Hova ássuk a számlahegyeket?

2010. július 29. – 12:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Boc tervei szerint vigyük be őket a pénzügyhöz, majd így visszakapjuk az értékük néhány százalékát. Aberráció vagy valóban kivitelezhető?

Emil Bocminiszterelnök hétfőn bejelentette, hogy szeptemberig elkészül az a törvénytervezet, amely arról fog rendelkezni, hogy a pénztári számlák értékének egy részét visszaszolgáltatják a vásárlónak. A tervek szerint az intézkedés akár már októberben életbe léphet, és minden – még az élelmiszerek vásárlása után kapott – kasszabont is érinti majd. És hogy miért? Azért, hogy arra ösztönözze a lakosokat, kérjenek számlát vásárlásaik után, ezzel visszaszorítva a Romániában egyre nagyobb mértékben burjánzó adócsalást.

A hatóságok elmondása szerint Görögországban már működik egy hasonló rendszer, ott évi 12 ezer euró bevételig a kiadások legkevesebb 30 százaléka számolható el. Görögországban úgy látszik, sikert értek el: tavalyhoz képest 7,8%-kal nőtt az éves áfabevétel.

Megvalósítható...?

A problémák számát azonban sorolhatnánk, ezek legtöbbje a megvalósítás kérdéséhez kötődik. A ZF számításai szerint az üzletek évente 4 milliárd pénztári számlát állítanak ki. Ki fogja ezt megszámolni, ellenőrizni, hol fognak tornyosulni a számlahegyek? Egyébként az intézkedés nem nyújtana megoldást a cégek közti adásvétel esetén fennálló, számla- és árucserével kapcsolatos problémákra sem.A gazdasági szakemberek szerint egy ilyen intézkedést nagyon nehéz lenne a gyakorlatba ültetni, illetve az adócsalás csökkentésének terhe nem szabadna a lakosságra háruljon: azt a hatóságok intézkedései kell elősegítsék, például informatikai berendezések felszerelése révén. Jogi értelemben pedig a vásárlók egyébként is kötelesek kérni a pénztári számlát, egyébként büntetést kaphatnak.

Kurkó János , a Székelyföldi Vállalkozók és Egyesületek Szövetségének elnöke szerint is a kérdés inkább technikai jellegű: ki tudná megszámolni ezeket a számlákat? Ha a jelenlegi kapacitásokkal meg lehetne ezt oldani és nem igényelne plusz személyzetet, akkor miért ne? Álljunk elébe! Ilyen körülmények között bármi jó, ami tisztítja a gazdaságot. – mondta az üzletember a Transindex kérdésére.

A hotnews egyik bloggere, Dan Selaru azt kérdezi, hogy hogyan szállítják majd be a számlákat a lakosok az illetékes hatóságokhoz? Zsákszámra fogják becipelni őket? A megoldás esetleg az lehetne, hogy a cégeket köteleznék a bankkártyával történő fizetés elfogadására, a vásárlóknak pedig visszaszolgáltatnák a kifizetett összeg 1-2%-át, aki pedig készpénzzel fizet, nem kap kedvezményt. Továbbá köteleznék a cégek közti kifizetések interneten való lebonyolítását.

Selaru szerint ezáltal három dolgot el lehetne érni: ha egy kereskedő vesz 100 ezer csokoládét és elad 200-at, egyértelműen csalónak minősül. Ha egy lakosnak 100 lejes a jövedelme és 200 ezer lejre vásárol, nyilvánvalóan van adózatlan jövedelme. A kormánynak csak egy szoftverre lenne szüksége, illetve a bankok beleegyezésére. Senki sem kéne ellenőrizzen semmit, a pénzügyet kivonnák a játékból, csak már meghatározott összeg alapján szabnák ki büntetésüket.

…de hogyan?

A terv életképes, minden azon múlik, hogy mennyire bonyolítja el a végrehajtását a pénzügyminisztérium – vallja Édler András RMDSZ-es képviselő, az ötlet szülőatyja, aki a Transindexnek mesélt a rendszer tervezett működéséről. A kormányban már sikeresen vizsgázó ötlet jelenleg az illetékes minisztériumnál várja az alkalmazási szabályzat kidolgozását.

Egyszerűen képzeltem el. Az ember egy éven keresztül gyűjtögetné a számlákat, utána májusban pedig a helyi pénzügyhöz beviszik ezeket ráragasztva egy papírra, alul pedig összeadva az értékük. Azért pont májushoz kötöttem ezt, mert 15-én zárul le ugye a jövedelemadó-nyilatkozatok leadása, tehát az állam már tudja, hogy kinek mennyi bevétele volt. Ez azért fontos, mert nem vihetek be több számlát, mint amennyi jövedelmem volt – magyarázta Édler.

Elmondta továbbá a kedvezmény folyósítási rendszer kulcsszámait: 4000 lejes értékig az összeg 4%-át adnák vissza, e fölötti számlaösszegre 1%-os kedvezményt folyósítanának. Az első esetben ez annyit jelent, mintha nem 24%-os áfával vásároltunk volna, hanem csak 20%-kal. Hogy miért pont ezek a küszöbértékek?

Meg kell nézni, melyik az a társadalmi réteg, amelyik nagyon érzékeny az árakra. Ez a minimáljövedelemből élők kategóriája. A minimálnyugdíjban és a segélyben részesülőket vettük alapul, ők havonta 350 lejt kapnak, ez éves szinten 4000 lej. Ez a kategória érzékeny az árakra és a kedvezményekre, ők azok, akik ennyi pénzért hajlandóak lesznek összegyűjtögetni a számlákat, mert nekik ennyi pénz is számít.

A másik szempont az, hogy ez az a kategória, amelyik kimondottan alaptermékeket vásárol, élelmiszerekre költ, és ott a legelterjedtebb az adócsalás: ha már csak a kenyérvásárlást nézzük, nagyon kevés helyen adnak bont, hiszen ezek 90%-át általában feketén értékesítik, a maradék 10%-ot adják csak el legálisan. Ezután a kisnyugdíjas igenis elkéri majd a bont is. Így sikerül a felszínre hozni a fekete gazdaságból valamennyit.

Ha még mindig kétkedve csóválnánk a fejünket: igen, készültek az elképzelést alátámasztó számítások is. Édler szerint ha az 5 millió kis jövedelmű romániai lakosból csak 1 millióan vesznek részt ebben az akcióban, és feltételezve, hogy a benyújtott pénztári számlák 80%-át egyébként is megkapták volna, mert azok akár villany, víz vagy gázszámlák, és csak 20% a valódi pluszba érkezett számla, az állam évi nettó 212 millió euró többletbevételhez jutna.

Ez az összeg nem csak a plusz áfabevételt tartalmazza, hanem azzal is számol, hogy a vállalatok így kötelesek lesznek több személyt hivatalosan alkalmazni, azok után társadalombiztosítási járulékokat fizetni, illetve reálisabb nyereségük után fognak profitadót fizetni.Édler még azt is kiemelte, hogy azért fontos a rendszer bevezetése, mert így a lakosok érzik, hogy partneri kapcsolatban vannak az állammal: ők adnak valamit, cserébe az állam is ad valamit.

Csak politikai allűr lenne?

A tervnek azonban számos ellenzője van, legtöbbjük a bonyolultságot és a kétes hasznosságot emelik ki. Kádár Rezső , a Kovászna Megyei Vállalkozók Szövetségének alelnöke szerint is maga az ötlet jó, csak hogy nem fog annyit spórolni vele a kormány, mint amennyit tervezett.

Ez inkább egy politikai blöff, figyelemfelkeltés. A hatás minimális lesz: a mai gazdasági helyzetben nem az a cél, hogy számlával vásároljunk, hanem, hogy minél olcsóbban tegyük. Ha számla nélkül vásárolok nem 4%-ot, hanem 24%-ot spórolok! Sajnos jelenleg minden vállalat arra törekszik, hogy minél többet dolgozzon feketén, mert nem bírják a magas adókat. Nem érdekel a kormány terve, ameddig úgy látjuk, hogy őt sem érdekli a mi sorsunk – tette hozzá az üzletember.

Kurkó János szerint azonban mindenképpen lenne haszna, hiszen egyértelmű: ha nyugtát kérsz, azzal javul a helyzet. Mindenképp szorítana egyet a csavaron, kérdés, hogy akkorát-e, hogy megérje bevezetni. De ha más országokban működik, mindenképp érdemes kipróbálni itthon is – véli a szakember.

Az ellenőrzés kérdését tekintve Édler András úgy vélekedik, hogy nem kellene túlzottan elbonyolítani az alkalmazást. Hiszen ha az összeadásnál keletkezik mondjuk 100 lejes tévedés, az 4 lejes pluszköltséget okoz az államnak: ez sokkal kevesebb kiadást jelent, mint ha megfizetnénk valakit azért, hogy átnyálazza a számlalistákat.

Arra a kérdésre pedig, hogy egyáltalán mennyi esély van az életbe lépésre, Édler elmondta, hogy biztos, hogy gyakorlatba ültetik, csak a kérdés, hogy mikor. Az ötletgazda szerint januártól biztos.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!