Miért vonzza Kolozsvár a multikat?

2010. április 29. – 16:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sok az egyetemista, elterjedt a német nyelvtudás, olcsó a munkaerő és az ingatlan, továbbá könnyen ide lehet repülni Nyugat-Európából. Interjú.

Az offshore nem csak az adózási kedvezmények földrajzi kihasználására vonatkozhat: a fogalom tágabb értelemben más regionális sajátosságból adódó előnyök kiaknázását is jelentheti. Kedvező tényező lehet például az elérhető és képzett munkaerő, a megfelelő infrastruktúra vagy akár az alacsony bérszint. A közelmúltban számos multicég nyitott Kolozsváron offshore irodát, többek között a Genpact , Office Depot , Endava , de akár ennek fogható fel a Nokia és az Emerson is: ezek a cégek termelési kapacitásuk mellé ideköltöztették a fejlesztési, tanácsadási és egyéb support részlegük egy jelentős részét. Ami biztos: az informatika és a könyvelés nagyon jól megy Kolozsváron,

a válság dacára is keresik a szakembereket,

nagy előnyt pedig a német nyelvtudás jelent. De miért pont itt, és nem más romániai nagyvárosban terjeszkednek ezek a multicégek? Erről Radu Jingá t, az msg systems romániai igazgatóját kérdeztük, aki a németországi vállalat kolozsvári offshore irodáját vezeti. Az msg systems Romániát 2008 októberében alapították, az msg systems ag és az EBS Románia közti együttműködés keretében. Az előbbi cégnek Németországban van a székhelye, de több fiókot nyitott már Ausztriában, Svájcban, Hollandiában, Szingapúrban és az Egyesült Államokban. Az anyacéget 1980-ban alapították és jelenleg az öt legjobb németországi szoftver-fejlesztő cég között van. A tevékenységi körét tekintve IT tanácsadással és a technológiai megoldások integrálásával foglalkozik. A msg systems csapata jelenleg

több mint 3000 szakemberrel dolgozik világszinten.

A msg systems kliensei közé olyan cégek tartoznak, mint az Allianz , ING , Audi , BMW , VW , E-On. A kolozsvári iroda elsősorban a németországi piacra dolgozik, de ügyfeleinek az egész világon nyújt SAP-ABAP, JAVA fejlesztésére, AUTOMOTIVE üzletvonal kidolgozására és pénzügyi-banki rendszerek tesztelésére és fejlesztésére irányuló szolgáltatásokat.

Minek köszönhető, hogy egyre több vállalat nyit Kolozsváron leányvállalatot? Mi Kolozsvár előnye a többi nagyvároshoz képest?

Radu Jinga: - Számunkra az egyik előnyt az egyetemek jelentették. Kolozsvár a legerősebb egyetemi központ Erdélyben, minden évben rengeteg diák végzi el tanulmányait és indítja el karrierjét itt. Emellett Kolozsváron biztosított a megfelelő infrastruktúra egy ilyen nagy méretű IT központ kiépítésére és a legtöbb nyugat-európai nagyvárossal való légi összeköttetés is jó. A német nyelvtudás jelentette a másik támpontot a helyszín kiválasztásakor. A legtöbb projektünk német nyelven fut, az ügyfélkörünk is a német nyelvet beszélő vállalatok közül kerül ki. A német nyelv ismerete így gyakran nem is előnyt jelent, hanem kötelező feltétel alkalmazáskor. Ahogy megfigyeltük, Kolozsváron komoly tradíciója van német nyelvtanításnak az egyetemeken is, így ez további érvként szolgált a város mellett.

Az említett előnyök mellett melyek a hátrányai egy romániai irodának? Nem nehezíti meg a például a bürokrácia és az adórendszer a hatékony működést?

– Természetesen, a bürokrácia és néhány más helyi jellemző megnehezíti a dolgok gördülékeny folyását. Pont ezért egy partnerség keretében indítottuk el a romániai céget, egy olyan társsal, mely már több éve sikeresen tevékenykedik ezen a területen.

Hogyan lehetséges az, hogy miközben a romániai vállalatok gyors ütemben szűnnek meg, esetleg helyezik át tevékenységüket az adózási szempontból kedvezőbb Bulgáriába, a nemzetközi vállalatoknak előnyös ez a régió?

– Ez valószínűleg függ az illető vállalatok tevékenységi körétől. Az üzleti feltételek a domíniumoktól függően változnak. Az IT&C szektor számára Kolozsvár erős potenciált jelent, de azok a cégek, amelyek már több éve itt tevékenykednek, tanúi lehettek az üzleti szférában végbement változásoknak. Emiatt egyre összetettebb feladattá vált a siker elérése. Valószínűleg ezért is pártolták át egyes vállalatok más városokhoz.

Hogyan folyt le az offshore nyitás a msg goes esetében?

– A msg systems egy jellegzetes szervezeti kultúrával rendelkezik, és fontos volt számunkra, hogy a romániai cég is átvegye azokat az elveket, amelyek a németországi vállalat működésének alapjaként szolgálnak. A cég kulcsfontosságú kompetenciáit olyan technológiák jelentik, amelyeket Romániában szinte egyáltalán nem lehet megtalálni. Így az első lépés az volt, hogy egy csapatot állítottunk össze és segítségükkel egy tréninget szerveztünk Németországban, amelynek egyrészt az volt a célja, hogy kiképezzük a romániai munkaerőt, továbbá kapcsolatot építsünk ki a német csapattal. Miután létrehoztuk az első kolozsvári magot, amelyik hatékonyan tudott együtt dolgozni, a modellt megismételtük: minden újonnan felvett alkalmazott első lépésként 2-3 hetet eltölt Németországban.

Hogyan tudják megőrizni a vezetés hatékonyságát olyan feltételek mellet, hogy a menedzsment egy része itt van, másik része pedig Amerikában vagy éppen Ázsiában dolgozik?

– Ez a probléma mind a felső vezetés, mind az egyes projektek irányítócsapata esetén fennáll. A munkavégzés nagyon nehézkes amikor a csapat tagjai több ezer kilométer távolságra vannak egymástól. Azonban ezekből a nehézségekből is igyekszünk versenyelőnyt fabrikálni. A kommunikációs gátak jelentik a legnagyobb problémát, és jelentős infrastrukturális beruházásokat vittünk végbe, hogy ezeket kiküszöböljük. A romániai munkatársak így állandó kapcsolatban vannak a németországiakkal, miközben úgy tudnak egymással kommunikálni, mintha csak a szomszéd irodában lennének.

Melyek a vállalat 2010-es tervei?

– Elsősorban egy erős és stabil csapatmagot szeretnénk létrehozni, amely sikeresen át tudja venni a németországi üzlet összetett folyamatait. Az év végére 80 munkatárssal szeretnénk dolgozni, miközben a fluktuációt alacsonyan akarjuk tartani. Továbbá egy állandó együttműködést szeretnénk kötni az egyetemekkel, a németországi modellhez hasonlóan. Ehhez már megtettük az első lépést: SAP kurzusokat szerveztünk programozóknak a Babeş-Bolyai Egyetemmel, illetve a Műszaki Egyetemmel. Ez nagyon jól sikerült, mivel a SAP domíniumában még hiány van a megfelelő know-how-ból Romániában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!