Egységes adókulcs, bankadó, közszféra-nyirbálás

2010. június 8. – 20:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország új válságstratégiáját nem érzi meg a költségvetés: amit egyik zsebből kivesz, másikba beteszi.

Ma jelentette be Orbán Viktor magyarországi miniszterelnök a kormány gazdaságpolitikai tervét. Ezzel öt napja tartó bizonytalanságnak vetett véget, miután csütörtökön Kósa Lajos ügyvezető Fidesz alelnök közeli államcsőd veszélyével ijesztgette a piacokat. Bejelentését nem csak a forint árfolyama és a tőzsdeindexek sínylették meg, de a nemzetközi befektetői bizalom is megrendült.

Nem olyan rossz a helyzet

A Miniszterelnökség államtitkára szombat délelőtt a tényfeltárás közbülső jelentésének ismertetésekor kijelentette: konszolidált a magyar gazdaság helyzete. Hangsúlyozta azonban, az idei költségvetés több adata nagyságrenddel tér el a valóságtól, ezért hogy a tervezett 3,8%-os hiányt tartani lehessen, azonnali intézkedésekre van szükség. Arra lehetett számítani, hogy a Fidesz annak érdekében, hogy teljesítse a választások előtti és utáni adócsökkentésre vonatkozó ígéreteit, bevállal egy magasabb idei hiányt, azonban csütörtökön ez a terv Brüsszelben elhalt: az EU egyértelművé tette Magyarországnak, nem tolerál a kitűzöttnél magasabb deficitet. A kormány ennek érdekében még szombaton háromnapos rendkívüli tanácskozásba kezdett, hogy gazdasági akciótervet dolgozzon ki. Hétfőn Varga Mihály elmondta, hogy beigazolódott: valótlan adatokat közölt az előző kormány, hiszen az első öt hónap államháztartási hiánya 736 milliárd forint, ami az egész évre tervezettnek 84,6%-a.

Orbán 29 pontja

Orbán Viktor mai beszédében hangsúlyozta, az országnak új, egyszerű adórendszer kell hogy „egy nyolc általános végzettségű ember is átláthassa”. Az intézkedéseket 29 pontba foglalta. Először is 500 millió forintnál alacsonyabb éves árbevétel esetén 10%-ra mérsékelnék a társasági adót: eddig a 19%-os társasági adót az 50 millió forintos nyereség alatt válthatta fel a kedvezményes adókulcs. Bevezetnék az egykulcsos, 16%-os családi kedvezményekkel kiegészített személyi jövedelemadót. Eltörlik az adójóváírás intézményét, a minimálbér adókedvezményét, továbbá megszüntetnek 10 kisadót. Gyermekenként emelkedő összeg minősül majd adómentesnek. Az egyszerűsítés érinteni fogja mind a beruházások, mint a foglalkoztatás feltételeit, továbbá egy külön pontban megfogalmazták a pálinkafőzés legalizálásának fontosságát. A vállalkozási szektort segítené a Széchenyi-kártya 50 millió forintra történő kibővítése. A másfél éve folyósított banki támogatásokért cserébe most banki különadót vezetnének be, amelyből 200 milliárd forintot szeretnének bevételezni három év alatt. Ez a bankok tavalyi adózott nyeresége alapján évente körülbelül a bankok profitjának egyharmadát vinné el. A közszféra bértömegét 15%-kal csökkentenék, ebből 48 milliárd forintnál is nagyobb megtakarítást remél a kormány. Az állami vezetők prémiumát 98%-os különadóval sújtanák, továbbá az intézmények és állami cégek vezetőinek havi fizetését kétmillió forintban maximalizálnák. Egyébként ez komoly problémának tűnik, mert az Index.hu számításai szerint 30 állami cégvezető összesen több mint 100 millió forintot keres havonta. A politikai klientúrára egy további terhet rótt Orbán: 15%-kal csökkentené a pártoknak juttatott költségvetési támogatást. Létrehoznak egy állami szervezetet, ami a hitelképtelen, törleszteni nem tudó adósoktól átveszi a lakásokat, majd tőlük lehet visszabérelni azokat. A kormány letett arról a szándékáról, hogy a magánnyugdíj-járulékot átvezesse a költségvetésbe, így nincs fedezete a kezdetben ígért adócsökkentéseknek. Az Index szerint összességében körülbelül 300 milliárd forintos a lyuk, amit be kell tömni a közszférában való takarékossággal és a bankadóval. Az állami bértömeg, amibe beletartozik a munkáltató által fizetett járulék is, összesen 2700 milliárd forintot tesz ki. Ebből 10%-os spórolással máris több mint 200 milliárd forint nyerhető, a pénzügyi szektorra rótt pluszteher pedig kiadhatja a fennmaradó 100 milliárdot – mutatják az index.hu számításai.

Ellenvetések?

Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András szerint a bankok költségeiket átháríthatják majd ügyfeleikre, az adócsökkentési program pedig nem fog új munkahelyeket hozni, hanem leépíti a jóléti állam megmaradt részeit is. Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető szerint a kormány javaslatai alapvetően forrásokat vonnak el a költségvetésből, és nem világos, hogy mi lenne ennek a fedezete. Szerinte a válságkezelésre tett javaslatok a szocialista kormány intézkedéseinek elismerését jelentik, mivel voltaképpen azokat folytatja. Egyébként az MTI által közölt szakértői vélemény szerint az adóátrendezés közel nullszaldós lehet: amíg a 16 százalékos egykulcsos szja bevezetése 300-400 milliárd forint bevételkiesést, addig az adójóváírás kivezetése közel 300 milliárd forint többletbevételt jelenthet a költségvetésnek – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs , az Ernst & Young adószakértője. A szakértő elmondta: jelenleg a személyi jövedelmeket két kulccsal, 17 és 32%-kal adóztatják, a statisztikailag ismert 2008. évi átlagos kulcs 18,2% volt. Ennek leszállítása 16%-ra, miközben természetesen a 32%-os kulcsot eltörlik, közel 300-400 milliárd forint bevételkiesést jelenthet. Ezt kompenzálhatja az adójóváírás kivezetése a rendszerből, amely 300 milliárd forint bevételt hozhat a költségvetésnek – jegyezte meg az adószakértő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!