Szegények bankja modern kivitelben

2010. augusztus 10. – 18:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook mintájára számos lehetőség van már, hogy egy szimpatikus személynek pénzt utaljunk vállalkozása indításához, fogorvosi kezeléshez vagy akár mellnagyobbításhoz.

Felfutóban vannak a közösségi oldalak szellemére épülő specializált internetes portálok, amelyek szegények bankjaként segítenek a rászoruló kezdő vállalkozóknak, esetleg pár dollárral hozzájárulnak egy fogorvosi kezeléshez vagy mellnagyobbító műtéthez. Hogy miért pont a Facebookra hajaznak ezek az oldalak? A közösség itt is megvan, a különbség csak annyi, hogy egy meghatározott érdek az összetartó erő, amely valahol igazi közösséggé formálja őket. Ez pedig a jótékonykodás, tehát hogy oda adjuk fölös (?) dollárcentjeinket, ahol igazán szükség van rá. A skála széles, adakozni sokféle céllal lehet, a lényeg nagyjából mindenhol ugyanaz: a nagylelkű netező kiválaszt egy profilt, ahova néhány centet juttat, majd ezt pár hónap múlva visszakapja, ezt a pénzt pedig új adományokba fektetheti. Haszna nincs, persze ha a kezünk nyomán csökkenő szegénység lelki gyönyörét nem számoljuk. Azonban erre nehéz könyvviteli mérleget felrajzolni.

Az alapötlet a Nobel-békedíjas Gramenn Bank nevéhez kötődik,

amely 1998-ban indult Bangladesben, az elvet pedig a modern technológia segítségével közösségi oldalakká gyúrták az alapítók. Kezdetben a bank megtakarítási termékeket nyújtott ügyfeleiknek, 7 év múlva az emberek elkezdtek többet megtakarítani, mint kölcsönözni – körülbelül 460 millió dollárral. Bár sok bank nem érdekelt abban, hogy kis összegű kölcsönöket nyújtson, a szegényeknek rendkívüli szükségük van biztos megtakarítási módszerekre.A Grameen Bank egy mikrofinanszírozási szervezet és egy fejlesztési bank, amely garanciával nem rendelkező szegényeknek nyújt kis összegű hiteleket. A rendszer arra az elvre épül, hogy a szegények hasznosítatlan készségekkel bírnak, amelyek kiaknázhatók.

A csoport alapú hitel-megközelítés a csordaszellem erejét használja ki, hogy gondoskodjon a hitelfelvevőről, és szigorú óvatosságra intse pénzügyeinek kezelésében. Érdekes jellemzője még a hitelintézetnek, hogy ügyfeleinek 97%-a nő.

A bank alapítója Muhammad Yunus , Chittagong Egyetem professzora, aki azt elemezte, hogy juthatnak a vidéki, szegény közösségek banki szolgáltatásokhoz. Az intézetet az alapítóval közösen Nobel-békedíjjal tüntették ki 2006-ban, a szervezet Low-cost Housing Programja 1998-ban megnyerte a World Habitat Award-ot.

2005 elejéig a bank 4,7 milliárd dollárnyi kölcsönt nyújtott, 2008 végére pedig 7,6 milliárd hitelt biztosított a szegényeknek. A siker hatására hasonló projektek indultak el több mint 40 országban, továbbá nyomást gyakorolt arra, hogy a Világbank is finanszírozzon Grameen-típusú rendszereket.

A bank különböző forrásokból szerzi a pénzalapot, a hozzájárulók sokat változtak az évek folyamán. Kezdetekben az adományozó intézetek nyújtották a tőke jelentős részét, nagyon alacsony kamatlábon. Az 1990-es évek közepén a pénz legnagyobb részét már a Bangladesi központi banktól kapta, mostanában már kötvényeket kezdett árusítani finanszírozás szerzéséhez, amelyek implicit módon állami garanciát élveznek.A Grameen Bank a szolidaritási kölcsön rendszeréről híres, azonban

minden ügyfélnek 16 pontos ígéretet kell tennie,

ha kölcsönhöz folyamodik. Ezek ösztönzik őket a pozitív társadalmi normák követésére. Egyik közülük, hogy iskolában taníttassák gyermeküket: amióta pedig a bank bevezette önkéntes bevallásra alapuló rendszerét, szinte mindegyik ügyfél megfelelő korú gyermeke iskolába jár.

A 16 pontos ígéret

1. Követni fogjuk a Grameen Bank négy elvét: fegyelem, közösség, bátorság és kemény munka 2. Jólétet teremtünk családunk részére 3. Nem fogunk düledezõ házakban lakni. Meg fogjuk õket javítani és azon dolgozunk, hogy újakat építhessünk. 4. Egész évben fogunk zöldségeket termelni, a nagy részét eladjuk, a felesleget pedig értékesítjük 5. Ültetési periódusban annyi ültetünk, amennyit csak lehet 6. Kicsi családot fogunk tervezni, minimalizálni fogjuk a kiadásokat, figyelni fogunk az egészségünkre 7. Oktatni fogjuk a gyerekeinket és biztosítani fogjuk, hogy vissza tudják fizetni a taníttatás költségeit 8. Tisztán tartjuk gyerekeinket és környezetünket 9. Építeni fogunk illemhelyet és használni is fogjuk 10. Vezetékes vizet fogunk inni, ha ez nem lehetséges, akkor elõtte felforraljuk 11. Nem fogadunk el és nem viszünk hozományt fiunk és lányunk esküvõjére, nem fogunk gyermekesküvõket szervezni 12. Nem fogunk senkivel igazságtalanul bánni 13. Nagyobb befektetést fogunk vállalni magasabb bevétel reményében 14. Mindig készen állunk, hogy segítsük egymást 15. Ha fegyelemsértést tapasztalunk segítünk helyreállítani 16. Részt fogunk venni minden társadalmi tevékenységben

Noha minden hiteligénylő egy öt tagú csoporthoz kell tartozzon, a csoport maga nem kell garanciát szolgáltasson. A törlesztési kötelesség azonban csak az egyént terheli, mialatt a csoport és a központ figyelemmel kíséri, hogy mindenki felelős módon viselkedjen, és ne kerüljön fizetési gondba.

Nincs közös kötelezettség, a tagok nem kell kifizessék egymás tartozását. A gyakorlatban azonban sokszor kisegítik egymást, ugyanis a bank nem ad hitelt olyan csoportnak, amelynek egyik tagja fizetésképtelenné vált.

A hitelek összege kicsi, de elegendőek ahhoz, hogy finanszírozzák a hitelkérő mikrovállalkozását: rizshántást, gépjavítást, riksa-vásárlást, fejőstehén és kecske vásárlást, ruhákat, edényeket. A bank honlapja szerint a kamatláb minden kölcsönre 16%. Érdekes még, hogy

nincs írásos szerződés a bank és az ügyfelek között, a rendszer a bizalomra épül.

A Grameen továbbá azt kéri a tagoktól, hogy nagyon kicsi összeget tegyenek félre egy vész-alapba: ez biztosítékként szolgál az előre nem látott kiadások felé. A bank egyébként rekord magas, 98%-os visszafizetési rátával büszkélkedhet – köszönhető ez a csoport nyomásának és a hiteligénylő erős motivációjának. Noha a Wall Street Journal kritikaként említi, hogy minden ötödik kölcsön egy éves hátralékkal rendelkezett 2001-ben.

A Grameen szerint bangladesi ügyfeleik fele – közel 50 millió – kilábalt az akkut szegénységből az apró hiteleknek köszönhetően. A mérce pedig az volt, hogy minden gyermekük iskolába jár, minden családtag napi háromszor étkezik, rendelkeznek fürdőszobával, tiszta ivóvízzel, és emellett képesek 4 dollárnak megfelelő hitelt törleszteni hetente.

2003-ban a csoportos hitelnyújtás mellett a Grameen Bank egy új programot indított:

koldusoknak kezdett nyújtani kis összegű hiteleket,

ezek teljesen kamatmentesek, a törlesztési periódus hosszú: például egy koldus, aki felvesz egy 100 tekás – 1,5 dollárnak megfelelő – hitelt, csak 2 tekát – 3,4 dollárcentet – kell visszafizessen hetente, emellett pedig ingyenes életbiztosításban részesül. Egy tanulmány szerint 2006 májusáig közel 73 ezer koldus vet fel 58,32 millió tekának – 833 150 dollárnak – megfelelő hitelt, és 34,78 millió tekát – 496 900 dollárt – fizettek vissza.

A bank szokatlan tulajdonsága még, hogy 94%-ban a szegény hiteligénylők birtokolják, a maradék 6%-a pedig a bangladesi kormányt illeti. 2003 és 2007 között a bank látványosan növekedett: 2007 októberében összesen 7,34 millió ügyfelet tartott számon, ennek 97%-a nő volt – ez több mint a 2003-as érték duplája, amikor még csak 3,12 millió tagot számlált az intézet. Ugyancsak 2007-ben az intézet 2 468 fiókja 80 257 falut fedett le.

Túl az interneten

Mint ahogy az elején említettük, számos szegényeket segítő rendszer működik már internetes platformokon. A Világ Hitelszövetkezet (World Council of Credit Unions, WOCCU) 2008-ban indított, MatchSavings néven futó programja a vidéki környezetben élő mexikóiaknak teremt lehetőséget, hogy megtakarítsanak otthonuk javítása, üzleti beruházás, egészségmegőrzés vagy tanulás céljából. Ez nagyon fontos egy olyan környezetben, ahol az emberek épp csak túlélik a betakarítások közötti időszakot.A program, amely lassan kiterjed a világ minden tájára, jó lehetőséget teremt a jótékonykodni vágyóknak, ha azok közvetlenül szeretnének segíteni a rászorultaknak. A honlap fórumán válogathatunk a résztvevők történeteiből, és ki is választhatjuk, kinek szeretnénk segíteni. A célszemélyek, miután létrehoztak egy hat hónapos betétet számlájukon, megkaphatják az átutalt támogatást. Egyébként az oldalra kattintva már a kezdetektől kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk támogatni: házfelújítást, mikrovállalkozást, esetleg tanulást.

Maria Alejo , a program egy résztvevője például arra gyűjtötte sokáig a számláján lévő pénzt, hogy elmehessen fogorvoshoz. A mikrohitelek olyan emberekhez érnek el, akik eddig soha nem részesülhettek hasonló pénzügyi szolgáltatásokban. Van hitelszövetkezet a falvaikban, de kevesen tudják megengedni maguknak a tagsági díjat. A matchsavings program az átutalt adományokkal segít nekik elég tőkét gyűjteni ahhoz, hogy beléphessenek a hitelszövetkezetbe, ahol számlájukon tarthatják megtakarításaikat, és innen is igényelhetnek további hitelt.

María Félix Juárez de Jesús 50 éves nő, profiloldala szerint háztartásbeli, és egy kis élelmiszerüzletet működtet. Férje földműves, a megtakarítást a háza tetejének megjavítására használná, amely jelenleg beázik, ha esik az eső. A frissítések szerint Maria Felixnek 2009 áprilisában sikerült 5000 pesot, azaz 235 dollárt megtakarítania, így le tudta cserélni a konyha levélből kirakott tetőszerkezetét egy fémlemezből készültre, így biztonságban van az eső ellen.

A büszke adakozók természetesen szintén feltölthetik fényképüket és személyleírásukat az oldalra, esetleg egy fórumon chatelhetnek is egymással vagy a kedvezményezettekkel.Hasonló rendszerre épül a Kiva is: a látogatók pár dolláros adagokban összedobnak egy-két ezrest a kambodzsai farmernek, bolíviai motorszerelőnek vagy ugandai leendő vegyesbolt-tulajnak, aki ebből beindítja a saját vállalkozását, amiből aztán visszafizeti a kölcsönt – olvasható az index.hu-n. Az adományok 25 dollárnál kezdődnek, egy legördülő menü azonban ennek többszörösének adakozására biztat. Színes sávban mutatja azt is, hogy mennyi hiányzik még a szükséges összeghez, tehát hogy mekkora nagyvonalúságra számítanak. A magyarországi Kiva közösség eddig például 1,3 millió forintnyi mikrokölcsönt szórt szét a világban; az oldalon átfolyt összes pénz nemrég lépte túl a 150 millió dollárt.

Kiépült már a műmell közösség is,

amely az eddigiekhez hasonló, bár kissé földhözragadtabb elvek mentén működik. A My Free Implants oldal két csoport között teremti meg a kapcsolatot: mellnagyobbításra váró lányok és nagylelkű urak találhatnak egymásra. A férfiak bejelentkezés után 1,2 dollárért vásárolhatnak kreditet, amelyet üzenetküldés által juttathatnak el a kiszemelt lányhoz. Cserébe nem kötelező semmit ígérni, de azt azért általában felajánlják, hogy a műtét után megmutatják a kész művet az adományozóknak.Öt hölgy profiljának megtekintése után már fizetni kell minden kapcsolatfelvételért. Az üzleti modell kicsit bizarr, de mégis működik: akadnak lányok, akiknek 1000 dollárt is összedobtak plasztikai műtétre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!