Lokálpatriotizmus, EU, export: mi lehetőség és mi béklyó Romániának?

2010. július 21. – 18:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ma még ingyen adunk tanácsot a román kormány számára, jövőtől már küldjük a számlát

A megnyitó örömmámorán túl a szabadegyetem első előadása gazdasági kérdéseket feszegetett: akadályt, vagy a válságból való kitörési lehetőséget jelent Romániának az EU? Egyáltalán mibe érdemes kapaszkodni, ha saját versenyképességünkről van szó? Amiben az előadók egyetértettek: fontos a lokálpatriotizmus és a határokon átívelő magyar vállalati együttműködés. Az EU ebben segít, de akadályt is gördít: országok fölött álló szabályoknak kell megfelelni, cserébe viszont pénz hívható le a vállalkozási szektor fejlesztéséhez. Becsey Zsolt Magyarország nemzetgazdasági minisztériumának államtitkára feltette a kérdést: megéri csatlakozni ez eurozónához? A válasz: már akinek. Figyelni kell arra, hogy az euró nagyon erős valuta, így jóval erőteljesebb versenyképesség növekedést kell produkálnia az illető tagországnak. Akiknek nincs ilyen potenciáljuk, akár negatívan is kijöhetnek belőle: például a déli országok a növekedést a turizmusra, illetve a nemzeti valuták évtizedes leértékelésére építették.

Az államnak igenis segítenie kell a reálszférát, nem szabad kivonuljon a gazdaság terelgetéséből.

Kiszámítható, stabil gazdaságpolitika kell,

adócsökkentés, tehercsökkentés: minden, ami a KKV szektort támogatja. Ne arra neveljük az embereket, hogy eltartottak legyenek, hanem hogy dolgozzanak.

EU továbbá 500 millió eurós belső piacot jelent, de megadja a lehetőséget az országoknak, hogy kialakítsák különálló belső piacukat. A prioritás: a Kárpát-medencei pro-aktív koncepció. A mesterséges, kereskedelmet és piaci mozgásokat gátló határokat el kell törölni. A politikai parciális célok alapján nem szabad a gazdasági érdekeket szétzilálni – hangsúlyozta Becsey Zsolt. Mendelényi Dániel , a Siemens Zrt. informatikai megoldások és szolgáltatások területének vezetője kiemelte az export szerepének fontosságát, és a határokon átívelő gazdasági kapcsolatokat. A közös portfólió bizonyos előnyei ugyanis

határokon túl csapódnak le: munkahelyteremtés, vállalkozói aktivitás

szempontjából. A multik nem viszik ki a megtermelt GDP egészét, annak nagy részét az illető országban visszaforgatják.

Az export tevékenység ösztönzéséhez pénz kell, ami befolyhat állami szubvencióból, vagy exporthitel-biztosításból. Szakács Tibor , a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. vezérigazgatója az utóbbi megoldást támogatja. A rendszer igazából az export élvezőjét, azaz az importőrt finanszírozza, esetleg kedvezményesebb hitelt ajánl, mint amit a saját országában felvehetne. Ez azért is nagyon fontos, mert az EU-ban szigorúan szabályozzák az exporttevékenységet célzó szubvenciókat.A magyarországi cégek exportstruktúrájában jelentős változások történtek az utóbbi években: a német partnerek már nem vásárolnak annyit, preferálják a saját termékeiket. Jelenleg a romániai piac a második, az oroszok a harmadik helyre kerültek a magyarországi prioritási listában.

Juhász Jácint , a BBTE közgazdasági karának dékánhelyettese is egyetért abban, hogy nem szabad ingyen adni a pénzt a vállalkozóknak, sokkal szerencsésebb hitelekben gondolkodni. Egyébként pedig a béklyót véleménye szerint pont az jelenti, hogy nem tudjuk kihasználni az EU által nyújtott lehetőségeket. Éppen ezért a kormányzat tevékenységét teljesen újra kell gondolni. Mialatt bevételi oldalon a fiskális politika nagyon liberális – egységes adókulcs, stb. -

a kiadási oldal erősen baloldali, szociális: magas nyugdíjak, magas bérek jellemzik.

Íme, ez a strukturális probléma a béklyó – figyelmeztet Juhász Jácint. Megoldás pedig: a kiadási oldalt is liberálissá kell tenni: aktív piaci szereplők végezzék, akik a saját profitjuk érdekében cselekednek. Hagyni kell, hogy a hitelezés kérdését a bankrendszer, a biztosításét pedig a biztosítók oldják meg.Mint egyetemi szakember merész kijelentést tett: kérdéses, hogy mennyire versenyképes és mennyire szakképzett a hazai munkaerő, pedig csak ezt az egyet exportálhatjuk. Sajnos a romániai oktatási rendszer egyáltalán nem hatékony. Ha jó a munkaerő, akkor a külföldi vállalatok is előszeretettel jönnek ide, de amíg ezt nem tesszük azzá, hiába várjuk a befektetőket. László János a vállalkozók szövetkezésére hívta fel a figyelmet. A Magyarországi vállalkozók veszélyt jelenthetnek a helyiekre. Megoldás: szövetkezni kell velük, klaszterekbe kell tömörülni. Így kialakítható az autonóm kárpát medencei magyar gazdasági térség, ezáltal pedig elérhető a magyar nemzet fejlődése – fogalmazott az EMNT székelyföldi régió-elnöke.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!