Melyek térségünk gazdaságának fejlődési kilátásai?

2010. október 11. – 20:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Van jó oldala is a válságnak: erős ország hiányában a régióké a jövő – tudtuk meg az RMKT vándorgyűlésén, ahol a szájkaraté sem hiányozhatott.

Örülök, hogy válság van. Ez végre decentralizációra kényszeríti az államot, ezáltal pedig megerősödnek a régiók. Románia önmagában soha sem lesz gazdaságilag erős, ám az országon belül létezhetnek erős régiók. Én az erős régiók Európájában hiszek, és abban, hogy a jövő az erős régióké! – mondta Antal Árpád , Sepsiszentgyörgy polgármestere a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) hétvégén megszervezett vándorgyűlésén. A Sepsiszentgyörgyön megrendezett találkozó aktuális problémát tematizált, stílszerűen pedig a Térségünk kilátásai a gazdasági fellendülésre címet viselte. A rendezvény egyúttal teret adott a társaság megalakulásának 20. évfordulója megünneplésére.

Az önkormányzati szereplők szerint Háromszéket kevésbé érintette a válság, hiszen Kovászna Megye Tanácsának 2009-ben prioritása volt a befektetés. Ezáltal segítették a helyi vállalkozókat, közvetetten pedig a helyi munkaerőpiacnak nyújtottak támogatást – mondta Tamás Sándor , a megyei tanács elnöke köszöntőjében. Tavaly minden második nap 1 millió euró jött be közbeszerzési beruházásokra. Ha 2010 is olyan válságos lesz, mint 2009, akkor minden rendben lesz – biztatta a hallgatóságot a megyei tanácselnök.

A hétvégén sor került a Kerekes Jenőről elnevezett Az év romániai magyar közgazdásza díj átadására is, amelyet dr. Vincze Mária , a BBTE professzora kapott.

A kötelező protokoll után kezdetét vette az előadás-maraton. Mit tudhattunk meg a gazdasági szakemberektől? Kádár Béla akadémikustól például azt, hogy milyen történelmi tényezők vezettek a 10 kicsi négerként definiált országcsoport gazdasági leszakadásához.Ezek között szerepel például szocialismusban eltöltött időszak, amelynek köszönhetően a térség kiszorult a nemzetközi tőkepiacról. A rendszerváltás pedig elmondása szerint mindenféle stratégiai elgondolás nélkül indult meg, a privatizálás előnyeit a legyengült belső gazdaság vállalatai nem tudták saját hasznukra fordítani. A 2008-ban beütő válság is leginkább a sebezhető országokat sújtotta: a térség átlagos 6%-os GDP csökkenése az uniós átlag 4%-ához képest leszakadásról árulkodik.

Továbbá négy dimenzió mentén kell felvegye a lépést Európa a megváltozott gazdasági rendszerben. Ezek a nehéz pénzügyi konjunktúra, a világgazdaság térbeli súlypontjainak eltolódása, a természeti ráfordítások megnövekedése, illetve a tömegtársadalom irányításával kapcsolatos problémák felerősödése.Az előadó továbbá figyelmeztetett: az egész növekedési pálya átszervezésre szorul, a kibocsátás maximalizálása helyett a ráfordítás minimalizálásával lehet növelni az életszínvonalat. A külpolitika szerepe felértékelődik, a kicsi országok nem tudják egyedül tartani a lépést, inkább regionális, nemzetközi szinten kell gondolkodni – fogalmazott Kádár Béla. A szakember szerint előreláthatóan 2013-ban érjük el a 2008-as gazdasági színvonalat, mivel a dinamikusan fejlődő ázsiai piac kiszorító hatása mind az export, mind az import oldalon érezteti hatását.

Azok az országok tudtak előretörni, amelyek erőforrásokat halmoztak fel, illetve az oktatást korszerűsítették. A politika műfaját is újra kell gondolni, olyan fejlesztéspolitikára van szükség, amely a jövőkép megtervezésével foglalkozik. A fellendülés nem csak közgazdasági feladat, ehhez egész koordinációs folyamatszervezés szükséges – mutatott rá az akadémikus.

Juhász Jácint , a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának dékánhelyettese már gyakorlatiasabb témát boncolgatott a kis- és középvállalkozások finanszírozásának tervezésével kapcsolatban. Előadásában áttekintést nyújtott a finanszírozás hüvelykujjszabályairól, amelyeket akár komolyabb pénzügyi szakismeret nélkül is követniük kell a cégeknek, hogy ne ütközzenek likviditási problémákba.Egy vállalat életpályáját finanszírozási szempontból különálló részekre lehet tagolni. Induláskor még csak a 3F-nek nevezett (Family, Friends, Fools) csoport biztosítja a kezdőtőkét, ők azok, akik bíznak a vállalkozásban már az ötlet megszületésekor.

Néhány tippel szolgált a banki finanszírozáshoz. Először is fontos, hogy a rövid lejáratú hiteleket rövid lejáratú eszközök finanszírozására kell használni, a hosszú lejáratú hiteleket pedig hosszú lejáratú eszközökbe kell fektetni. Ha ez nem így történik, könnyen likviditási problémák jelentkezhetnek. Továbbá át kell gondolni, mi az, amit a vállalat belső tőkéjének segítségével meg tud valósítani, és mihez van már szüksége a hitelintézetekre. A másik tanács pedig, hogy a felvett hitel törlesztő részlete ne haladja meg a belőle finanszírozott állóeszköz gazdasági értékcsökkenését. Amennyiben ez nem így történik, vagy árakat kell növelni a likviditási problémák miatt, vagy újabb hitelre lesz szüksége a vállalatnak. Dragoş Pîslaru , a GEA Strategy and Consulting vezérigazgatója a klaszterek és vállalati tömörülések fontosságát emelte ki előadásában. Rámutatott a megyék szintjén jelentkező egyenlőtlen versenyképességre, amelyet három mutató segítségével ábrázolt: egy főre jutó GDP, egy főre jutó export, és a technológiai fejlettség szintje. Ezek alapján a legsikeresebb megyék Kolozs, Arad, Temes, Brassó, Arges és Bukarest.Tanulmányában három kategóriába sorolta a Romániában tevékenykedő klasztereket: az innovációs szint, területi lefedettség, szakképzettség és alkalmazottak száma szerint három csillagot kaptak a nemzetközi, kettőt a regionális és egyet a helyi csoportosulások. A kutatás során összesen 8 három csillagos, 183 két csillagos és 253 egy csillagos csoportosulást talált, ezek között szerepel például a Sidex vagy a Dacia-Renault, amelyek működési szférájában több tízezer alkalmazott dolgozik. Pîslaru kitért a székelyföldi gazdaság erősségeire: Hargita megyében a borvíz és a faipar, Kovászna megyében a ruhaipar és a kiskereskedelem, Maros megyében pedig a trágya, a kerámia és a gázjellegű üzemanyagok szolgáltatása hódít.

A jelenlegi adósságválság nem csak azért veszélyes, mert nincs pénz, hanem mert a hosszú távú növekedési kilátásokat is veszélyezteti. 2010-ben a globális pénzpiac még érzékenyebb volt, mint 2009-ben, hála a görög adósságválságból induló spirálhatásnak – fejtette ki Török Ádám előadásában, hozzátéve, hogy miközben például Románia a 10. legveszélyeztetettebb állam a világon (első Venezuela), addig a görög államcsőd veszélye 5 éven belül 47%. Sőt, Kenneth Rogoff szerint biztos a görög csőd, csak az a kérdés, hogy mikor. Ilyen érzékeny periódusban megnövekedett a fiskális politika hitelességére vonatkozó társadalmi igény, ennek ellenőrzését pedig egy független szervnek kell végeznie. Természetesen együtt fogunk működni a romániai fiskális bizottsággal is – felelte egy hallgatói kérdésre az előadó akadémikus.A délután folyamán három párhuzamosan futó szekcióülés közül válogathattak a jelenlévők. Az első szekció előadásai A jövő üzletágainak témáját járták körül, jellemzően a környezetvédelmi szempont dominált. Előadók voltak Lőrincz Csilla , a Környezetvédelmi Alap alelnöke, Kurkó János székelyföldi vállalkozó és Vallasek István egyetemi adjunktus.

A harmadik szekció a foglalkoztatottságról és a munkaerő fejlesztéséről szólt. Jelen volt többek között Pataki Csilla Ida , senior management tanácsadó, Kovács Bernadett , az MTA-PE Regionális Innovációs és Fejlődéstani Hálózati Kutatócsoportjának részéről, Somai József , az RMKT tiszteletbeli elnöke és Kovács Tamás , az MTA-PE Regionális Innovációs és Fejlődéstani Hálózati Kutatócsoportjának részéről.

A második szekció a 21. századi versenyképesség lehetőségeit járta körül, annak minőségi és mennyiségi tényezőit is bemutatta különböző nézőpontokból. Radetzky Jenő , a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a helyi vállalatok regionális terjeszkedését ösztönözte, kiemelve a Kárpát-medencei régióban rejlő potenciált. Véleménye szerint a liberális gazdaságpolitika megbukott, új rendszer kell, azt kell előrejelezni, hogy 5-10 év múlva mi lesz a húzóágazat, és nem a jelenben ragadni. Nem lehetünk mindig követőek, innováció kell! – hangoztatta a szakember. Erre remek példát adott Somlai-Fischer Ádám , a prezi.com alapítójának videokonferenciája. A korszerű prezentációs eszköz első verziója 10 éve született meg, az alapítók először csak saját célra használták. Azután CEO-t, majd kockázati tőkeforrást kerestek induló vállalkozásukhoz, amely azóta már két világrészen, az Egyesült Államokban és Európában is méltó ellenfelévé vált a Power Point programnak. Csath Magdolna versenyképesség alatt inkább a puha tényezők által generált fejlődést érti. Ilyenek például az oktatás színvonala, az egészség, a kultúra, a társadalmi tőke és a vezetés. Nézőpontja éles ellentétben állt Székely Levente senior auditoréval, aki a gazdasági optimum és racionalitás szemszögéből mutatta be a terület versenyképességét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!