A légitársaságoknak nagyobb kárt okozott a vulkánkitörés, mint szeptember 11.

2010. április 19. – 20:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hotelek és a busztársaságok forgalmát azonban váratlanul megnövelte az Eyjafjallajokullból szálló hamu.

Az Eyjafjallajokull vulkán kitörésének gazdaságra gyakorolt negatív hatása rohamosan növekszik a közlekedési káosz elhúzódásával. A természeti katasztrófa nagyobb kárt okozott a légitársaságoknak, mint a 2001-es terrortámadás: eddig több tízezer járatot kellett törölni a légtérben mozgó vulkáni hamu miatt, a légitársaságok közvetlen vesztesége 1 milliárd dollárra rúg. Ez a legkomolyabb légi közlekedési szünet 2001 szeptember 11. óta, akkor az amerikai légtér három napig volt lezárva és minden Európából érkező járatot töröltek. Naponta a vállalatok mintegy 250 millió dollár veszteséggel számolhatnak, és a leállások a napi globális kerozinszükségletet is 2 millió hordóval csökkentik, ami az olajárakra is hatással lehet – mutatott rá a nemzetközi légi forgalmi szervezet, a IATA. Az európai légiközlekedés kényszerpihenője szakértők szerint oly hosszúra nyúlhat, hogy hatással lehet az Európa idei gazdasági növekedésére is, és akár semmisé teheti az 1-1,5%-ra becsült idei európai gazdasági növekedést. Ugyanakkor nem elhanyagolható, hogy a globális gazdaság mintegy 5%-át – évi 3 ezer milliárd dollárt – adó globális idegenforgalomból az európai turizmus mintegy harmadot képvisel. A jelenlegi nehézségek heti 5-10 milliárd dolláros kárt okozhatnak az európai idegenforgalomban. A szállítási ágazat hasonlóképpen erősen érintett: a globális szállítás mintegy 40%-a bonyolódik ma légi úton, és a leállások a kereskedelmi kapcsolatok jelentős sérüléséhez vezethetnek. Az EU épp ezért a légitársaságok megsegítésén gondolkodik, hasonlóan a 2001-es terrortámadást után bevezetett támogatásokhoz. Joaquín Almunia versenyügyi biztos jelezte, hogy amennyiben a tagországoknak módjuk van állami támogatást adni a cégeknek, és a segítség nem diszkriminatív más vállalatokkal szemben, a brüsszeli bizottság elvben kész jóváhagyni azt.

Mennyit vesztenek a romániai légitársaságok?

A két napos szünet óriási veszteséget okozott a romániai piacon tevékenykedő légitársaságoknak, amelyek forgalmát eddig is érzékenyen érintette a gazdasági válság miatti keresletcsökkenés. A Romániában működő légitársaságok - Tarom, Blue Air, Wizz Air, Air France, Air Moldova, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Carpatair, easyJet, Lufthansa, Malev, Finnair - összesen mintegy 600 járatukat törölték a hétvégén, ami több millió eurós veszteséget jelentett számukra. Országos szinten összesen 60 ezer utast érintett a légi szállítás szünetelése. A Tarom például, amely a tavalyi évet 21 millió eurós veszteséggel zárta, a két nap alatt 2 millió eurós többletköltséggel számol, miután több mint 100 járatát volt kénytelen törölni. A Tarom szóvivői szerint tehát a napi kár 1 millió euró, és eddig 15 600 utast érintett a közlekedési zavar. A Blue Air a hétvégén mind a 44 járatát törölte és további 14-et hétfőn. Florentina Ivan , a társaság PR igazgatójának elmondása szerint nem kerültek még ilyen helyzetbe a vállalat indulása óta, így még nem végeztek konkrét számításokat a keletkezett károkról. A társaság tavalyi forgalma 140 millió euró volt és 1,7 millió utast szállított. A Wizz Air 88 járatát törölte, ami összesen 13 ezer utast érintett. A két bukaresti repülőtér összesen közel 550 ezer eurót vesztett az utasok illetékeiből és a repülők mozgásdíjából – nyilatkozta Valentin Iordache , a Henri Coandă repülőtér szóvivője. Emellett a járatok törlése a turisztikai irodák bevételkieséséhez is vezetett, akik kénytelenek a hoppon maradt turistáknak kifizetni a pluszban eltöltött éjszakákat.

A veszteség a tőzsdére is betört

A forgalomcsökkenésből eredő károk mellett a légitársaságok a tőzsdén is veszteséggel nézhetnek szembe. Az Air France-KLM és a Lufthansa részvényeinek értéke 5%-kal esett, a British Airways értéke pedig 4%-kal csökkent hétfőn. A madridi tőzsdén az Iberia részvényei 4%-ot esett a mai ülés folyamán.

Kik örülhetnek?

A helyzetnek azonban vannak nyertesei is, elsősorban az étkeztetési cégek is a szállodák, amelyek zsúfolva vannak a járatkimaradások miatt. Például a főváros legnagyobb hotele, a Rin Grand közel 30%-kal több szálláshelyet értékesített, mint más hétvégéken. A hoteleknek azonban számolniuk kell a foglalások törlésével is, tekintettel a Romániába meg nem érkező külföldi személyekre. A busztársaságok szintén örülhetnek a légi forgalom leállásának. A nemzetközi utasszállító cégek szerint a kereslet visszatért a 10 évvel ezelőtti szintre. A buszok teljes létszámmal indulnak el külföldre, ami így sem tűnik elegendőnek, a társaságok így kénytelenek megnövelni járataik számát elsősorban Anglia, Belgium, Franciaország, Németország és Svájc felé. A szakértők szerint a forgalom közel a duplájára nőtt az eddig megszokottnak. A busztársaságokhoz hasonlóan a CFR is forgalomnövekedéssel zárhatta a hétvégét. Szombaton 150%-kal, vasárnap pedig 200%-kal több utast szállított a Bukarest-Bécs útvonalon, és megduplázta forgalmát a Bukarest-Budapest járatán. Ami a hosszabb utakat illeti, a nemzetközihez hasonlóan a belföldi vasúti közlekedés is fellendült a hétvégén. A növekvő keresletnek köszönhetően a CFR megnövelte a Budapestre és Bécsre tartó vonatszerelvényein a helyek számát, így a Bukarestből, Temesvárról, Simeriáról, Nagyszebenből, Marosvásárhelyről és Brassóból induló nemzetközi járatok több vagonnal indultak útjukra. A Bécsbe induló vonatokat 5 hálókocsival és 2 kusett vagonnal toldották meg, a Budapestre és Bulgáriába induló vonatokhoz egy-egy hálókocsit és kusettet csatoltak, Szalonikiba menő járathoz pedig egy plusz hálókocsit rendeltek hozzá. Forrás: mediafax, mti, zf, money

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!