Semmi pánik: a lej nem fog látványosan leértékelődni

2010. június 30. – 18:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elképzelhetetlen, hogy elérje az 5 lejt az euró árfolyama, a lej gyengülése nem lesz tartós. Az IMF hitelrészlet pedig biztosan megérkezik – vélekednek a szakértők.

A lej az Alkotmánybíróság határozata után folyamatosan gyengül, a politikai intézkedések mögött megbúvó bizonytalanság és a befektetői pánikhangulat csak tovább erősíti a hazai valuta instabilitását. Meddig nőhet még az euró árfolyama, hol fog megállni a lej gyengülése? – Juhász Jácint ot, a BBTE Közgazdasági karának dékán-helyettesét és Szécsi Kálmán t, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság elnökét kérdeztük. Igazából nem lehet teljes mértékben kiszámítani, mi fog történni az árfolyammal, ugyanis nagyon sok körülménytől függ az alakulása. Elsősorban még nem látni a gazdasági intézkedések eredményét, illetve, hogy milyen hatásuk lesz – mondta Juhász Jácint, hozzátéve, hogy nem volt olyan komoly ez a gyengülés, mint amekkora hírverést okozott. Nem hiszem, hogy tendenciózus a gyengülés, inkább rövidtávú jelenségről van szó, hétfőről keddre, illetve keddről szerdára már sokkal alacsonyabb mértékben gyengült a lej, mint pénteken. Véleményem szerint teljességgel

elképzelhetetlen, hogy 5 lejig

felmenjen az euró árfolyama, a következő hetekben szerintem 4,3 lej körül fog stabilizálódni az euró – fejtette ki a közgazdász.Arra a kérdésre, hogy milyen hatással lehet az IMF hitelrészletének késlekedése a lej erősségére nézve, Juhász Jácint elmondta, hogy a folyósítás időpontja két szempontból befolyásolhatja az euróárfolyamot. Az első szempont, amely szerint a jegybank kifogyna a forrásokból a lej védelméhez, nem jelent veszélyt, mivel a BNR elég nagy valutatartalékkal rendelkezik. Ez elég lesz ahhoz, hogy a nyári hónapok alacsony piaci volatilitását ki tudja védeni, és szinten tudja tartani a lejt.

A másik tényező, hogy a késlekedés bizonytalanságot szül, ami befolyásolhatja az árfolyam alakulását, de ez sem kéne nagy mértékű leértékelődéshez vezessen

Az euróárfolyam az inflációra az importárakon keresztül hathat, azonban az áfaemeléssel együtt a két tényező nem valószínű, hogy 3-5%-nál magasabb általános drágulást indukálna. A gazdasági szakértő véleménye szerint az áfaemelés nem fog teljesen kicsapódni az infláción. Legtöbb olyan 3%-os áremelkedést okozhat, viszont ha ehhez a fogyasztás közel 10%-os csökkenését is hozzávesszük, ami a bércsökkentés következtében várható, akkor az infláció hatása szinte teljes mértékben lefékezhető.

Amikor a lej zuhanása miatt pánikhangulat uralkodik, a BNR nem tud, vagy nem akar beavatkozni a lej szinten tartása érdekében?

Először is nem beszélhetünk zuhanásról. Tegnap és ma 0,61, illetve 0,38%-kal csökkent a lej vásárlóereje az euróhoz képest, ez a romániai gazdaságban szinte a normális napi mozgások közé is befér. Lehetséges, hogy ekkora méretű értékcsökkenés még nem indokolja a BNR számára, hogy túlságosan beavatkozzon, hiszen ezzel is egy üzenetet küld a piacok felé, hogy igenis probléma van, és ez érződik a gazdaságban, beleértve a valutaárfolyamokat is. Tehát egyfajta üzenetküldés is értelmezhető abban, hogy most nem avatkozik be olyan aktívan a piacokba, mint más esetekben szokott.

Ilyen körülmények között nincs sok pozitív kilátás a gazdasági javulásra. Azonban a gyenge lej az export ösztönzése révén nem segíthet mégis a gazdaságnak?

Az alapdilemma mindig az, hogy a valuta-leértékelődés segíti az exportot és hátráltatja az importot. Mindaddig, amíg az országnak van külkereskedelmi deficitje, addig egyértelmű, hogy a versenyképességet növeli a gyengébb lej. Azonban inkább az exporttal foglalkozó vállalatok profitjára lesz némi pozitív hatása, nem valószínű, hogy nagyobb volumenű kivitel fog megvalósulni.

Szécsi Kálmán szerint sem lehet kiszámítani az árfolyam mozgását, pontosabban hogy milyen tényezők fogják mozgatni a közeljövőben.

Véleményem szerint, ha csak nem történik semmi rossz, az árfolyam nem fog eurónként 4,4 lejnél magasabbra emelkedni. Az elkövetkező néhány hétben akár vissza is erősödhet a 4,3 lejre az euró. Ami biztos: nagy lesz a volatilitása, ingadozni fog az árfolyam – mondta Szécsi Kálmán. Hozzátette: az IMF-nek nincs oka át nem utalni a soron következő hitelrészletet, hiszen neki sem az érdeke, hogy Románia összeomoljon és az árfolyam az egekbe szökjön. Az emberek fizetésképtelenné válnának, a bankszektor pedig tönkremenne, ez pedig nem lehet érdeke az IMF-nek – hangsúlyozta a szakember.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!