, hogy már a pápa és a Dalai láma is a Facebookra költözött. Ezek mellett nem szabad elmenni a reklámstratégiák kiagyalásakor.

Nem bizony, a klasszikus reklám a potenciális fogyasztók szemében leértékelődik, már nem kíváncsiak a rátukmáló dumákra. Nem is lehet mindenkihez egyszerre szólni, mint ahogy azt a hagyományos tévéreklámok próbálják: elég kiválasztani néhány befolyásos embert, akik a hírvivő szerepét játsszák. Őket kell megcélozni, majd itt beugrik a szóbeszéd-marketing, amely szabályos katalizátorként működik a kommunikációban. Mi is ez? Hát a jól ismert pletyka – szólt Eszes István , a Budapesti Gazdasági Főiskola tanszékvezetője a következő előadásban.

A kevesek erejének bizonyítására felhozta a most már ősréginek számító 1996-os példát: egy farmer feltette leégett Ford autójának képét egy weboldalra, mert elégedetlen volt a vállalat hozzáállásával. Az eredmény: a jelentéktelen ügyfél által generált lejárató kampány óriási pénzbeli és erkölcsi károkat okozott a Fordnak. Ilyen elven működött például a Blair Witch Project felfuttatása is. Fórumokon fokozatosan rajzolták ki a film sztoriját, a valóságszagú rekonstruált videofelvételekre pedig egyre többen kapták fel a fejüket, végül pedig igazi kasszasiker lett.Hasonló célok elérésére pedig nem feltétlenül kell milliókat költeni. Szűk zsebre szabott, de ügyesen kidolgozott kommunikációs stratégiával is könnyen meg lehet ismertetni célközönségünkkel termékeinket. Mire kell figyelni? A weboldal tartalma például könnyen fogyasztható kell legyen, az árat válság idején kiemelt helyen kell feltüntetni, a képek és videók pedig többet mondanak el, mint a hosszú szöveges leírások. Figyelni kell arra is, hogy amellett, hogy objektívek vagyunk, szórakoztató tartalmat is biztosítanunk kell, és teret kell engedni a fogyasztók reakciójának – magyarázta Bujtás Attila Hatékony eszközök, szűk büdzsébőlcímű előadásában. A reklámszakember figyelmeztetett a Facebook trükkjeire is, vigyázni kell ugyanis, hogy a promóciós tevékenységeket a közösségi oldalon kívülre kell építeni, mert könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy törlik alkalmazásainkat.

Csiszár Dénes stílszerűen csak a kivetítő vásznon jelent meg, előre rögzített előadásában a hosszú farok esetét szemléltette a webbel. Még mielőtt bárki is rosszra gondolna, és az internetes pornóipar térhódításának bemutatását várná: nem-nem, a hosszú farok csak egy közgazdasági fogalom a piac kiterjedésére, létét pedig tulajdonképpen az online térnek köszönheti. Azoknak a potenciális fogyasztóknak az elérésére irányul, akik a klasszikus módszerekkel valamiért nem megszólíthatóak.És hogy mindez nincs is olyan távol tőlünk, mint azt talán először gondolnánk, arra Seer László marketingigazgató világított rá előadásában. Felteszi a kérdést: egy Twitter csatorna vagy saját fejlesztésű iPhone alkalmazás csak távoli jövő, vagy már most alkalmazhatja-e őket az erdélyi kisiparos, hogy versenyben maradjon? A válasz egyértelműen igen, hiszen most már Erdélyországnak is van külön Hi5 oldala, a régi áhítat pedig modern szóhasználatban már Isten lájkold a magyart -tá alakult. Az erdélyi trendeket pedig a levelezőlisták halála, az online hatalom kiterjedése, a széles körű integráció és akár a lokális e-kereskedelem is jellemezheti – tudtuk meg az előadásból.A témához idomulva Szőcs Barna előadásában arra kereste a választ, mi az értékesebb: a drága honlap vagy az ingyenes közösségi média felületek, illetve hol tart ezt a trend Székelyföldön. Faluvégi Barna fiatal vállalkozó az említett eszközök gyakorlati alkalmazását mutatta be. Pontosabban a Google Adwords és a Facebook által nyújtott reklámozási lehetőségeket szemléltette saját vállalkozásán, a Postermaster.ro-n keresztül.Előnyei: szőnyegbombázás helyett megcélozható a szűkebb célcsoport. Válóperes ügyvédként például a Facebookon becélozhatóak azok a nők, akik 5 éve házasodtak és egy meghatározott régióban élnek, Romániában ugyanis átlagosan ennyi ideig tart egy házasság, a válást pedig túlnyomórészt a nők kezdeményezik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!