Mi vár az idősekre?

2010. május 19. – 13:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nyugdíjasokat az unokáik kéne kihúzzák a válságból, az átlagnyugdíj pedig a minimálbérnél is kisebb lesz.

A 15%-os nyugdíjcsökkentés a kormány tervei szerint mindenkit érint, függetlenül a kapott juttatás mértékétől. A nyugdíjpont a tervek szerint tehát a jelenlegi 732,8 lejről 622,9 lejre csökkenne. Így egyaránt csökkeni fog a kollektívből érkező néhány száz lejes nyugdíj, illetve a speciális kategóriába tartozó volt titkosszolgálati alkalmazott akár 4000 lejes havi jövedelme. Igazságtalannak látjuk? Talán jogosan. A tervezet sorsa még függőben van, azonban a megszorításokat felelősségvállalással elfogadhatja a kormány – a gyakorlatba ültetésre kijelölt dátumig, június 1-jéig ugyanis csupán két hét van még hátra. Az ellenzék eközben bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetőzik, a munkáltatók pedig azt javasolják, hogy csak az 1000 lejt meghaladó nyugdíjakat érintse a csökkentés. Sebastain Lăzăroiu elnöki tanácsos szerint a nyugdíjasok könnyen át fogják vészelni ezeket a nehéz időket, ha segítik őket a gyermekeik, unokáik. Szerencsére Romániában létezik generációk közötti szolidaritás. Más országokban a családok külön utakon járnak. Itt a gyermekek, szülők, nagyszülők segítik egymást – véli Lăzăroiu, aki azonban nem teszi fel a kérdést, hogy vajon nem csak a szükség kényszeríti ki a támogatási mechanizmus fenntartását?

Ki mennyit kap?

A munkaügyi minisztérium legfrissebb elérhető adatai szerint a romániai átlagnyugdíj 677 lej, ami kevéssel haladja meg a minimálbért. Az összes 5 525 600 nyugdíjasból 762 100 mezőgazdasági foglalkoztatott volt, akik átlagosan csak 308 lej nyugdíjt kapnak, a többiek esetén az átlagnyugdíj 735 lej. Ha utat engednének a megszorításoknak, az átlagnyugdíj 575 lejre csökkenne, ami így alacsonyabb lenne, mint a minimálbér.Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter szerint ha a nyugdíjat a jelenlegi szinten hagynák, az 2,2-2,3 milliárd euróval terhelné a költségvetést. Ha pedig mind a fizetéseket, a nyugdíjakat és a szociális segélyeket is érintetlenül hagynák, az a GDP 65%-ának megfelelő költségvetési feszültséget okozna, ami hosszú távon fenntarthatatlan. Elmondása szerint, ha a nyugdíj az évek folyamán a gazdasági növekedés és az infláció függvényében nőtt volna, jelenleg csak 400 lej kéne legyen az átlagnyugdíj.

A nyugdíjak egyébként Romániában 2000 és 2009 között gyorsabb ütemben növekedtek, mint a fizetések: mialatt az országos átlagbér hatszorosára növekedett, a nyugdíjak nyolcszoros növekedést könyvelhettek el.

A Ziarul Financiar által idézett elemzők szerint a jelenség magyarázata, hogy ’90-2000 között a nyugdíjak értéke visszazuhant, és természetes, hogy be kellett hozzák a lemaradást. Továbbá az elmúlt tíz évben sokszor voltak választások, és a nyugdíjasok fontos részét képezik a választói célközönségnek. Az állami fizetések néhány év alatt a GDP 5%-áról 9%-ra ugrottak, azonban a munkaerőhiányból adódóan ez a magánszektor béreit is magával húzta.

Minimális nyugdíj – valóban garantált?

2009 februárjában sürgősségi kormányrendelettel elfogadták a minimális szociális nyugdíj létrehozását. Az értékét áprilistól 300 lejen állapították meg, októbertől 350 lejre emelve. A kampányszagú döntést azzal hirdette Emil Boc miniszterelnök, hogy mostantól egy nyugdíjas sem kap a szociális nyugdíjnál kevesebb havi juttatást, függetlenül attól, hogy mikor lépett ki a munkaerőpiacról. A rendelet csak azokra az idősekre vonatkozik, akik dolgoztak, és így ezalatt hozzájárultak az állami nyugdíjkassza bevételéhez. A minimális juttatás nem érinti azokat, akik csak állami segélyből élnek, úgy mint a veteránok vagy a háborús özvegyek.

2009 áprilisától körülbelül 808 ezer személyt érintett a döntés, amelyből 455 ezer közszféráből érkező nyugdíjas és 353 ezer mezőgazdasági szektorból nyugdíjba vonuló személy. Október 1-től az érintettek köre 1,081 millió személyre bővült. Az intézkedés nyomán a költségvetésen keletkező többletteher 750 millió lej volt.

A megszorító intézkedések értelmében június 1-től újra 300 lejre csökkentik a garantált szociális nyugdíj értékét, a speciális nyugdíjakat pedig 90%-os adó fogja terhelni. A Ziarul Financiar számításai szerint 2008-ban a speciális nyugdíjak kifizetésére összesen 725 millió eurót költöttek, amelynek legnagyobb része a védelmi és belügyminisztérium volt alkalmazottainak nyugdíjára ment el.

2008-ban a védelmi minisztérium összesen 76 ezer nyugdíjast kellett ellásson 328 millió eurós költségvetésből. A védelmet a belügyminisztérium követte 61 ezer volt alkalmazottal, akik között összesen 250 millió euró került kifizetésre. Ezeket teljes mértékben az állami költségvetésből finanszírozzák. Azonban a drasztikus adóztatás a volt diplomatákra, az igazságügyi minisztérium volt dolgozóira, a honatyákra, a légierő volt alkalmazottjaira és a számvevőszék munkatársaira is érvényesek lesz a tervek szerint.

A kérdés továbbra is fennáll: mekkora az egyes nyugdíjszintekhez tartozó idősek csoportja? Az Országos Nyugdíjpénztár márciusi adatai szerint noha életben van a minimális szociális nyugdíj, az idősek egy része így is 350 lejnél kevesebbet kap egy hónapban – ebbe beletartoznak a segélyekből élők is, azonban nem szerepelnek a mezőgazdasági foglalkoztatottak. A legtöbben 1000 és 1500 lej közötti nyugdíjat vehetnek fel havonta, a második legnépesebb kategória az 500-600 lej közötti szint.

A fizetések alig felét teszi ki az átlagnyugdíj

Átlagértékeken számolva 2000-ben a nyugdíj a nettó fizetések 41%-át tette ki, 2009-ben ez az arány 53%-ra emelkedett. A fejlett országokban az átlagnyugdíj az országos nettó átlagbér 70-75%-át képezi.

A pénzügyminisztérium továbbá februárban úgy becsülte, hogy 2013-ra az átlagnyugdíj 954 lej lesz, miközben a bruttó minimálbér 1001 lejre fog növekedni. A minimálbér egyébként uniós szinten csak Bulgáriában alacsonyabb, mint nálunk. Az Eurostat adatai szerint Luxemburgban a legmagasabb a minimálisan adható fizetés, 1683 euró. Bulgáriában ez csak 123 euró, őt követi közvetlenül Románia közel 142 euróval. A régi EU 15-ök nyugdíjátlaga megközelíti az 1100 eurót, Ausztriában például az átlagos időskori juttatás 1138 euró, Németországban pedig 811 euró. Azonban nehezen lehet összehasonlítani ezeket az értékeket, tekintettel a lényegesen különböző társadalombiztosítási és nyugdíjrendszerekre.

Mekkora hiányt kell betömni?

A Világbank számításai szerint a romániai nyugdíjak 20%-kal magasabbak, mint amennyit a költségvetés finanszírozni tud. Emellett, noha a nyugdíjazási kor a nők esetében 58 év és 10 hónap, a férfiaknál pedig 63 év és 10 hónap, a valós nyugdíjbavonulási kor 54 év és 7 hónap. A jelenlegi nyugdíjasok 40%-a azelőtt vonult ki a munkaerőpiacról, mielőtt elérte volna a törvényben megszabott kort.

A pénzügyminisztérium számításai szerint a társadalombiztosítási költségvetés deficitje közel 7 milliárd lej. Az IMF május elején véghezvitt általános helyzetértékelő látogatása alkalmával úgy becsülték, hogy az első negyedévben a nyugdíjpénztár hiánya elérte a GDP 1,5%-át, ami az év végére 2,5%-ra is növekedhet. 2009-ben a nyugdíjakkal járó kiadások 39 milliárd eurót emésztettek fel, ami a GDP 8%-át tette ki. Körülbelül ennyit költöttek tavaly az egészségügyre és az oktatásra együttvéve.

Az állami nyugdíjpénztár deficitje 1,5 milliárd euró volt, amit a központi költségvetésből fedeztek, és ez közel negyedével növelte meg a konszolidált államháztartási hiányt.

A nyugdíjak és társadalombiztosítási segélyek 15 százalékos csökkentésével a GDP 1 százalékát, vagyis 5,2 milliárd lejt lehet megtakarítani.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!