Hogy is volt a Rompetrollal?

2010. szeptember 13. – 21:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

603 millió dollárral tartozik a Rompetrol az államnak. A pénzügyi hatóság aktívákat foglalt le, de a többségi tulajdonos szerint ez visszaélés, mert a visszafizetési határidő még nem járt le.

603 millió dollárral tartozik a Rompetrol az államnak, ezért a Pénzügyi és Adóhivatal (ANAF) lefoglalta azt a telket, ahol a vállalat finomítója működik, az összes berendezéssel együtt. [*[kozvitabox tkod="20" align="center" width="395">2003-ban a kormány egy sürgősségi rendeletet bocsátott ki, amelynek értelmében a vállalat 7 éves visszavásárlási határidejű kötvényekké változtathatta az állam felé felgyülemlett 603 millió dollárra rúgó – kamatot és büntetést is tartalmazó – tartozását. Ez a határidő szeptember 30-án jár le. A sürgősségi kormányrendeletet a Năstase-kabinet idején fogadták el, amikor a kőolajfinomító még Dinu Patriciu üzletember kezében volt. A többségi részvénycsomagot Patriciu 2007-ben eladta a kazah KazMunayGas-nak, a kazahok pedig átvállalták a tartozás kifizetését. A Patriciu adóssága néven elhíresült tartozásból a kazahoknak mindössze 50 millió eurót sikerült eddig visszafizetni az államkasszába. Idén, június végén a Rompetrol Kőolajfinomító részvényesei elfogadták a társadalmi tőke 450 millió lejre való megemelését, a rendelkezésre álló összeggel az állam felé felgyülemlett adósságok egy részét szándékoznak törleszteni. A Pénzügyminisztérium fellebbezett a részvényesek döntése ellen, azonban elveszítette a pert. Az ANAF múlt hét végén, szeptember 10-én rendelte el a Rompetrol finomító aktíváinak lefoglalását. A Rompetrol csoport meglepetéssel vette tudomásul az adóhivatal döntését, és közleményében kifejtette: egyáltalán nem állt szándékában ezeknek

az aktíváknak az eladása.

Képviselői egy közleményben rámutattak, 2007 és 2010 között a Rompetrol több mint 1 milliárd dollárt fektetett be, a KazMunayGas kazah többségi tulajdonos 1,8 milliárd dolláros támogatása révén. Hangsúlyozták: az ANAF intézkedése nem befolyásolja negatívan a Rompetrol finomító tevékenységét, azonban árt a vállalat jó hírnevének. Szerintük az ANAF kezdeményezése

nem veszi figyelembe

a törvényes és szerződéses előírásokat. Aláhúzzák, az ANAF intézkedése nyomán aktívák válnak elérhetetlenné, egy olyan összeg miatt, amellyel a Rompetrol Finomító nem tartozik, és soha nem is fog tartozni az állami költségvetésnek. A Rompetrol Kőolajfinomító kötvényeket bocsátott ki, amelyeket az állam egy olyan nagyméretű tartozás és kamat fejében kapott meg, amelyet a vállalat a privatizálása előtt halmozott fel. A 118/2003 sürgősségi kormányrendelet értelmében a vissza nem vásárolt kötvények részvényekké alakíthatók át 2010 szeptember 30-át követően. Ezt az intézkedést a parlament – a Versenytanács jóváhagyásával – a 89/2005-ös törvényébe foglalta és fogadta el, majd az államfő ki is hirdette – fogalmaznak a közlemény kibocsátói.A közleményben ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a Rompetrol Kőolajfinomító vállalat a jogszabálynak eleget téve összehívta a részvényesek rendkívüli tanácsát annak érdekében, hogy jóváhagyják a visszavásárolatlan kötvények részvényekké való cserélését. Ugyanakkor a vállalat idejében közölte a pénzügyminisztériummal az összes odavágó információt a kötvények részvényekké váltása témájában.

A Rompetrol Kőolajfinomító által a Pénzügyminisztériumnak fizetett összegek szeptember 30-án 310 millió dollárra fognak rúgni. Ennek az összegnek közel 40%-át a 2003 óta felgyülemlett tartozásokra kiszámított kamat és büntetés teszi ki – áll még a közleményben.

Ezért az ANAF lefoglalási intézkedését egy olyan tartozás miatt kezdeményezte, amelynek a kifizetési határideje még nem járt le, a határidő lejárta után pedig – amint azt a parlament is törvénybe foglalta – az állam részvényeket kapna. A vállalat vezetői szerint az ANAF intézkedése révén visszaélt hatáskörével, a lefoglalást pedig indokolatlannak tartja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!