Három hónapra megszűnik a minimáladó

2010. szeptember 30. – 20:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Helyét januártól az új átalányadó veszi át, amely „lecsap” az adócsalókra. Újabb bonyodalom, vagy megkönnyebbülés a cégeknek?

Emil Bockormányfő szerda délután bejelentette, hogy október 1-től eltörlik a minimáladót. A vállalatok tehát az év utolsó negyedévében profitadót kell fizessenek. A miniszterelnök szerint pedig ez az intézkedés segíteni fogja a vállalkozókat. Jövőre azonban a három hónapos átmeneti periódust követően új formába gyúrják, hivatalosan is átalányadóvá keresztelik, majd újra kivetik azt a magánszektorra. Legalábbis a fokozottan adócsalásnak kitett területeken tevékenykedő vállalatokra, amelyből szakértők szerint elég sok van Romániában.

Hogyan is működött eddig a rendszer?

A minimáladót 2009 tavaszán vezették be, a lényege pedig az, hogy mindig a nagyobb értéket kell fizetni. Minden romániai vállalkozást előző éves árbevétele alapján besoroltak egy kategóriába, az alábbi táblázat szerint.Amennyiben a cég negyedéves nyereségéből – amely az illető periódusban realizált bevételek és kiadások különbségeként keletkezik – számított 16%-os profitadó kisebb, mint a kategóriához tartozó adó egynegyede, akkor a vállalat a minimáladót kell befizesse az államkasszába. Ha viszont a profitadója magasabb, akkor ezt kell befizesse.

A rendszer természetesen leginkább azoknak a cégeknek hátrányos, amelyek nem képesek akkora bruttó profitra szert tenni, amelynek adója meghaladná a forgalomarányos átalányadó mértékét – mondta el Pál-Antal Ildikó adótanácsadó a Transindexnek.

Az adófajta másik trükkje, hogy azt akkor is fizetniük kell a cégeknek, ha egyáltalán nem könyvelnek el profitot. A kormány azért is hozta meg ezt az intézkedést, mert sok cég úgy alakította könyvelését, hogy papíron ne legyen nyereséges, így mentesült a profitadó fizetése alól.

A legalsó kategória évi 2 200 lej. Amennyiben a cég nem könyvel el éves szinten legalább 14 ezer lejes profitot – ehhez 2240 lej profitadó tartozna –, az átalányadót kell kifizesse. Amennyiben ennél több profitot termel, de forgalma alapján nem esik bele a következő – 52 001 – 215 000 lejes – kategóriába, akkor mindegy, hogy van-e, vagy nincs átalányadó, mert úgyis profitadót fizet. Ha nem lesz átalányadó, az évi 9000 lej profitot termelő vállalat 1 440 lej profitadót kell fizessen a 2200 lejes átalányadóval szemben – magyarázta az adószakértő.

Idén januárban a kormány még egy lapáttal rátett a kisvállalkozásokat sújtó adóterhekre: eltörölte a mikrovállalkozások 3%-os forgalom alapú jövedelemadóját. A két intézkedés nyomán, illetve a válság által generált keresletcsökkenés és forráshiány miatt 2010 első felében 11 200 cég ment csődbe: ez 7,5%-kal több, mint a tavalyi év hasonló periódusában.

Mi lesz januárig?

A következő negyedévben nem kell összehasonlítani a profitadót a kategóriához tartozó átalányadó negyedével: január 25-ig a nyereséges vállalatok profitjuk 16%-át kell kifizessék, a veszteséges cégeket pedig nem terheli az 550 lejes kiadás. Pál-Antal Ildikó szerint ugyanakkor a májusi éves adóbevallás során az egész évben veszteséges cégek nem fogják visszakapni a már kifizetett átalányadót. Előnye talán annyi, hogy a kicsi cégek, amelyek eddig még nem zártak be, az utolsó negyedévben már nem kell kifizessék ezt a többletadót.

Adókilátások a jövőre?

Januártól csak a fokozott adócsalásnak kitett területeken fogják alkalmazni a megújított átalányadót. Eddig egyetlen, hasonló elven működő terv látott napvilágot: ezt idén márciusban a Sebastian Vlădescu által vezetett pénzügyminisztérium szakemberei dolgozták ki. A tervezet szerinti átalányadó 28 szolgáltatásra terjedt ki, mint például a taxisok, autómosók, vulkanizáló műhelyek, személyszállító társaságok, tájkarbantartó tevékenységet folytató cégek, művészeti tevékenységet folytatók és rendezvényszervezők. Emellett a hotelek és más szállásbiztosító vállalatok, lakókocsi-parkok, kempingek és táborhelyek is átalányadó fizetésre kötelesek. Hasonlóan az éttermek, catering-cégek, bárok és kocsmák, illetve a turisztikai szolgáltatást nyújtó cégeknek is fizetniük kell ezt az adónemet. A lista folytatódik a házi és kerti szerszámokat, bútorokat és berendezéseket javító vállalatokkal, a cipőjavító műhelyekkel, ruhatisztító szalonokkal, fodrászatokkal és szépségszalonokkal.

A tervezet továbbá leírja az átalányadó számítási módját az éttermek, kávézók, bárok és hotelek esetében. A legkevesebbet – 2000 lejt – a falusi kocsmák kellene fizessék, amelyek területe nem haladja meg a 10 négyzetmétert. 20 négyzetméter esetén a díj már 3400 lejre emelkedne, a legfelső kategória 240 négyzetméter – ekkora területet elfoglaló vidéki lokálok tulajdonosai legtöbb évi 34 200 lejt kéne fizessenek. Ugyanígy differenciáltan emelkedne a díj a kávézónak otthont adó település, illetve a lefedetett terület függvényében.

Hotelek és panziók esetében a szobák száma, illetve a csillagok vagy margaréták száma döntene az átalányadó kiszabásakkor. A szobák számát 1 226 lejjel és egy koefficienssel szoroznák be, amely egy csillag esetében 0,5, két csillagnál 0,75 és így növekedne minden hozzáadott csillag esetén 0,25-tel.

Végül azonban nem lépett életbe a tervezet, az elsődleges ok pedig, hogy míg a hatályos minimáladó biztos bevételforrást jelentett az államkasszának, addig az új átalányadó nehezen felbecsülhető jövedelmet jelentetett volna, az IMF pedig nem fogadott el újabb bizonytalanságot a költségvetés terén – védekeztek a honatyák.

Boc szerint az új pénzügyminiszter jelenleg gőzerővel dolgozik a rendszer átalakításán, hogy az a megfelelő célcsoportot érintse és lecsökkentse az adócsalást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!