Melyik előadásra mész? – A vezérigazgatósra!

2010. július 5. – 12:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közélet vagy magánszféra? Mire számíthat Románia 2020-ban? Versenyképes-e az egyetemen megszerzett tudás? Kérdések és válaszok az EU Táborban.

Winkler Gyula, Sógor Csaba és Sebastian Valeriu Bodu EP-képviselők Your choice: közéleti szerepvállalás vs. gazdasági szféra az EU-ban című előadása nyitotta a tábor szombati napját. Az előadók rávilágítottak a köz- és versenyszféra kölcsönhatására, a választásban rejlő lehetőségekre és buktatókra.

Sebastian Valeriu Bodu kiemelte, hogy közszereplőként is nagyon fontos a szakmai felkészültség, mert ez teszi hitelessé a politikusok munkáját, nem létezik ugyanis olyan, hogy politikusi szakma. Emellett hangsúlyozta, hogy a sikerek mellett a kudarcokat is kell tudni kezelni, csak így lehet hosszú távon békében politizálni. Ehhez továbbá szükséges a folyamatos odafigyelés nemcsak arra, amit te kommunikálsz, hanem arra is, amit a környezeted mond rólad.A politikus szakmai hátterét igazolva szó esett arról, hogy 2006-ban, amikor Bodu volt az Országos Pénzügyi- és Adóhivatal (ANAF) elnöke, 22%-kal megnőtt az intézmény bevétele. Ez nem magyarázható csupán a gazdasági aktivitás fellendülésével, ugyanis az adóból származó jövedelem növekedése több mint négyszerese volt a GDP-növekedés ütemének. Továbbá miközben négy évvel ezelőtt még a GDP 33%-át tette ki a begyűjtött adó, ez az arány 2010-re már csak 31% lett. Franciaországban 50, Németországban pedig 40% körül mozog az adók begyűjtésének hatékonyságát tükröző ráta.

Winkler Gyula szerint a gazdasági válság mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a morális válság problémája. A lakosság elvesztette a bizalmát az intézményekben, az emberek pedig felnéznek azokra, akik ügyesebben tudják kijátszani a rendszert. Kiemelte egy új társadalmi szerződés szükségességét, amely a saját, európai értékeinkre kell alapuljon.A képviselő ezután rögzítette, mire lehet biztosan számítani az elkövetkező 10-15 évben, azaz merre halad Európa, illetve a világ gazdasági-társadalmi modellje. Az első pillér a tudásalapú társadalom, ugyanis ma már szinte írástudatlannak számít az, aki nem ért a kommunikációs technikákhoz. A második biztos elem a Life Long Learning, azaz az állandó tanulás, a harmadik pedig a folyamatos változásra való felkészülés szükségessége. El kell fogadni, hogy állandó a változás, ezért szükséges a sikerhez a rugalmasság és a bátorság – fogalmazott Winkler Gyula, kiemelve, hogy a legfontosabb mégis az, hogy szeretni kell azt, amivel foglalkozunk.

Sógor Csaba beszédében arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy a mai pénzügyi válságban a legfontosabb hosszú távú befektetés az oktatás minőségének és körülményeinek javítása kell legyen. Számtalan országban rájöttek már arra, hogy az ország költségvetésének jelentős részét a tanügyre kell fordítani. A képviselő kiemelte, hogy miközben Indonéziában például a GDP 22-23%-át fordítják oktatásra, Romániában nagy nehezen 5%-ról emelték 6%-ra az oktatásra szánt költségvetést.Sógor Csaba ezután elmondta, hogy erős intézményekre, illetve civil társadalomra van szükség ahhoz, hogy a hatalom ne néhány ember kezében összpontosuljon. Összegzésként a Csíkszentmihályi Mihály pszichológus által vizsgált áramlat-élményt hozta fel követendő példának a fiatalok számára, amely a munka és az élvezet párhuzamán alapszik: ha azt csinálod, amit szeretsz, belekerülsz egy olyan áramlatba, amely folyamatosan arra késztet, hogy jobbá válj a szakmádban.

A délutáni kerekasztal beszélgetés témája

Románia gazdasági jövője

volt. A beszélgetés résztvevői Gáti István , kormányfőtitkár helyettes, Haschi András Péter , a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Ladányi Árpád Csaba , a Pénzügyőrség vezérigazgatója és Varga Gábor , az Országos Szabadalmi és Védjegyhivatal vezérigazgatója voltak.

Gáti István a beszélgetés elején rámutatott, hogy Románia gazdasági jövőjét nem lehet külön, az Európai Uniótól függetlenül vizsgálni. Az előadó feltette és meg is válaszolta azt a három kérdést, ami a legtöbb embert érdekel a gazdasági jövő kapcsán: Mennyibe fog kerülni harminc év múlva egy liter benzin, hol lesz a nyugdíjkorhatár, és mekkora lesz a bevándorlás aránya? Az ideális helyzet, amit mindenki szeretne, ha a nyugdíjkorhatár 65 év körül lenne, a benzinár a maihoz képest nem változna, és a bevándorlók száma a kényelmes 5 százalékot nem haladná meg. Ehhez képest a szakértők szerint 30 év múlva a nyugdíjkorhatár 70 év körül lesz, a benzin literenkénti ára mai összegre átszámítva 20-25 lejre nő, és a bevándorlók aránya eléri a 20%-ot. – fogalmazott Gáti István.Beszédében rámutatott, hogy a gazdasági jövőben egyre nagyobb szerep jut a fenntartható fejlődésnek, ugyanis a nemzedékek rovására tartjuk fent életszínvonalunkat. Az Európai Unió ökológiai lábnyoma 2000-ben elérte területének kétszeresét, a Romániáé pedig mostanában éri el területének nagyságát. Fontos probléma még Románia számára a demográfiai visszaesés, aminek egyik fő kiváltó oka a növekvő kivándorlás. Egyébként az EU lakossága 40 év múlva 80 millió fő alá csökken, így megnő a munkaerő importálásának szükségessége.

Az ország jövőképének vázolásakor hozzátette, hogy Románia is csatlakozott az EU 2020 elnevezésű uniós kezdeményezéshez, amelynek keretében 10 év múlva a 20-64 év közti lakosság foglalkoztatási rátáját a jelenlegi 65%-ról 70%-ra kívánják növelni, a kutatás-fejlesztésre a GDP legalább 2%-át fogják fordítani, az üvegházhatást kiváltó gázokat 20-30%-kal csökkentik, a megújuló energia részarányát a teljes fogyasztásból pedig 24%-ra emelnék a tervek szerint.

Haschi András Péter a mezőgazdaság fontosságát hangsúlyozta a gazdasági fejlődésben. Románia GDP-jéhez 6,4%-ban járul hozzá a mezőgazdasági termelés, az uniós átlag csak 1,8%. Az országszerte elterülő 15 millió hektár mezőgazdasági területből majdnem 10 millió támogatható lenne. Az államtitkár kiemelte, hogy a mezőgazdasági tevékenység legjobb esetben is nullszaldós lehet, ami a profitot adja, az a támogatásokból származik. Azonban komoly problémát okoz még a források hatékony lehívása, ugyanis többségben vannak a kicsi, túlélésre berendezkedett farmok, amelyek nehezen teremtik elő a befektetéshez szükséges önrészt.

Ladányi Árpád szerint ennek a felaprózott mezőgazdasági termelésnek az elsődleges oka a rossz föld-visszaszolgáltatási törvény, ami a rendszerváltást követően nehezen tudta alkalmazni a tulajdonjog elvét. A hatalmi viszonyok kapcsán pedig kiemelte, hogy a politikusok nem szabadok, a kampány során a cégektől kapott szponzorálást valahogy vissza kell szolgáltassák, innen is származik a közbeszerzés problémája.

A rendszer hiányosságai kapcsán még azt is kiemelte, hogy a közhivatalnokok 80%-a rosszul felkészült, így nem lehet erős intézményrendszert kiépíteni. A pénzügyőrség pedig azért sem tud hatékonyan dolgozni, mert a hatásköre nem konszolidált, a felfedett bűntetteket az ügyészséghez, majd a rendőrséghez továbbítják, gyakran a bíróság elé sem kerülnek az ügyek. Ezzel kapcsolatban Ladányi elmondta, hogy a statisztikák szerint Romániában szinte a legalacsonyabb az adócsalás Európában, ugyanis 2008-2010 között a 15 ezer ügyészséghez elküldött esetből végül csak 101-ben történt vádemelés, ebből pedig csak 3 eset végződött elítéléssel.

Varga Gábor a szellemi tulajdon védelmének kérdésköréről beszélt. Szoros összefüggés van egy ország fejlettsége és a szellemi tulajdon védelmi szintje között. Az a társadalom működik jól és fog működni a jövőben, amelyben támogatják az alkotó munkát, hisz tudomásul kell venni, hogy a szenvedélyes alkotó emberek viszik előre a társadalmat – magyarázta a vezérigazgató. Kiemelte, hogy Romániában még nagyon gyengén áll a szabadalomkérések aránya: a 2001-2008-as átlagot nézve egymillió lakosra csak 45,8 szabadalmi kérelem érkezett, Japánban ez közel 2800, Nagy-Britanniában 315, Magyarországon pedig 75. Megyékre lebontva az erdélyi megyék sokkal rosszabbul állnak, mint például Moldva.

Hogyan lehetünk jobbak, mint mások?

Erre a kérdésre próbáltak választ adni a Versenyképesség hazai pályán című előadás meghívottjai: Borboly Csaba , a Hargita Megyei Tanács elnöke és Tonk Márton , a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja. Az előadók a munkaerőpiacon való megmaradás és érvényesülés szempontjait, valamint a hazai környezetben zajló karrierépítés fontosságát hangsúlyozták.Borboly Csaba a közigazgatásban való tapasztalatszerzés hasznosságát emelte ki, miszerint az itt szerzett ismereteket bármilyen szektorban, munkakörben lehet értékesíteni: aki teheti, iskolavégzés után induljon a közigazgatásban, mert a tapasztalatszerzés mellett kapcsolatokat építhet, vagy akár széles körben képezheti magát.

Elmondása szerint a decentralizáció alapfeltétele az, hogy a helyi közigazgatásnak súlya kell legyen, továbbá kifejtette a helyi tanács jövőre vonatkozó programtervezetét, mely többek között tartalmazza a jogszabályok és tervezetek módosítását, a megyei és helyi jelentőségű fejlesztéseket, útjavításokat és a turisztikai infrastruktúra fejlesztését, illetve az EU-s támogatások kihasználását a helyi közösség érdekében. Ismertetett néhány, megvalósulásra váró konkrét elképzelést, mint a játszótér program, az oktatás decentralizációja és a székelyföldi barangolás program.Tonk Márton szerint a versenyképesség alapfeltétele nem feltétlenül az egyetemi képzésben elsajátított ismeretekben rejlik, habár ezek is mind hozzájárulnak a munkaerőpiacon való érvényesüléshez, de emellett az önerőből, az egyetem padjain kívül szerzett felkészültség teremti meg a versenyképességet – hangsúlyozta a dékán.

Elmondása szerint a magyar nyelvű felsőoktatási intézmények létesítése pozitív hatással lehet a társadalomra, mivel egyrészt mint egyetem vonzza a gazdasági szereplőket, másrészt pedig új családokkal jár, ezáltal pedig megállítható a magyarság részarányának csökkenése az egyes településeken. Végezetül egy személyes jótanáccsal fordult a hallgatókhoz, miszerint az egyetem nem csodagyár, nem tud kész, kiforrott, versenyképes szakembereket képezni. Az egyetemi felkészültség mellett szükség van egy erős motivációra a szakmai fejlődés terén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!