Románia lehet az európai gázvezeték-csomópont?

2010. október 14. – 13:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Választania kell Romániának az EU és Oroszország között, vagy békésen megférnek egymás mellett az ellentétes célú projektek?

Jelenleg több földgázvezeték építésében is érdekelt Románia; a gond az, hogy miközben az egyik az orosz importtól való függőséget hivatott enyhíteni, a másik épp onnan szállítana gázt, két további vezeték pedig ugyanabból az azeri forrásból táplálkozna. A részvétel mindegyikben „prioritás”, és már rég nem a lakosság jövőbeni jólétét szolgálják – hiszen Románia nincs nagymértékben rászorulva az importra, szükségletének 85%-át belső termelésből fedezi – hanem nem sokkal inkább diplomáciai játékokat. A téma hatalmi érdekek színterévé vált, az energiabiztonság pedig már régóta inkább politikai, mintsem gazdasági fogalom. Ezenfelül vitára ad okot, hogy mindhárom projekt tulajdonképpen ugyanabból a régióból, ugyanazt a fosszilis energiahordozót biztosítaná, miközben egyre nagyobb szerepet kéne szánni a megújuló energiaforrások hasznosításának. Ezen felül hazai ellentéteket is előidézhet, hiszen miközben a Nabucco a Transgaz, az AGRI romániai partnere a másik energiaipari óriás, a Romgaz lesz. Kinek mi az érdeke és miért halasztják már évek óta a projektek beindulását?

Ki a ruszkikkal: Nabucco stratégia?

A 31 milliárd köbméter kapacitású Nabucco-vezeték Törökországon keresztül a Kaszpi-tenger térségéből szállítana földgázt Ausztriáig, keresztülhaladva Bulgárián, Románián és Magyarországon. A Nabucco az elképzelések szerint 3 300 kilométer hosszú lesz, a beruházás költsége 2008-as árakon 7,9 milliárd euró. A gázszállítás az eredeti tervek szerint 2015-ben indulhatna be, ám egyelőre a konzorciumban lévő két befektető nem döntött biztosan részvételi szándékáról.

Nabucco összetétele

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH részvényesei: RWE (Németország), OMV (Ausztria), MOL (Magyarország), Transgaz (Románia), Bulgarian Energy Holding (Bulgária) és Botas (Törökország), mindegyik egyenlõ 16,67%-os tulajdonrésszel.

Az EU az orosz földgázfüggőség enyhülését reméli a projekttől, mivel a vezeték azerbajdzsáni, kazahsztáni, türkmenisztáni, egyiptomi és szíriai eredetű földgázt is eljuttathatna az EU területére.A gázvezeték a tervek szerint Romániai dél-nyugati határvonala mentén fog haladni 469 kilométeren keresztül, érintve Dolj, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Temes és Arad megyéket.A Transgaz honlapján található információk szerint a Kaszpi-tenger térsége más földgázforrásoknál (például Oroszországnál) közelebb van Nyugat-Európához és a Balkánhoz is, így a Nabucco projekt mindenképpen versenyképes. Elemzések szerint kezdetben még csak évi 8 milliárd köbméter gázt szállítana a vezeték, majd ez fokozatosan 25-31 milliárd köbméterre emelkedne 2020-ra.

A vezeték megépítése elsősorban azért fontos, mert megtörné a Gazprom óriásvállalat teljhatalmát. Az orosz céget azzal vádolják, hogy a monopóliumokhoz hasonlóan megszabja kinek ad el gázt, mennyit, és milyen áron. A vezeték megépítése révén javulna az ország alkupozíciója az importgáz árára vonatkozóan, ez alacsonyabb árral járna a végső fogyasztók számára, serkentené a belföldi piacot, munkahelyeket teremtene, enyhítene az energetikai függőségen – nyilatkozták több ízben romániai politikusok.

A konzorcium nyáron azt is bejelentette, hogy hivatalosan is elkezdi finanszírozási tárgyalásait az Európai Beruházási Bankka l, az EBRD -vel, a Világbankkal , illetve más, exportot támogató intézményekkel és bankokkal.

Adriean Videanu volt gazdasági miniszter korábban elmondta, Románia 400-500 millió euróval kellene hozzájáruljon a befektetés költségeihez. A konzorcium 2,4 milliárd eurót, azaz a szükséges összeg 30%-át fedezi. A politikus elmondása szerint Romániának egy milliárd eurós nyeresége fog származni a projektből, illetve közelebb halad a régóta vágyott energetikai függetlenség felé. Mind a földgázszállítóknak, mind a tranzitországoknak, mind a végső fogyasztóknak előnyös lesz a vezeték megépülése – fogalmazott.

A kezdeti várakozásokkal ellentétben azonban csak jövőre hozhatja meg a végső befektetési döntést két tag: az OMV és az RWE képviselői közölték, hogy az azerbajdzsáni földgázszállításokról szóló tárgyalások elhúzódása miatt 2011-re halasztják a döntést, hogy részt vesznek-e a projektben.

A késedelmet az okozza, hogy egyelőre nem tudni, ki juthat hozzá az azerbajdzsáni Şah Deniz II földgázmező készletéhez. Az azeri vezetés több, mint 20 társasággal folytat tárgyalásokat párhuzamosan a kitermelhető földgáz értékesítéséről. A bakui kormány a legmagasabb árat kínáló féllel kíván szerződni, az orosz Gazprom pedig nemrégiben közölte, hogy senki nem versenyezhet azzal az árral, amelyet ők ajánlanak a Şah Deniz II földgázkincséért – áll a Reuters hírügynökség összefoglalójában. Az azerbajdzsáni Şah Deniz gázmező második fázisa 2013-tól csak 8 milliárd köbméter gázt fog termelni, s ez valamivel több mint a fele annak, mint amennyire a Nabuccónak szüksége lesz.

A vezeték tervezett gázforrásai:

– Fő forrása az azerbajdzsáni Şah Deniz-gázmező második fázisa, amelyet 2013-ban köthetnek a csővezetékre. Innen évi 8 milliárd köbméter gáz szállítására született megegyezés, és a mennyiség bővíthető. – Türkmenisztán évi 10 milliárd köbméter gázt táplálna a vezetékbe. – Irán is jelentkezett szállítónak, ezt azonban az EU és az Egyesült Államok elutasították. – Hosszabb távon a Nabuccóba Kazahsztán is küldhet majd gázt az észak-kaszpi-tengeri térségből a tervezett Transz-Kaszpi gázvezetéken keresztül. – Egyiptom, miután a Nílus-deltában az utóbbi években jelentős gázmezőket fedeztek fel, évi 3-5 milliárd köbméter gázt küldhet az arab gázvezetéken keresztül. – Az arab gázvezetéken át az iraki Ekasz mezőről is érkezhet gáz.

A Nabucco gondja eközben épp a gázforrások bizonytalanságában rejlik: nem született meg szerződés egyik gázlelőhelyet birtokoló országgal – Azerbajdzsánnal, Türkmenisztánal vagy Irakkal – sem, Irán pedig nem jöhet szóba a politikai konfliktusok miatt. Másik kérdés ezzel kapcsolatban, hogy hova fog szállítani: Susanne Nies , a brüsszeli IFRI energiaügyi szakértője szerint lehetséges, hogy a vita még évekig elhúzódik, és ahogyan Európa egyre inkább a megújítható energiaforrásokra kezd építeni, a vezeték megépítése elveszti értelmét. A Nemzetközi Energiaügynökség a globális gázpiacon 2015-ig valószínűsít túlkínálatot, majd ezt követően 2030-ig évi 1,5%-os keresletbővüléssel számol.

A másik ismeretlen a Nabucco egyenletében Törökország, ugyanis addig kérdéses a hozzáállása, míg csatlakozási kérelmét nem fogadja el az Európai Unió. Egy törökországi gázfolyosót akár váltópénzként is használhatnak Brüsszellel szemben: lezárhatják és kinyithatják a csapokat annak függvényében, mennyire vannak éppen megelégedve az uniós politikával az ankarai vezetők. A finanszírozás sem tisztázott: amíg a nincsenek meg a megfelelő szállító és felvevő piacok, addig a hitelintézetek és nemzetközi szervezetek nem hajlandóak biztosítani a szükséges forrásokat.

Szakértői vélemények szerint az iráni források bevonása nélkül a Nabucco nem lesz képes kihasználni szállítási kapacitását. A konzorcium álláspontja szerint azonban a türkmenisztáni, iraki és azeri források elegendőek lesznek a szállási kapacitás fedezéséhez, azonban még nem kötöttek beszállítói szerződéseket.

Az aggodalmakat alátámasztja Vlagyimir Putyin is, aki szerint nem sok esély van arra, hogy a Nabucco projekt sikerrel befejeződjön: nincs garantált gázforrása, oroszország nem szállít a Nabuccóba gázt, az iráni lelőhelyeket még nem tárták fel, Azerbajdzsán pedig Oroszországgal szerződött gázszállításra. Türkmenisztán jön még szóba, de nem tudni, onnan mennyi gázt kaphat a Nabucco, mivel onnan Kínába is fektettek vezetéket, amelynek éves kapacitása 30 milliárd köbméter.

A Gazprom nem enged: Déli Áramlat

Noha hivatalosan a Nabuccót támogatja, az orosz hatalmi pozíciót mérséklő projekttel párhuzamosan Románia a Gazprom mellett is elkötelezné megát egy gázvezetékének megépítésében. A Déli Áramlat – a Gazprom és az olasz Eni közös vállalkozása – a krasznodari területről indul és a Fekete-tengeren át jut el Bulgáriába. Onnan egyik ága Dél-Olaszország, másik ága Közép-Európa felé indul, ez utóbbi ág Ausztria felé haladna Magyarországon át. A tervek szerint a vezeték évi 30-36 milliárd köbméter gázt szállít majd összesen. A vezeték építési költségeit mintegy 10 milliárd dollárra becsülik.A Déli Áramlat tulajdonképpen a Kék Áramlat társ-folytatása lenne, amely már 2003 óta szállít gázt a Fekete-tenger feneke alatt Oroszországból Törökországba. A kezdeményezés sikerét az is mutatja, hogy a Déli Áramlat már több Nabucco-tagországot is elhódított, vagy legalábbis elgondolkodtatott. Moszkva mindent elkövet, hogy a Nabucco által megcélzott posztszovjet térségből felvásárolja lehetőleg a teljes kitermelést, aminek következtében a konkurrens vezeték megépítése értelmetlenné válna.

Európai szakértők szerint a két projekt végül egybeolvad, ugyanis útvonaluk gyakorlatilag egybeesik, és ugyanazon országok a fogyasztói célpontok. Jelenleg minden arra mutat, hogy a helyzet túlkínálatot eredményezne az európai gázpiacon. Ezért a Nabucco és a Déli Áramlat részvényeseinek érdemes lenne megállapodniuk egyetlen gázvezeték kiépítésében, mindenki számára előnyös feltételek mellett.

A Gazprom célja gyengíteni versenytársait és mindenkit maga mellé csalogatni. Már tárgyalt a Nabucco-projekt összes résztvevőjével, utolsóként a németekkel, hogy felmérje a helyzetet a transzeurópai konzorciumon belül – írja a Kommerszant című orosz napilap.

Az Európai Unió azonban kitart a Nabucco mellett. Günther Oettinger , az Európai Bizottság energiaügyi felelőse közölte, hogy megérti a Gazpromot, hiszen a gázexport hatalmas bevételt jelent az orosz költségvetésnek, és az „oroszok lehetőség szerint versenytársak nélkül dolgoznának”. A biztosnak azonban meggyőződése, hogy a Nabucco építésére létrehozott konzorciumot nem tudják szétforgácsolni az oroszok.

Egyre bizonyosabb hogy Románia részt venne a Déli Áramlatban, azonben egyelőre még semmi konkrétumot nem tudni. Júniusban Videanu Moszkvában találkozott a Gazprom képviselőivel hogy tárgyaljanak esetleges energetikai együttműködésről. A gázvezeték kérdésének megbeszélését akkor őszre halasztották. Szeptemberben Leonid Chugunov , a Déli Áramlat projekt menedzsere által vezetett delegáció Bukarestbe látogatott, hogy találkozzon a romániai minisztériumi illetékesekkel, illetve a Romgaz, Transgaz és Conpet képviselőivel. A találkozó célja volt, hogy lefektessék az alapját egy együttműködésnek a földgázforrások föld alatti tartalékolásáról, illetve a hazai áramfejlesztésről. A találkozó végén a Gazprom kijelentette, hogy Románia érdeklődést mutat a Déli Áramlatban való részvételre.

Alexei Miller , a Gazprom elnöke szerdán Bukarestbe látogatott, és megegyezett a romániai honatyákkal, hogy a közeljövőben szerződést kötnek a Gazprom és Romgaz közvetlen földgázimportjáról. A találkozó célja volt még, hogy elindítsák Romániai esetleges Déli Áramlat-tagságára vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítését. Egyre közelebb kerülünk tehát egy harmadik – közvetlen gázimporttal együtt a negyedik – új projekthez.

Alexei Miller szerint egyébként az építkezés 2013-ban fog elkezdődni és 2015-ben indulhat meg a Déli Áramlatban a földgázszállítás. Kiemelte, a terv nem versenytársa semmilyen más vezetéknek, egyszerűen csak diverszifikálja az Európát ellátó gázútvonalakat.

Északi Áramlat

A Nabucco vetélytársaként, illetve az orosz befolyás terjedésének jeleként meg kell említeni az Északi Áramlatot is, noha ennek nincs közvetlen hatása Romániára. Ez a vezeték a Balti-tenger alatt 2011-től évi 27,5 milliárd köbméter földgázt továbbít majd Európába, és egy újabb vezeték megépítésével a kapacitás megduplázódik. A Gazprom, az E.ON és a BASF német vegyipari óriásvállalat együtt hasznosítja a szibériai Juzsno-Russzkojei földgázmezőt, és együtt építenék meg a mező termelését szállító vezetéket is. A projektben a holland Gasunie is részes.

Mi legyünk a sztárok: AGRI

Mostanában leginkább az AGRI-projekt borzolja a kedélyeket. A kicsi-Nabuccóként elhíresült gázvezeték segítségével Románia úgy szállítana kaukázusi gázt Európába, hogy kikerüli a három fekete-tengeri nagyhatalmat: Oroszországot, Ukrajnát és Törökországot. Miközben kedvező pozíciót próbál kialkudni a másik két nemzetközi projektben, Románia nem titkolt szándékát is megpróbálja gyakorlatba ültetni: azt, hogy itt legyen az Európai Unió fekete-tengeri energetikai bázisa.

AGRI

A Romániában bejegyzett AGRI LNG Company részvényesei egyenlõ (25%-os arányban) a Romgaz, Georgian Oil and Gas Corporation (GOGC), a State Oil Company of Azerbaijan Republic és az Magyar Villamos Mûvek Zrt. Lesznek, ez utóbbi utólag fog csatlakozni a vegyesvállalathoz. A projekt megvalósítási költsége 4-4,5 milliárd euró között lehet. A szállítások mennyisége az elsõ idõkben várhatóan 8 milliárd köbméter lesz, és a projekt jövedelmezõségétõl függõen a késõbbiekben növelhetik a kapacitást.

Amennyiben megvalósul az eddig még csak papíron létező egyezmény, két-három éven belül már szállíthat a gázvezeték. Az azéri gázt vezetéken keresztül szállítanák a grúziai tengerpartig, ott cseppfolyósítanák majd onnan hajókkal vinnék át Constancáig, ahol újra gáz halmazállapotúvá alakítják és vezetékeken keresztül Magyarország és Bulgária felé szállítják. Ezáltal Románia nem csak a saját, de az unió orosz gázfüggőségén is enyhítene.Az AGRI projektnek egyik hatalmas előnye, hogy kikerüli Törökországot, amelynek a megbízhatatlansága a Nabucco kapcsán is felmerült problémaként. Ezek közé nemcsak tranzitszerepe miatt felértékelődött külpolitikai ereje tartozik, de bizonytalanságra ad okot izraeli afférja, az EU-csatlakozás körüli politikai viszályok és nem utolsósorban az Erdogan-kormány vallási szekularizációt gyengítő intézkedései is – olvasható a Világgazdaságban. További előnye még az AGRI-nak, hogy viszonylag rövid idő alatt jelentősen bővíthető a kapacitása, így ha mégsem valósulna meg a Nabucco az eltervezett menetrend szerint, elősegítheti az európai diverzifikációt. Az AGRI vezeték szakértők szerint könnyebben kivitelezhető, a forrást szigorú egyezményben biztosították. A projekt áprilisi költségbecslése 2-4 milliárd euró volt, ezt azóta 4-6 milliárdra korrigálták, a számla végösszege azonban elérheti a 10 milliárd eurót is. A tervezett szállítókapacitás évi 7-8 milliárd köbméter földgáz (szemben a Nabucco 30 milliárd köbméterével), ebből 2 milliárd marad a romániai piacon, és a fennmaradó 5-6 milliárd köbméter értékesíthető tovább Európában. Ez a mennyiség például Magyarország éves földgázimportjának alig több mint a felét fedezné.

A Nabuccóval és az AGRI közös pontja a földgáz származási helye: az azerbajdzsáni Sah Deniz 1-2 gázmező, így az AGRI forrást vonna el a Nabuccótól.

A projektben az egyik komoly veszélyforrást Oroszország jelenti, mely politikai nyomást gyakorolhat Grúziára, sőt akár ráküldheti a tengerpartnál állomásozó 3000 fős katonai flottáját. Ráadásul Moszkva vásárlási ajánlatot tett a jövőbeni türkmén és azeri gázexportra is, azaz a fel sem tárt és ki sem termelt földgázra. A Világgazdaság szerint ezzel a lépéssel a Nabucco legitimitását apasztva egyben üzent Kínának is, hogy Oroszország nem szemléli tétlenül Peking közép-ázsiai politikai térnyerését, amely például a türkmén-kínai gázszállítási megállapodásban ölt testet. Az orosz nyomás gyengíti mind az AGRI, mind a Nabucco pozícióját, mivel annak azeri gázzal való betáplálása is csak Grúzián keresztül oldható meg.

Az AGRI további probléma lehet még az ár: a gáz cseppfolyósítása, majd gázhallmazállapotba való alakítása és a tengeri szállítás jelentős mértékben megdrágíthatja a gázt. Kérdésessé válik tehát, hogy versenyre tud-e majd kelni az olcsó orosz importtal. Eladhatatlanná drágítaná a Konstancára érkező gázt ha Oroszország beváltja ígéretét és előre felvásárolja a közép-ázsiai földgázt, vagy üresen marad az interkonnektor, vagy többet ígérnek Azerbajdzsánnak a gázért mint Oroszország.

Ráadásul az AGRI igazából csak a megrekedt Fehér Áramlat projektet vinné tovább, amely az AGRI-hoz hasonlóan Grúziából szállított volna azeri földgázt Constantába, csak épp nem hajókon, hanem egy tenger alatti csővezetékben. Ezek a vezetéktervezetek abban különböznek egymástól, hogy míg az egyik a grúziai Supsából vezetne közvetlenül Konstancára, addig a másik először Ukrajnát célozná meg, majd csak a Krím-félsziget érintésével érné el a Konstancát.

A romániai vezetés szerint a projektek békésen megférnek egymás mellett, sőt több lehetőséggel csak többet nyerhet az ország. Kérdés, hogy mikor csap át a versengés valós nemzetközi energiaviszályba.

Update(15.10.2010): Időközben átadták azArad-Szeged földgázvezetéket, amely Magyarországról fog földgázat szállítani Romániába.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!