Idén nem fog jelentősen emelkedni a búza ára

2010. augusztus 24. – 12:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eleve fejletlen a hazai mezőgazdaság, azonban az idei árvizek is rátettek egy lapáttal, 158 millió lejes kárt okoztak.

Gyakran hangoztatják, hogy nagy potenciál rejlik a romániai mezőgazdaságban a termőterületek nagysága és a kedvező éghajlati viszonyok miatt, azonban hatékonyság tekintetében az európai rangsor végén kullogunk. Ennek oka az állami szubvenciók hiánya, az apróra feldarabolt gazdaságok és a gépiesítés fejletlensége. Az egy hektárra jutó támogatás Európa-szerte nálunk a legalacsonyabb, alig éri el az EU átlag harmadát, az állam pedig – noha nem hivatalosan – 3 millió hektár meg nem művelt területet is szubvencionál – olvasható az evz.ro-on. Európában átlagosan 270-300 euró szubvenció jut egy hektár termőföldre, Romániában az alap csak 82 euró. Szerbiában például 350 euróval, Magyarországon pedig 270 euróval támogatja évente az állam a gazdasági egységeket hektáronként. A folyamatok gépesítését csak a nagyobb termelők engedhetik meg maguknak. A kisebb gazdaságok, amelyekhez a termőföldek 85%-a tartozik, gyakran még mindig ló vontatta ekével szántják a földeket, a trágyaként pedig csak az állatok után maradt ürülék szolgál. Viorel Matei , a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének (FNPAR) elnöke szerint miközben az unióban egy hektárra 200-250 kg trágya jut, Romániában ez alig éri el a 70 kg-ot. Matei ezentúl kiemelte, gyakran a vízhiány is gondot okoz: az öntözések tekintetében létezik egy 2,6 millió hektárnyi deficit – ha a hivatalos adatok szerint 300 ezer hektárt öntöznek, az gyakorlatilag csak 100 ezret jelent, tartja a szakértő.

700 millió euró a mezőgazdaság külkereskedelmi hiány

Az első 5 hónapban Románia mezőgazdasági kereskedelemből származó deficitje elérte a 700 millió eurót. Júniusig 769,84 millió euró értékben exportált, 4,1%-kal kevesebbet, mint 2009-ben. Az import összértéke 1,47 milliárd eurót tett ki, a tavalyi 1,519 milliárd euróval szemben. A kivitelben legnagyobb arányt a dohány-levelek és hasonló termékek képezik, 152,5 millió euró értékben. Ezt követi a búza és kukorica, amelyek együtt 111,16 millió eurót hoztak Romániának. A disznóhús jelenti a legfontosabb importárut: az első öt hónapban 105,25 millió eurót költöttünk 68 226 tonnára. Második helyen a nádból és répából készült cukor áll, 61,5 millió euró értékben.

Hol vagyunk Európában?

2009-ben az ország teljes termőföldjének 8,5%-án búzát termesztettek, ezzel Románia a negyedik helyet foglalta el az EU-ban. Franciaországgal, Németországgal és Lengyelországgal közösen közel az 50%-át adjuk Európa búzatermelésének.A különbség azonban szembetűnő a termelékenység tekintetében. Mialatt Franciaországban 7,5 tonna búza került ki egy hektárról, addig Romániában ez az arány csak 2,3 tonnát mutat. Ez a teljesítmény már csak a 7. helyre elég, illetve az európai termelés 3,7%-át jelenti. A hektáronkénti termelési hatékonyság tízes rangsorában az utolsó helyen szerepel Románia, a legjobban Nagy-Britannia gazdálkodik, 8,3 tonna hektáronkénti terménnyel.

Kukorica esetében Románia tavaly az első helyen szerepelt a megművelt terület nagyságát tekintve, a termelésnél pedig a második helyen végzett, a teljes EU kukoricatermésének 13,8%-át adva. A hektáronkénti eredmény azonban lehangoló: miközben Romániában egy hektárról 3,4 tonna kukoricát arattak le, Franciaországban hektáronként 9,1 tonnát, Olaszországban 8,2-őt, Magyarországon pedig 6,4-et sikerült. Még Bulgária is hektáronként 800 kg-mal jobban teljesített, mint mi.

A kukoricatermelésben rejlő potenciál 14-15 tonnát jelent hektáronként, ha úgy művelnénk a mezőgazdaságot, mint Európában. Nálunk csak 80%-át öntözik a kukoricaföldeknek, trágyázás pedig nem igazán létezik – véli Viorel Matei.

Burgonyatermőföld tekintetében Románia a harmadik helyen áll, a termesztésnél azonban csak a hatodik Németország, Lengyelország, Hollandia, Franciaország és Nagy-Britannia után.

Tavaly Németországban 44 tonnát termeltek hektáronként, Franciaországban ennél közel 400 kg-mal kevesebbet. Lengyelországban 3,7 tonnával sikerült többet termeszteni, mint nálunk, ahol a teljesítmény 16 tonna volt hektáronként. A hazai szorul helyzetben közrejátszik az is, hogy a közvetítők nagyon alacsony áron, 0,5-0,8 lejért veszik a burgonya kilogrammját az őstermelőktől, majd a nagyvárosok piacain ennél jóval drágábban, 2-2,5 lejért értékesítik azt.

Mennyi az annyi?

Az Agerpress információi szerint az idei betakarított búzatermés 5,7 millió tonnát tesz ki. Ez a 86%-a a mezőgazdasági minisztérium előzetes becsléseinek, azonban 10%-kal meghaladja a tavalyi teljesítményt.

A minisztérium szakértői tavasszal még 6,6 millió tonnára számítottak, ugyanis télen és tavasszal az időjárási viszonyok kedveztek a gabona termesztésének, azonban a júniusi és júliusi esőzések miatt fuccsba mentek az optimista tervek. Az idei évre vonatkozó teljesítmény 2 778 kilogramm hektáronként, a kezdeti tervek még 3 221 kg-ról szóltak.Tavaly csak 499 532 tonna búzát sikerült betakarítani, annak ellenére, hogy a búzával bevetett terület akkor 2,202 millió hektárt tett ki az idei 2,048 millióval szemben.

A termelők előzetes jelzései szerint a learatott termés 30%-a annyira rossz minőségű, hogy nem lehet pékségekben feldolgozni – ez elsősorban a kedvezőtlen időjárásnak tudható be.

Országos szinten 158 millió lej mezőgazdasági kárt okoztak az árvizek

Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkár szerint országos szinten 158 millió lejre tehető a természeti katasztrófák által okozott mezőgazdasági kár. A megyékre lebontott statisztikáról Lázár Zoltán személyi tanácsost kérdeztük.

A székelyföldi, illetve partiumi megyék közül a hivatalos statisztikák szerint a legnagyobb károk Kovászna megyében keletkeztek. Összesen 4867 hektár mezőgazdasági terület sérült, amelyből 1693 búzát, 185 kukoricát, 82 árpát, és 179 pedig egyéb terményt ért a víz. 1696 hektárnyi legelőt és kaszálót rongált meg a rossz időjárás. A teljes kár 17 476 lej, amelyből kármegelőzésre – gátak, támfalak megemelésére, hidak megerősítésére – 4199 lejt kell fordítsanak.

Hargita megyében 6 797 hektárban keletkezett kár, ebből 492 búza, 220 kukorica, 173 árpa, 1 096 pedig egyéb (ide tartozik például a burgonya is). 4 316 hektárnyi legelőt és kaszálót tett tönkre a víz, összesen pedig 5 230 lejnyi kár keletkezett.

Maros megyében csupán 2 183 hektár terület sérült, amelyből 121 búza, 521 kukorica és 41 egyéb terményeket jelent. A természeti csapások okozta teljes kár 2 217 lej, ez tartalmazza a helyreállítási költségeket is.

Szatmár megyében 9 613 lejnyi mezőgazdasági kár keletkezett, Kolozs megyében pedig az 5 216 sérült hektárból 816 hektáron búzát, 1 350-en kukoricát, 181-on árpát, 26-on napraforgót, 1 436-on pedig egyéb növényeket termesztettek. A keletkezett teljes kár 8 580 lejre rúg, amelyből 2 800 lejt a további károk megelőzésére kell fordítani.

Tánczos Barna továbbá elmondta, hogy ezen kívül még keletkeztek egyéb károk is a mezőgazdaságban, amelyek nem feltétlenül a komoly természeti katasztrófákhoz kötődnek. Ilyenek például a hosszan tartó esőzések, amelyek ha konkrét kárt nem is, de

terménycsökkenést és minőségromlást előidézhettek.

Az államtitkár elmondása szerint a statisztikai hivatal még nem számszerűsítette, hogy ezek a károk mennyivel járulnak hozzá a GDP csökkenéshez. A búza esetén már biztos, hogy a terméskiesés legkevesebb 10%-os, és a begyűjtött búza minőségében is sokkal gyengébb, mint a tavalyi.

Ez azonban nem fog az árak jelentős emelkedéséhez vezetni. A nemzetközi piacon évtizedek óta nem tapasztalt magas áron áll a búza, de ez főleg az orosz export-tilalomnak köszönhető. Más terményeknél nem számítunk ilyen áremelkedésre, hiszen főleg az európai piacon a különböző országok termelése kiegyensúlyozza egymást. Tehát ha Romániában például a burgonya esetén van egy 5-10%-os kiesés, az nem jelenti azt, hogy a burgonya ára megugrik, mert az unión belül a piac kiegyenlíti az árakat. Ma már nem nagy dolog bármit importálni az unióból, 2007 óta egyébként is egy olyan erős import-export indult be, amelynek köszönhetően Románia tényleg egy egységes piac részévé vált.

A búza esetén az export-tilalom több mint 200 eurós tonnánkénti árhoz vezetett a nemzetközi tőzsdéken, és egyértelműen Romániában is felment a búza ára: most már elérte a 8 banit kilónként, ami tonnánként közel 200 eurónak felel meg. Valószínű azonban, hogy ez csak az idei évre lesz jellemző, jövőre ha visszaáll a normális helyzet remélhetőleg nem lesznek hasonló árlengések – magyarázta Tánczos. Nehéz azonban felbecsülni, hogy mennyivel csökken a vásárlóerő, hiszen a saját fogyasztásra termelő gazdaságok nem kerülnek be az országos statisztikákba, tette hozzá az államtitkár.

Pedig érdekes lenne felbecsülni, mekkora a valós összkár, ami az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt keletkezik. Ami biztos: ezekre az egyre gyakoribb természeti katasztrófákra nincsenek felkészülve sem a romániai nagytermelők, sem az önfenntartó kicsi gazdaságok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!