„Az IMF az első hitelrészlet óta csak ígéreteket kapott a kormánytól”

2010. június 25. – 22:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mihály Csaba gazdasági szakértő: több mint valószínű, hogy az áfát, illetve a jövedelem- és a profitadót fogják növelni. [villáminterjú]

Honnan fogja előteremteni a kormány a GDP mintegy 1,3%-nak megfelelő összeget, amit a nyugdíjcsökkentés révén nyert volna és a költségvetési deficit finanszírozására fordíthatott volna?

– A kormánynak a mozgástere eléggé szűk. Több mint valószínű, az áfa, illetve a jövedelem- és a profitadó értékét fogják növelni. Jelen pillanatban nem tudni, hogy milyen mértékű adó- és áfanövekedésre lehet számítani. Egyértelmű, hogy a pénzügyminisztériumnak is számításokat kell végeznie ez ügyben, lehetséges, hogy máris elkészítették ezeket a számításokat.

Kormányzati források nem hivatalosan arról beszélnek, hogy 19%-ról 24%-ra emelik az áfát.

– Lehetséges, hogy 24%-os lesz az áfa, mert semmiképpen nem mehetnek 25% fölé. De azt is figyelembe kell venniük, hogy milyen társadalmi következményei lesznek az emelésnek, hiszen az adók növelése a vállalkozásokat fogja kellemetlenül érinteni, ez pedig munkahelyek megszűnésével jár. Remélem, hogy most ebben a döntéshelyzetben sokkal körültekintőbbek lesznek, mint a nyugdíjak esetében, hiszen már a nyugdíjcsökkentésről való döntés pillanatában tudták azt, hogy az alkotmányosság határait súrolják az intézkedéssel.

Emellett Európában létezik már jogi precedens olyan államok esetében, amelyekben a nyugdíjakhoz nyúltak – gondolok itt Csehországra vagy Litvániára –, és ahol az Európai Emberjogi Bíróság döntésének értelmében az elvett összegeket vissza kellett fizetni a nyugdíjasoknak, mivel jogszerűtlennek ítélték ezt a döntést. Tehát remélem, hogy az adó mértékének megszabásakor figyelembe veszik a társadalmi következményeket is.

Elképzelhetőnek tartja, hogy Emil Boc alkotmányjogi szakértőként, illetve kormánya a nyugdíjcsökkentés alkotmányellenességével teljesen tisztában volt, de ennek ellenére időt szeretett volna nyerni?

– Elképzelhető, de akkor nem értem az egész logikát, mert ez a lépés komoly presztízsveszteséget jelent a kormánypártoknak.

Ma egyébként Emil Boc azt nyilatkozta, hogy a fizetések csökkentése mellett a nyugdíjak csökkentése lett volna a legjobb megoldás a gazdaság szempontjából, hiszen ez egy ideiglenes intézkedés lett volna. Most azonban sokkal súlyosabb lesz a helyzet, ha az áfát vagy adókat kell megemelni.

– Úgy látom, hogy a kormány most döntéskényszerbe került, akármelyik forgatókönyvet nézzük, csak rossz lehet, és teljesen mindegy, hogy melyik a kisebbik vagy a nagyobbik rossz.

Úgy gondolom, hogy a legjobb döntés az lett volna, hogyha az év elejétől megkezdik a közszférában dolgozók számának csökkentését. Érdekes statisztikai adat, hogy csak az adminisztrációban, a különböző hivatalokban annak a bizonyos 1,4 millió közalkalmazottnak 57%-a dolgozik, tehát onnan lenne, amit lefaragni.

Másfelől pedig a kormánynak az év elejétől kellett volna foganatosítania olyan lépéseket, amelyek a gazdaság élénkítését célozzák meg. Minimum háromféle intézkedést kellett volna hozni: az átalányadót kellett volna felszámolni, hiszen a cégek számára óriási terhet jelent ennek kifizetése.

Továbbá: a cégeket a munkaerő megtartására kellett volna ösztönözni, és nem utolsó sorban a hitelhez való hozzájutást kellett volna könnyebbé tenni a kis- és közepes vállalkozásoknak, mikrocégeknek azáltal, hogy a kockázati tőkével vagy kormányprogrammal a kamatok bizonyos részét támogatták volna.

Erre a napokban és csak bejelentés szintjén kerül sor, hiszen egyetlen kockázatitőke-társaság törzstőkéjét sem emelték meg.

Ezen három lépés megtételével is nagyobb bevételt biztosítottak volna a költségvetésnek, mint az a hiányzó rész, amit most lefaragásokból származó összegekből próbálnak pótolni. Egyértelmű, hogy költségvetés végrehajtását, a költségvetési pénzek felhasználását át kell gondolni és költséghatékonnyá kell tenni – más megoldás nem létezik.

Ön szerint veszélybe kerülhet az IMF-hitel következő részletének folyósítása?

– Igen, hiszen az első részlet leutalásától errefelé csak ígéreteket kapott a Nemzetközi Valutaalap, konkrét lépéseket kevésbé.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!