Hogyan növeljük versenyképességünket csökkenő kereslet mellett?

2010. július 27. – 13:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy megoldást jelenthet az export hitelek bebiztosítása. Tőlünk nyugatra már jó néhány éve működik, nálunk valamiért még várat magára. Röpinterjú Szakács Tiborral .

Tusnádfürdőn sikerült elcsípni Szakács Tibort , a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. vezérigazgatóját. Arra próbált választ adni, hogyan növeljük versenyképességünket csökkenő kereslet mellett. A rendszer nem is olyan bonyolult: ha az importáló félnek nincs pénze megvenni a terméket, hitelt vesz fel egy banktól, azt pedig egy másik társaság bebiztosítja, egyedi feltételek mellett. A támogatott a vevő, ő kap kedvezőbb feltételekkel finanszírozást az import ügyletéhez. A támogatást az adott állam – jelen esetben Magyarország – azért adja, hogy export piacot teremtsen a vállalkozásainak. A lényege: akár az exportőr, akár a vevő kezdeményezheti, hogy a tervezett ügyletet bevizsgálja a MEHIB, de hozhatja hozzánk az ügyletet a finanszírozó bank is, aki már abban gondolkodik, hogy az export-ügyletet megfinanszírozza. A döntésének függvényében ki tud alakulni az a nagyságrend, amely mértékében a MEHIB az üzlet mögé tud állni. Ez gyakorlatilag a partnerek számára egy állami garanciának minősül, így akár a román, akár egy harmadik országbeli kockázat átalakítható magyar szuverén kockázattá" – magyarázta Szakács.

"Az átalakítás révén olyan finanszírozási feltételeket csatolnak az ügylethez, mint ha valaki a magyar államot finanszírozná. Ebből adódik a kedvező jellege. Magyarországon működik még egy társintézményünk, az Exim Bank, aki egy kamatkiegyenlítési konstrukció révén még egy többlettámogatást nyújthat" – tette hozzá, kiemelve, hogy a rendszer Magyarországon már 16 éve működik, Európában már vannak olyan országok, ahol több mint 90 éve van jelen.

"A MEHIB termékstruktúrája, a nyújtott szolgáltatások nagy mértékben hasonlatosak a nyugat-európai rendszerekhez, minden egyes üzletet külön vizsgálunk meg, így testre szabott konstrukciót tudunk ajánlani a külföldi partnereknek."

Ezek az ügyletek jóval túlmutatnak az EU területén. Mi a szerepe mégis az EU-nak, gátló vagy ösztönző tényezőként van jelen?

– Az OECD biztosítja a rendszer alapszabályozását. Emellett az Unió szerepe is az, hogy korlátozzák az exporthoz nyújtott támogatás mértékét és kamatszintjét. Megakadályozzák azt, hogy egy erősebb költségvetési háttérrel működő ország, mondjuk Németország esetleg kamatmentes hitelt kapcsoljon a német exporthoz.

Meghatározzák azt a minimális kamat- és biztosítási díj szintet, amit kötelezően érvényesítenie kell az exportot támogató országnak. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos szint alá már nem lehet lemenni sem a kamat, sem a biztosítási díj terén.

Az államok döntésének függvénye, hogy mekkora felárat tesznek erre a minimum díjszintre. A biztosítási díjak esetében mi a minimális szintet kérjük, így magyarországi oldalról a maximális támogatás épül be a rendszerbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!