Progresszív adó váltsa fel az egykulcsosat?

2010. július 16. – 22:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ma még nincs politikai támogatottság a módosításra, de akár holnap érkezhet egy változtatási sugallat. Egyébként itt szinte minden elképzelhető – vélik a szakértők.

Sebastian Vlădescupénzügyminiszter kedden nagy port kavart bejelentésével, miszerint a minisztérium és a jegybank illetékesei egy új fiskális rendszeren dolgoznak, amely 2011-től lépne életbe. A tervek szerint január elsejétől eltörölnék az egykulcsos jövedelemadót, helyette a kereset mértékétől függő adókulcsot alkalmaznának.

Emellett 2-3%-kal csökkentenék az áfát, illetve ösztönöznék a fakultatív nyugdíj- és egészségbiztosítást, azáltal, hogy megteremtenék a járulékok leírhatóságának lehetőségét. A pénzügyminiszter ugyanakkor kiemelte, hogy a tervnek nincs politikai töltete, nem szól sem a PDL ellen, sem a PSD mellett, egyszerűen szakmai megfontolás eredménye.

A rendszer szerint valószínűleg a legalacsonyabb adókulcs továbbra is 16% maradna, a növekvő jövedelemkvótákhoz pedig ennél magasabb adókulcsok tartoznának. 2005-ig már volt hasonló rendszer, akkor a következőképpen néztek ki a skálák és a hozzájuk tartozó adókulcsok:A bejelentést követő káosz garantált volt: a vállalatok pánikba estek, a külföldi befektetők még jobban elbizonytalanodtak, a lakosság pedig csak kapdossa a fejét az adóváltoztatások ütemét követve. Természetesen másnap jött a várt válasz: Emil Boc miniszterelnök leszidta a Vlădescut, mondván, hogy nem volt joga olyasmiről beszélni, amiről nem született egyeztetés a kormányban. Pénteken pedig már kijelentette: marad az egykulcsos adó, emellett eltörlik az átalányadót.

Bevezethetik?

Tánczos Barna , a turisztikai minisztérium államtitkára szerint azonban igaz, hogy a változtatásra ma nincs politikai támogatottság, de nem zárható ki, hogy akár holnap a PDL egy sugallatra megváltoztassa az álláspontját.

Tánczos egyébként nem támogatja az egykulcsos adórendszer eltörlését, de érdemes kettéválasztani a kérdést. Beszélhetünk ugyanis a jövedelemadó és a társasági nyereségadó problémájáról: ha meg az adórendszer progresszívvá is válna, az nem befolyásolná a társasági adó mértékét.

Amennyiben a személyi jövedelemadót megemelnénk, a nagy fizetések mindenképpen feketévé válnának, ugyanis a jelenlegi gazdasági körülmények között senki sem fizetné ki fizetésének 40-50%-át adóként. Így

semmiképpen sem fog olyan bevételt generálni, mint amekkorára a pénzügyminiszter számít.

A nyereségadó problémája a vállalatokhoz kötődik, akiknek már így is gondot okoz a bérek kifizetése és az alacsony kereslettel való küzdelem. Ezzel ellentétben számos uniós országban érvényben van progresszív adózás, és hatékonyan is működik.

Az egykulcsos adót több esetben is a gazdaság gyors kifehérítésének céljával vezették be, ami meg is hozta a várt eredményt – mondta Tánczos a Transindexnek. Kiemelte, hogy a nyilatkozatát megelőző napon több órás, gazdaság élénkítéséről szóló tanácskozáson vettek részt Sebastian Vlădescu val. A pénzügyminiszter már akkor is mondta, hogy be kéne vezetni a progresszív adót, és hogy a minisztérium elemzői számításokat végeztek erről.

Tánczos szerint azonban nem lehet csak matematikai számításokra alapozni ezt a döntést, anélkül, hogy megnéznénk, milyen hatása lenne a reálgazdaságra. Véleménye szerint az adó bevezetésével pont az ellenkezőjét érné el a kormány, mint amit szeretne.

Gáti István kormányfőtitkár-helyettes szerint egyenesen ki van zárva, hogy bevezessék a progresszív adórendszert, ugyanis ezáltal az elkövetkező 1-2 évben

a külföldi befektetők elhagynák az országot.

Magyarország is levitte a személyi jövedelemadót 10%-ra, Bulgáriában is egykulcsos, 10%-os adórendszer van érvényben. Ha mi felvinnénk, akkor minden befektető átmenne e két ország valamelyikébe – mondta Gáti hangsúlyozva, hogy ahelyett, hogy az emelésen gondolkodnánk, inkább még jobban, 8-9%-ra kéne csökkenteni a jövedelemadót, annak érdekében, hogy tartsuk itt a befektetőket. Gáti elmondása szerint már a progresszív adó bevezetésének híre is megfélemlítette a befektetőket, annyira bizonytalan most a gazdasági környezet.

Arra a kérdésre, hogy a pénzügyminiszter ilyen gazdasági körülmények között, illetve politikai támogatottság híján miért javasolta mégis a progresszív adórendszer, Gáti István elmondta, hogy a miniszter csak azt nézte, hogy 2011-ben, a jelenlegi gazdaság helyzet tükrében, nem lesz pénz a folyó kiadásokra, illetve nem teljesül az IMF és EU által kért deficitszint. „A pénzügyminiszter csak számokat lát, de nem gondol bele az intézkedések gazdasági hatásába” – mondta.

Gáti ebből a szempontból igazat adott a miniszterelnöknek, hiszen nem is a pénzügyminiszter dolga egy gazdaságélénkítő csomag kidolgozása, ez az egész kormány felelőssége.

És ha mégis...?

Mihály Csaba gazdasági szakértő szerint minden elképzelhető Romániában, így azt sem tartja kizártnak, hogy bevezessék a progresszív adót.

Erről folynak szakmai viták. Tény: mindenfajta adónemnél hogy ha emelés történik, az adóalanyok – legyenek akár magánszemélyek vagy cégek – igyekeznek valamilyen formában eltitkolni a jövedelmüket, bizonyos részüket kivonni az adókötelezettség alól. Az adóemelésnek van egy bumeráng-hatása, ugyanis az első 1-2 hónapban, esetleg negyedévben megnövekszik a bevétel, de egy idő után a rendszer átáll, és kevesebb pénz folyik be, mint azelőtt.

A szakkönyvek is azt írják, hogy válság idején a lehető legrosszabb döntés az adók emelése. Hogy ennek mennyi a valószínűsége? Mindazok ellenére, hogy az adótörvénykönyv világosan kimondja, hogy a módosítás az elfogadás utáni hat hónapban léphet életbe, mégis idén megtörtént, hogy egyik nap elfogadtak egy kormányrendeletet, másik nap pedig bevezették (áfaemelés – szerk. megj. ). Ilyen körülmények között én azt mondom, hogy

bármi megtörténhet Romániában.

Igazat adok Mugur Isărescu nak abban, hogy most már itt az ideje, hogy a politikusok is megtanulják: vannak latolgatások, van lehetőség nyilatkozni, viszont gazdasági és pénzügyi dolgokban csak akkor érdemes, amikor biztosat tudnak.

A szeretnénk, hogy ha, átgondoljuk ha stb. alapú beszélgetéseknek gazdasági következményei vannak. Tételesen: beismerni, hogy óriási tévedés volt az áfa megemelése, és helyette megnézni, honnan tudunk még adóbevételt szerezni. Ez azért is szerencsétlen, mert csak mélyíti a piac nyugtalanságát és bizonytalanságát, és ezzel együtt a válságot, amelyben Románia és az ország költségvetése van.

A progresszív adó bevezetése is csak találgatásokon alapul. Sokkal szerencsésebbnek tartanám megnézni, hogy 2011-ben hogyan fogunk adózni. Egy vállalkozásnak van egy pénzügyi terve, azonban

jelen pillanatban egyáltalán nem lehet tervezni

– mondta a szakember a Transindexnek. A követhetetlenség problémája mellett felmerülne a nehezedő adminisztráció, illetve a könyvelési munkák bonyolulttá válásának gondja – hívta fel a figyelmet Pál-Antal Ildikó adószakértő. Emellett a fekete gazdaság terjedésének veszélyét emelte ki: ugyanis mindenki megpróbálja majd elérni, hogy adózás szempontjából kedvező sávba kerüljön be az alkalmazottai fizetése, a többit pedig feketén adja oda nekik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!