Kik a leggazdagabb rommagyarok?

2010. szeptember 29. – 14:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A válság második évét is átvészelték, azonban sokat csúsztak a ranglétrán. A Forbes listája alapján összeállítottuk a Top10-et.

A romániai elit az utóbbi 12 hónapban szegényedett, szemben a világ legtöbb gazdagjával, akik vagy növelték, vagy szinten tartották vagyonukat – derül ki a Forbes toplistájából. A gazdasági válság sok romániai üzletember vagyonát tizedelte meg, és komolyan veszélyeztette a hitelre éhes üzletágakat. A toplista élén harmadik éve Dinu Patriciu áll, ő tavalyhoz képest 100 millió euróval gazdagodott. Akinek sikerült profitra szert tennie, az jellemzően az üzemanyagiparban fejlesztett, infrastrukturális beruházásba fektetett, vagy tőzsdén tette kockára vagyonának egy részét. Idén a hazai milliárdosok összvagyona 28,2 milliárd eurót tett ki, ez a GDP 24,3%-ának felel meg és 1,77%-kal alulmarad a tavalyi értéknek. Egyébként összesen 308 személynek csökkent a vagyona, 97-nek gyarapodott, 29-nek pedig a tavalyi szinten maradt. Az idei listán szereplő személyek közül csak 19,4%-nak gyarapodott a vagyona, 61,6%-uk komoly visszaesést könyvelhetett el. A listán 66 új név szerepel, az átlagos vagyon idén 56,4 millió euró, szemben a tavalyi 58 millió euróval. A vagyonosok átlagéletkora 48,6 év, a cégvezetők pedig összesen 264 087 személynek biztosítanak munkahelyet. Úgy tűnik, a főváros jelenti a tőkeközpontot: innen került ki ugyanis 198 milliomos, Ilfov megyével együtt ez a szám 208-ra nő. A második csomópont Kolozs megye 35 vagyonossal, ez néggyel több, mint amennyit tavaly számláltak. Erdély egyébként a második leggazdagabb régió az összeállítás szerint: 104 személy összesen 3,35 milliárd eurót birtokol, bár vagyonuk tavalyhoz képest 400 millió euróval esett. A dobogó harmadik helyezettje Moldva, ahol a mezőgazdaság és az infrastruktúra jelenti a közkedvelt befektetési területeket. A térségben 41 személy összesen 2,05 milliárd eurót birtokol.

Rommagyar toplista

1. Teszári Zoltán

14. hely, 340-350 millió euróVáltozatlanul Teszári Zoltán a leggazdagabb romániai magyar, azonban ő sem úszta meg a válságot: tavaly a Forbes még 400 millió euróra becsülte vagyonát, idénre ez 50-60 millióval apadt. Ez tükröződik a ranglistán elfoglalt helyezésében is, ugyanis 3 pozíciót csúszott lefele tavalyhoz képest. Az általa vezetett RCS&RDS az egyedüli teljesen román tőkéből felépülő vállalat, amelyik helyet kapott – pontosan a 453.-at – a közép-kelet európai régió legnagyobb 500 vállalata között.

Vállalkozása évről évre növekszik, 2009-re forgalma elérte a 400 millió eurót. Tavaly sikerült profitra váltson a vállalat, méghozzá nem is elhanyagolható, 50 millió eurós nyereséget ért el – viszonyításképpen 2008-ban még 23 millió eurós veszteséget könyvelhetett el. Nyeresége mellett azonban adóssága is rohamosan növekedett: a pénzügyminisztérium adatai szerint tavaly 565 millió eurós tartozást sikerült felhalmoznia, amely 30 millió euróval meghaladta a 2008-as adósságállományát.

Az RCS&RDS több, mint 200 romániai városban biztosít kábel TV, internet, vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatást, ezeken a területeken hazai piacvezetőként tartják számon. 2010 augusztusától az RCS mobil és mobilinternet szolgáltatásokat is nyújt prepay kártyás rendszerben. A cég tavaly 6 350 alkalmazottat foglalkoztatott, 300-zal kevesebbet, mint 2008-ban.

2. Mudura Sándor,

83. hely, 60 millió euró

Második helyezett továbbra is Mudura Sándor, aki sikeresen előrelépett tavalyi 95. helyéről: noha vagyona nem gyarapodott, vetélytársai szegényedtek el. A 71 éves Bihar megyei milliomos idős kora ellenére tovább tevékenykedik, elmondása szerint unatkozna, ha nem dolgozhatna.

Mudura többek között a nagyváradi Lotus bevásárlóközpont tulajdonosa, de részvényeket birtokol magyarországi és romániai Kinder tojás-gyárakban. Egyébként vagyonát is a Kinder tojásoknak és a Tic-Tac cukorkáknak köszönheti, amikor a ’90-es évek elején a Ferrero forgalmazójaként meghódította a magyarországi édesség-piacot. Néhány év után már havonta egy millió Kinder tojást és 20 tonna Tic-Tac cukorkát értékesített a 10 millió lakosú országban. Tevékenységét 1995 után kiterjesztette Romániába is, majd ingatlanpiacon is elkezdett befektetni. 2002-ben megnyitotta a Lotus-t, amely akkor a legnagyobb bevásárlóközpont volt Erdélyben. Jelenleg egy szabadidő-komplexum kivitelezésén álmodozik, amely egy hat csillagos, kaszinóval és színházzal ellátott hotelt, koncertstadiont, irodaházat és egy fedett aquaparkot is magába foglalna.

2. Verestóy Attila

, 83. hely, 60 millió euró

A politikus fej-fej mellett halad Mudura Sándorral, jelentősen lecsúszva tavalyi 59. helyéről. A Forbes akkori vagyonát 100 millió euróra becsülte. Verestóy a Rompetrol -részvények 1,68%-át birtokolja és úgy tűnik, nem szívesen válna meg tőlük. A KazMunaiGaz többször jelezte, hogy megvenné a kisebbségi részvényesektől a vállalat 24%-os tulajdonrészét, és ha politikus-üzletember elfogadná az általuk kínált 0,0741 lejes részvényenkénti árat, összesen 6,4 millió euróhoz jutna. A legfontosabb cég, amelyben Verestóynak részesedése van az International Railway Systems luxemburgi vállalat.

3. Urási Béla,

110. hely, 45-50 millió euró

Urási lekörözte Pászkány Árpádot, noha tavalyi 95. helyéről ő is 15 pozíciót csúszott vissza. Akkori 60-63 millió eurós vagyona 45-50 millióra apadt. A kolozsvári vállalkozó elmondása szerint teljes életet akar élni, szórakozni, mindenféle stressz nélkül. Mostanában legújabb szenvedélyének, az utazásnak hódol. Csak két-három hetente jár haza, akkor is csak azért, hogy előkészítse újabb utazásait. Az üzletember vagyonának forrása az Astral Telecom , amelyet 2005-ben vásárolt meg az UPC 420 millió dollárért. Urási a részvények 3,95%-át birtokolta, amelyért akkor 16 millió dollárt kapott, majd a pénzt ingatlanokba fektette. Az Astral előtt részvényes volt még a Transilvania Bank ban is, a szelvények 4%-ával. Jelenleg a tőke- és ingatlanpiacon gyarapítja vagyonát: 10-15 millió eurót SIF részvényekbe fektetett, a többit erdőkbe, illetve Temes, Kolozs és Constanța megyei luxustelkekbe.

4. Pászkány Árpád Zoltán,

122. hely, 40-42 millió euró

Pászkány Árpád 20 helyezést zuhant tavalyhoz képest, amikor 59-60 milllió eurós vagyonnal büszkélkedhetett. Azonban idén igazán volt minek örülnie: a CFR , amelynek tulajdonosa, megnyerte a Román Kupát és a Bajnokságot. A trófeák elhódítása után a focicsapat értéke a Pro Sport becslése szerint 55 millió euróra emelkedett.


Ami az üzletet illeti, a Polus Center befektetője látott már sikeresebb időket is. Kénytelen volt másodjára is halasztani az ötcsillagos Sheraton hotel megépítését, a befektetés értékét 50 millió euróra becsülik. Ez része lenne a 120 millió eurós Sigma Towers projektnek, amely a hotel mellett még tartalmazna luxuslakásokat és irodaházakat is.

Az Ecomax General Invesment , amelynek Pászkány az egyedüli tulajdonosa, az Opel és a Chevrolet helyi forgalmazójaként tavaly 70%-os árbevétel visszaesést regisztrált. Pászkány idén júliusban megvásárolta a C ompanie de Informatica Aplicată din Cluj-Napoca 2,1%-át, így már a vállalat 6,23%-ával rendelkezik.

5. Péter Pál,

164. hely, 30-32 millió euró

Tavaly a 188. leggazdagabb romániaiként tartották számon 30-31 millió euróra becsült vagyonával. A kolozsvári EnergoBit csoport részvényese: a vállalat tulajdonszerkezetét tekintve három egyenlő részre van osztva, barátaival pedig már 20 éve közösen irányítják a közben multinacionálissá vált vállalatot.

Jelenleg a cég számos területen tevékenykedik: energetikai audit, megújuló energia, szakosított mérnöki tervezés és szolgáltatásnyújtás, fénytestek gyártása és forgalmazása stb. A vállalat részt vesz a szélenergia hasznosításában: az Energobit többek között a Petrom , a CEZ és az Energias de Portugal romániai szélparkjainak kivitelezésében és tervezésében dolgozik. Ez is bizonyítja, hogy most már nem csak a hazai piacon, hanem a nemzetközi versenyben is megállják a helyüket.

A válságot nem számították bele üzletmenetükbe, de hatékony költségcsökkentéseket végrehajtva kikerülhették a létszámleépítést és a bércsökkentést. Hála a nemzetközi projekteknek, a vállalat a tavalyi évet 97,6 millió eurós nyereséggel zárta, árbevétele 25%-kal emelkedett 2008-hoz képest. Az Energobit a CFR focicsapat egyik legfontosabb szponzora.

6. Szigheti Zoltán,

185. hely, 28-30 millió euró

Miután tavaly éppen egy pozícióval csúszott ki a ranglistáról, Szigheti felküzdötte magát a leggazdagabb romániai magyarok topjába. Akkor a Forbes 292. helyezettje volt, vagyona 19 millió eurót tett ki. Az üzletember által birtokolt The Group reklámcsoport 15 cégével a legnagyobb a hazai piacon. Noha forgalma visszaesett tavalyhoz képest – 108,2 millió euróról 81,1 millió euróra –, megőrizte vezető helyét a romániai reklámpiacon. A visszaesésen nem kell csodálkozni, hiszen a tavalyi év elején becsült 20-30%-os piaci visszaesés helyett a szektor egésze 2009-ben több mint 40%-ot zuhant.A csoport több mint 70 hazai és külföldi brandet menedzsel, ügyfelei sorában olyan nevek szerepelnek, mint Avon ,Cosmote, Henkel ,Ikea.

7. Szarvadi-Téglás Loránd,

196. hely, 27 millió euró

A Domo márkától elválaszthatatlan név is visszacsúszott a tavalyi 178. helyről, 30-33 millió eurós vagyona is enyhén csökkent. A Hegedűs Ferenccel kezdett üzlet 50%-át később eladták a TransBalkan Investment vállalatnak 50 millió euróért, majd a Domo egy bolgár vállalattal lépett partnerségre. Szarvadi tulajdonrésze folyamatosan csökkent, jelenleg a részvények 7%-át birtkolja. Noha csak kisebbségi részesedéssel bír, Szarvadi továbbra is a cég ügyvezető igazgatója maradt. A vállalat jelenleg a piac első helyéért versenyez az Altex -szel, amelynek forgalma közel megegyezik a Domo-éval. Szarvadi Hegedűs Ferenccel közösen tulajdonosa a bálványosi, négy csillagos Best Western hotelnek.

8. Hegedűs Ferenc,

241. hely, 21-22 millió euró

Korábbi cégtársát követi közvetlenül a ranglétrán, lecsúszva a Forbes tavalyi 268. helyéről. Hegedűs a Forbes-nak elmondta, kitűnő pillanatnak tartotta a Domo eladását, ugyanis alkalma nyílt egy új korszakot kezdeni, és az ingatlanpiacba fektetni. 2007 után az Interdomo -n keresztül – amelyet 45%-ban tulajdonol – több területet is vásárolt, és bízik a további sikerekben. Az eddigi legfontosabb projekt, egy Bukarest közelében fekvő 100 hektáros terület, amelyre egy lakónegyedet építenének, halasztásra került.

Mivel a lakások iránti kereslet jelentősen visszaesett a fővárosban, ugyanezt a tervet kicsiben átültetnék Sepsiszentgyörgyre. Itt 200, egyenként 500 négyzetméteres telekkel ellátott házat húznának fel, áruk pedig 80-120 ezer euró között mozogna. A Domo eladásából befolyt pénzből Kolozsváron is vett nyolc lakást, amelyeket a közeljövőben értékesítene. A Best Western mellett tulajdonosa még a kézdivásárhelyi Atrium hotelnek is.

9. Lieb Mihály,

305. hely, 16-17 millió euró

A szatmári autóipari vállalkozó új szereplő a Forbes 500-as listáján. Kondor Zoltán üzlettársával társtulajdonosa Románia legnagyobb autóalkatrész importáló vállalatának, az Autonet Import nak. Idén augusztustól Lieb Mihály a stuttgarti ATR International AG bevásárló csoport Felügyelő Bizottság ának tagja lett. Emellett az üzletember elnöke az ország egyedüli kisiparosi kamarájának.Az Autonet tavalyi forgalma 101 millió euró volt, az idei évre 10%-os forgalombővülést becsülnek.

A Futottak még kategóriába jutott idén Pál Dénes (338) Hargita megyei vállalkozó, aki feleségével közösen működteti a Melinda Impex vállalatot. Vagyonukat 14-15 millió euróra becsüli a Forbes. Ebben a kategóriában kap helyet László János (380) is, aki többek között a Toyota és a Peugeot romániai képviselője, de a turizmusban is érdekelt hoteljeivel és halastavával. Őket követi Bara Levente Hugó (407), akinek a cége, a Supremia nagybani fűszerkereskedéssel foglalkozik, de jelentős szereplője a hazai borászati szektornak is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!