Hogyan jussunk hitelhez válság idején?

2010. június 22. – 19:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hitelezés beindításához nem elég az alacsony kamat: a lakosság és a vállalatok bizalma megrendült a bankokban.

Kis- és középvállalatok forráshoz jutásának lehetőségeiről szervezett hétfőn kerekasztal-beszélgetést a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus , a Romániai Magyar Közgazdász Társaság , illetve a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara. A beszélgetés meghívottja volt Szécsi Kálmán , a Raiffeisen Románia igazgatója, Ljubicic Gábor , az OTP Románia vezérigazgató-helyettese, Juhász Jácint , a BBTE Közgazdaságtudományi Karának dékánhelyettese, illetve Radetzky Jenő , a Kárpátia Kamara tiszteletbeli elnöke.

Az összejövetelen tehát mind gyakorlati, mind elméleti megközelítésből megismerhettük, milyen lehetőségei vannak a hitelfelvételre a kisebb vállalkozásoknak.

Radetzky Jenő kifejtette, a magyarországi és romániai gazdasági politikát nem elszigetelten, hanem regionális szinten kell kialakítani, és téves a mostanában gyakran emlegetett szűk mozgástérre hivatkozni a vállalkozások támogatása esetén. A szakember szerint ugyanis igenis van mozgástér, amit elsősorban a piacbővítés, a kétirányú gazdasági kapcsolatok, esetleg a közös vállalatok indítása révén lehet kialakítani. Kiemelte, Magyarországon új koncepció van kialakulóban, ami

az egész Kárpát-medencei régió gazdasági fejlesztését

célozza. A romániai, hasonlóan a magyarországi gazdasági modell ugyanis duális jellegű, egyrészt a multinacionális nemzetközi tőke, másrészt a kisvállalati szektor mozgatja.

Az EU-ban 23 millió bejegyzett vállalkozást tartanak nyilván, amelynek 99,9%-a kis- és középvállalat. Náluk dolgozik a foglalkoztatottak 70%-a, az előállított nyereségnek azonban csak a 40-45%-át adják, a nemzetközi mozgástérben pedig 20-25%-os arányban vesznek részt. A közös, regionális elképzelésen keresztül könnyebben kivitelezhető, hogy a kisvállalatokból regionális vállalatok, majd akár multik váljanak.Juhász Jácint elméleti áttekintést nyújtott a finanszírozási hüvelykujjszabályokról, amelyeket akár nagyobb pénzügyi szakismeret nélkül is követniük kell a cégeknek, hogy ne ütközzenek likviditási problémákba. A finanszírozás tervezése könnyű volt 2007-ben, a kérdés aktualitása most érződik igazán – emelte ki a közgazdász.

Egy vállalat életpályáját finanszírozási szempontból különálló részekre lehet tagolni. Induláskor még csak a 3F-nek nevezett (Family, Friends, Fools) csoport biztosítja a kezdőtőkét, ők azok, akik hisznek a vállalkozásban az ötlet megszületésekor, noha

az első 3-5 évben a túlélési valószínűség alig 10%.

A banki hitelek esetén Juhász Jácint kiemelte, hogy vigyázni kell, hogy a rövid lejáratú (1 évnél rövidebb futamidejű) hiteleket rövid lejáratú eszközök (készletek, gyorsan megtérülő beruházások) finanszírozására szabad csak felhasználni. Ha ez nem így történik, könnyen likviditási problémákat szülhet. Hasonlóan a hosszú lejáratú hiteleket hosszú lejáratú eszközökbe kell fektetni, ugyanis ennek figyelmen kívül hagyása vezet a lappangó károk kialakulásához, a jövedelmezőség visszafogásához.

Probléma még ott is keletkezhet, hogy a hitelkérelmek benyújtásához szükséges üzleti, finanszírozási vagy beruházási terven a cégek gyakran torzítanak, hiszen nem maguknak, hanem a hitelintézet számára állítják össze. Továbbá figyelmeztetett, hogy nem érdemes a cégeknek különféle valutaspekulációkba bocsátkozniuk: ha a belföldi piacon tevékenykednek, inkább lejben vegyenek fel hitelt.

Ljubicic Gábor is egyetértett abban, hogy a cégek a válság előtt meggondolatlan beruházásokra vették fel a hiteleket, mert szinte mindenből nyereséget tudtak kovácsolni. A válság azonban beütött, és likviditási téren visszahúzta a gazdaságot,

a vásárlóerő jóformán eltűnt

,

majd vele együtt a cégek is megszűntek. A vállalatok legnagyobb része napi finanszírozási gondokkal küzd, néhányuknak azonban sikerült jól pozicionálnia magát és gyorsan megtalálni helyét a nemzetközi piacon. A banki szakember kiemelte, hogy csak 2010-ben 6250 cég csődölt be, illetve 20 ezren függesztették fel tevékenységüket. Ez a gazdasági apadás rendkívüli hatással van a bankszektorra, ugyanis ők is átszervezésre, kevésbé erőforrás-igényes működésre kényszerültek.

A bankár nem mutatkozik optimistának a közeljövőt illetően, ugyanis a négy ábra közül inkább a két bal oldali egyikének a beteljesülését valószínűsíti, azaz W vagy L alakú gazdasági pályát jósol.A vállalatok ilyen körülmények között a beruházási hitelek helyett inkább forgóeszköz-hitelt keresnek, az OTP például egy évre fix kamatozású hitelt ajánl, így kiszámíthatóvá teszi erre a periódusra a finanszírozást. A fogyasztási hitelek hasonlóan erősen visszaestek, ugyanis nagyon kevesen merik házukat, vagyonukat biztosítékként fogyasztási hitel mögé tenni.

Szécsi Kálmán sem mutatkozott túl bizakodóan a hitelezés megindulása terén. Márciusban bár kicsit felélénkült a piac, áprilisra és májusra újból stagnálás állt be. Ezt mind a hitelkereslet, mind a hitelkínálat visszaesése okozta.

A keresletet a bevételek és jövedelmek mértéke, az árfolyam és kamatszint, illetve a vállalatok árbevétele és likviditása befolyásolja. A kínálati oldalt a források ára, a várható kockázatok, illetve a szabályozási és felügyeleti környezet stabilitása építi fel. A szakember szerint a munkanélküliség az év második felében növekedni fog, a fogyasztói bizalom tovább fog gyengülni, ebből következően pedig

a lakosság kölcsönzési hajlandósága is csökkenni fog.

Ezek újabb veszélyforrásokat jelentenek a bankok számára, amelyeknek a hitelkereslet apadása mellett az egyre nagyobb kétes kintlevőséggel is számolniuk kell. A szakember hozzátette, hogy a válság elején a privát szektor jövedelme volt a bizonytalanabb, a közszféra pedig biztonságosabbnak tűnt, azonban ez mostanra megfordult.

A hitelezés beindításának tehát nem elégséges feltétele a kínálat változtatása, például alacsonyabb kamatok révén, ugyanis a lakosság bizalma nagyon megrendült. A hitelkínálat szempontjából még fontos szempont a szabályozási keret változtatása, például a bankadó ötlete most újabb zavart szül a bankszférában, a bizonytalan politikai környezet miatt nehezen tudnak tervezni a hitelintézetek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!