A jó termékre örökké van kereslet, a rosszat nehéz eladni

2010. május 15. – 01:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A gyógynövényes sópárna vagy a szabadalmaztatott csíki kaszagép igazi meglepetés volt. A Székelyföldi Termékkiállítás és Vásáron jártunk.

Csupán néhány vevő szállingózott pénteken délután 15 órakor az I. Székelyföldi Termékkiállítás és Vásárnak helyet adó kézdivásárhelyi sportcsarnokban. Stand is kevesebb volt, mint amire számítottam. A vállalkozók abban reménykednek, szombat-vasárnap megnő az eladás; a gyér részvétel egyébként a péntek késő délutáni órákban már megugrott, amint a helyiek kijöttek munkából. Néhány magyarországi turista is megjelent, vásárolgattak, érdeklődtek; a legnépszerűbb a mézes és a házitej- és hústermékes stand volt. A vásáron ugyan domináltak az élelmiszer-ipari termékek, de olyan érdekességeket is lehetett találni, mint a csíkszeredai gyártmányú kaszagép és kapálógép, egy kézivásárhelyi, ám most a Vajdaságban élő gyöngyfűző ékszerei, vagy a Székelykeresztúr környékéről származó, gyógyfüves sópárnácska és természetes gyógykészítmények.

Csáka Lajos hat alkalmazottal dolgozik, húsipari termékeiket kizárólag Csíkszeredában, saját üzletükben forgalmazzák. A nyersanyagot helyből, romániai és nem külföldi termelőktől szerzik be – hangsúlyozza a vállalkozó, hozzátéve, hagyományos recepteket és kellékeket alkalmaznak az előállításban. Voltak már ugyan kiállításokon, a vállalkozó mégis óvatosan fogalmaz, amikor terjeszkedési terveikről kérdezem.

Szintén csíkszeredai a következő standnál két fiatalember nemrég beindított bioboltja. Olti Zsolt 23 éves, és saját bevallása szerint azért indított ilyen típusú boltot, mert megunta a rossz kaját. A nagyáruházi, szupermarketes élelmiszerek helyett immár nemcsak saját magának kínál alternatívát: a biotermékeket. Elsősorban székelyföldi termékeket forgalmaznak, amelyeket közvetlenül a termelőktől szereznek be: Gyergyóból szörpöt, almalevet, Csíkból, Korondról mézet.Forgalmaznak helyi gyártmányú házicsokit, korondi kerámiát és méhviasz-gyertyákat is. Próbálunk minél több kiállításra eljutni, népszerűsíteni a székely termékeket. Gyenge az eladás sajnos, és a csíkszeredai bioboltunk sem vált be annyira, mint szerettük volna – mondja.

Kellemes illat lengi körül a következő standot, érzek egy kis mentát benne, ám a többi kevéssé beazonosítható. Zsálya, rozmaring, levendula, csombor, kakukkfű, koriander, kamilla – sorolja a további összetevőket Flinta Csaba , aki egy Székelykeresztúrtól 6 kilométerre, Szentábrahámon indított vállalkozás képviselője.Cégünk összegyűjtötte a székelyföldi termékeket, amelyeket ezen az állványon, turisztikai érdekeltségű helyeken állítunk ki. Vannak itt borok, befőttek, savanyúságok, de emellett saját termékeinket is áruljuk: a gyógynövényes só ételek fűszerezésére alkalmas, ez egy bizonyos fűszerkeverék, levesekbe és húsételeknek. Ez az első termékünk, amit sikerült piacra dobnunk. Ami jelenleg kidolgozás és gyártás alatt áll, az a sópárna, reumás fájdalmak, meghűlés kezelésére. Annyiban különbözik az átlagos sópárnáktól, hogy gyógynövényeket tartalmaz – magyarázza. A cégnek van egyhektáros, bioengedélyezett földje, azon termelik a gyógynövényeket, illetve alkalmanként más biotermelőktől is vásárolnak.

Standardizált állványukat nem üzletekben, hanem vendéglőkben, hotelekben helyezik el; ám tervbe vették, hogy a nagyobb üzlethálózatokban, illetve a benzinkutaknál is elérhetővé tegyék a turisták számára. Arra fókuszálunk, hogy minél több olyan helyre juttassuk el, ahol turisták járnak, hogy megismerjék az erdélyi hagyományos termékeket – teszi hozzá Flinta Csaba.Az illyefalvi Váncsa család már húsz éve gyártja a hagyományos száraztészta-féléket. Sokszor újrakezdték, türelemmel, nehezen, de végül meghozta a gyümölcsét a munka: az egész országban terjesztik termékeiket.Kézdivásárhelyen a Badi mustárt mindenki ismeri: a családi vállalkozást három éve felvásárolta ugyan egy helybeli cég, de Badi mester maradt a gyártási soron a főnök, ő kavarja a mustárt, az ő receptje szerint készül. A nyersanyagot helyi termelőktől vásároljuk. Szigorúan ellenőrizzük a minőségét, hiszen a rossz magból nem lehet mustárt készíteni. A magot meg kell mosni, megfelelő higiéniai körülmények kell legyenek; olyant sem vásárolunk, amit vegyszerrel kezelve termelnek meg – mondja Csíki Csilla , a cég képviselője.A környéken egyébként nem álltak rá a mezőgazdasággal foglalkozók a mustármagra; vannak ugyan, de kevesen, akik ezzel foglalkoznak, így a cég kénytelen Galacig menni, hogy beszerezze az alapanyagot. Kovászna és Hargita megyében terjesztik egyelőre. Kétféle mustárt gyártanak több méretű kiszerelésben, édeset és csípőset.

Ugyancsak kis, családi vállalkozás az erdővidéki mézes- és kürtőskalácsos stand. Dávid Ildikó ék három éve alapítottak céget, a megyén belül terjeszkedtek csupán, eljárnak falu- és városnapokra, piacra. Meg lehet ebből élni? Próbáljuk kiegészíteni a család jövedelmét. Teljesen nem lehet ebből megélni, nagyon sokan nekifogtak kürtőst és mézest sütni, ha elmegyünk egy városnapra, nagyon sokan vagyunk, nehéz, nagy a konkurencia – magyarázza.Neki az a specialitása, hogy csak hagyományos mézest süt: nem díszíti, natúr, matt, barnás figuráin csupán diszkrét fehér mintákat láthatunk. A recept egyébként saját, több mézes-verzió kombinálásának, kísérletezésnek, próbálgatásnak az eredménye.

Hirtelen azt hiszem, nem látok jól: mezőgazdasági gépek, itt? Először arra tippelek, hogy a mezőgazdasággal foglalkozók számára mikrohiteleket nyújtó LAM alapítvány hívja fel emígy magára a figyelmet, pedig nem. Ezeket a gépeket Csíkszeredában gyártják. Erdély Sándor nyolc alkalmazottal dolgozik, saját szabadalmaztatott kaszáló és kapagépét állítja elő üzemében, immár 15 éve. Hol szerzi be a nyersanyagot? A motor japán, de a többi alkatrész nagyrészt romániai. A csapágyak külföldiek – magyarázza. Hat megyében találtak forgalmazókat, és Kovászna megye nincs benne e hatban. Ezért is jött el Kézdivásárhelyre, eddig főleg bukaresti szakkiállításokon népszerűsítette a gépeket. Hargita megyében már több mint 800 gépet adott el.

Torjai Zita tiltakozik: ő nem is vállalkozó, közben virágocska formálódik az ujjai közt a fehér meg narancssárga gyöngyökből. Mennyi idő alatt készül el egy nyaklánc? Függ a méretétől, az anyagtól: egy órától egészen hat-hét óra hosszat bíbelődik az ékszerekkel. Ez természetesen az árban is megmutatkozik. Kézműves vásárokon, kiállításokon árulja az ékszereket, de természetesen interneten is lehet tőle rendelni.Kicsit kakukktojás a szatmári bioalmalevet forgalmazó csíkszeredai cég olyan szempontból, hogy a termék nem Székelyföldön készült. De ők az egyedüli forgalmazók Romániában. Promováljuk a természetes italokat, ez az almalé tartósítószerek, színezékek, cukor nélkül készül. Szatmári almából – mondja Udvari Bél a és Boros Melinda. Ha a termék nem is székelyföldi, de helyi munkaerőt foglalkoztat, rengeteg székely alkalmazottunk van – teszik hozzá. A szatmári almalevet egyelőre Hargita, Kovászna és Brassó megyében forgalmazzák.Családi vállalkozásban gyártja a köménymagos-sajtos-sós pászkát 2002 óta az Elekes család, ezen kívül még hat embernek adnak munkát. Maros, Braila, Brassó, Hargita és Kovászna megyében forgalmazzák terméküket. Hargita megyében elég nagy a konkurencia, ezért a cég filozófiája az, hogy egyet s jót: azaz ráálltak erre az egyetlen fajta pászkára.

Bartha F. Zsolt hét éve méhészkedik. Gyergyószentmiklós mellett van hétvégi házunk, s a közelben volt egy mézes. Nyaranta, mikor odajártunk, láttuk, sok turista vásárol. Gondoltuk, mi is megpróbáljuk: pár kaptárral kezdtük, most több mint 70 van. Most értünk el arra a szintre, hogy van már bemutatóüzletünk Gyergyószentmiklóson, árulunk a Gyilkos-tónál, a Pongrác-tetőn, és az idén beindul Parajdon is egy munkapont. No meg minden fajta vásárt kipróbálunk, idén voltunk Szent György Napokon is, megyünk Galacra, Segesvárra, Feketetóra – sorolja.Hargita megyei panziókban és üzletekben már vannak termékeik, Kovászna megyében egyelőre nem próbálkoztak, ez a második vásár, amin részt vesznek. Turisztikai csomópontoknál érdemes népszerűsíteni a terméket. Így elvitték a mézünket már Japánba, Ausztráliába, az Egyesült Államokba is – mondja.

Mintha egy falusi gazda családi asztalához invitálnának: a vásár talán legeredetibb standjához érek. A fiatal kászonjakabfalvi gazdának, Kelemen István nak mondania sem kellene, látszik: ezt a sajtot, kolbászt, túrót a család állította elő, saját alapanyagokból. Csíkszeredában a piacon van állandó standunk, elmegyünk vásárokba is. De a legtöbbet, amit megtermelünk, elhordják a régi vásárlóink. Házhoz jönnek, Csíkból vagy máshonnan, nagyjából baráti kapcsolatban vagyunk velük, kezd kialakulni az állandó vásárlókör. A jó termékre örökké van kereslet, a rosszat nehéz eladni – ez az egésznek a lényege – summázott a fiatal gazda.A vásáron a Székely Nemzeti Múzeum is jelen volt, standjukon a fiókintézmények szórólapjait, programjait, kiállításait, saját kiadványaikat népszerűsítették.A kultúra-tudomány területét rajtuk kívül a tavaly novemberben bejegyzett Kliwalab tudományos egyesület képviselte. Standjánál kőzeteket, folyóiratokat, szakkönyveket és egy fotókiállítást lehet megtekinteni. Az egyesület egy majdani székelyföldi geológiai-földtani háttérintézmény szerepét kívánja felvállalni. A székelyföldi geológusoknak szeretnénk műszaki, technikai feltételeket biztosítani munkájukban. Jelen pillanatban rendelkezésre áll egy egészen jó, friss szakirodalom, egy magánkönyvtár, amit az egyesület kölcsönkap, ezt lehetne további kikölcsönözhető magánkönyvtárakkal bővíteni – vázolta a terveket Kovács Szilamér.Az egyesület nem riválisa az 1997-ben alapított GEKKO társaságnak, amely szakmai háttérintézményként, ám önálló jogi személyiség nélkül működik. Ez nem a szakmai közösség megosztása, arról van szó, ki hol választja meg élete színterét. Aki Székelyföldet választja, és továbbra is a tudomány műveli, annak itt kell kiépíteni a bázisát – magyarázza a Sepsiszentgyörgyre hazaköltözött geológus.

Helyi termékek vására világválság ellen, a harmincas években

Interjúzgatás közben Jancsó Katalin helytörténész, újságíró hívta fel a figyelmem arra, hogy 1932-ben és 1934-ben ugyancsak az akkori gazdasági válság idején, kilátástalannak tûnõ politikai helyzetben fogtak össze székelyföldi termelõk, kézmûvesek, kereskedõk, hogy saját portékájukat népszerûsítõ nagyvásárt szervezzenek Kézdivásárhelyen. Az elsõ ilyen vásár annyira jól sikerült, hogy két évre rá megszervezték a másodikat is; a siker ugyanakkor kétélû volt, mert a román hatóságok felfigyeltek a kezdeményezésre, és az 1936-os vásárt már nem lehetett megszervezni.

32 kiállító jött el az első vásárra, miközben a szervezők 50 körülire számítottak; főleg Hargita és Kovászna megyéből, de Maros megyéből is érkeztek. Elvárásainkhoz képest kevés, de a realitásokhoz viszonyítva megfelelőnek mondható a részvétel – nyilatkozta Bereczki Kinga , a szervező CIVEK Egyesület elnöke.

Sok cég pénzhiánnyal indokolta, hogy nem tud részt venni; a bérleti díj a kiállító felület négyzetméterére nagyobb cégeknek 150 lej volt, kistermelőknek 80 lej.

A Szent György Expón 3-4 helyi kiállító volt jelen a magyarországi meghívottak mellett. A Cora Székely Hetek akciójára gyakorlatilag négy háromszéki céget sikerült mozgósítani. Ehhez viszonyítva a 32 kiállító cég mindenképpen bizalommal tölt el – tette hozzá. Kiindulópontnak ez megfelel, hiszen ez a 32 cég kínálatában nagyjából lefedi azokat a területeket, amelyeket meg szerettek volna jeleníteni.

Bereczki felhívta a figyelmet arra a gazdag kulturális programkörnyezetre, amelybe az egész vásárt helyezték. A vásár helyszínén szombaton 14 órától lesz a Hargita Nemzeti Népi Együttes fellépése; a Híres székelyek programpont keretén belül közírótól hegymászóig, olimpiai bajnokig szólalnak meg neves személyiségek; a szombati napot egy humoros összeállítás zárja a székely mindennapokról Megy a biznisz, fő a pálinka címmel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!