Hogyan teremtsünk a semmiből milliókat?

2010. április 15. – 13:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A pénz önmagában semmit nem ér. Csak akkor ér valamit, ha jó helyre fektetik be.” Interjú Hild Imre vállalkozóval, a magyarországi ingatlan alapú életjáradék-piac megalapítójával.

A hétvégi (április 9-11) entrepreneurship workshop alkalmával olyan üzletemberekkel ismerkedhettünk meg, akiknek intuícióikon és szakértelmükön keresztül valóban sikerült újat alkotniuk, megtalálniuk a piac igényeit, és ezáltal egy területen piacvezetővé válniuk. A képzés egyik célja volt, hogy közelebb hozzák a hallgatókhoz a nyugati vállalkozói szellemet, ami talán a sikerhez vezető utat jelentheti Közép-Kelet-Európában is. Hild Imre magát fogyasztó-orientált vállalkozónak tartja. Jelenleg mobilinternet-technológiák fejlesztésével foglalkozik, ám a méltán híres Lehman Brothers nél is jó ideig dolgozott.

Elmondanád röviden, mivel foglalkoztál eddig és most mi a munkád?

– 1993-ban kikerültem Amerikába, ahol az egyetemi alapképzést és az MBA-t jártam ki, majd rögtön utána elmentem a Lehman Brothershez dolgozni 2002 végéig. Ezután hazajöttem Magyarországra, és megalapítottam a Hild Életjáradékot , ami egy lakásért életjáradékot folyósító cég volt. Ezután megalapítottam az OTP Életjáradékot , ami 2009-ig ment. Azóta a mobilinternet-technológiák magyarországi bevezetésével, meghonosításával foglalkozom.

A Hild Életjáradékon keresztül bemutattad, hogy lehet a semmiből milliókat érő üzletet csinálni. Elmondanád néhány szóban, hogy sikerült ezt elérni?

– Következetesen kell hozzáállni a vállalkozás témájához. Nagyon hosszú kutatómunka előzte meg, gyakorlatilag olyan szakértőjévé váltunk a témának a társammal együtt, akiket nem lehetett megkerülni és megkérdőjelezni. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy ne lehessen zavarba hozni a vállalkozót. Mivel ő a vállalkozás atyja, ezért mindent tudnia kell a termék piacáról és az azt körülvevő üzleti környezetről. A másik, ami nagyon fontos, hogy legyen egy konkrét, eredeti elképzelése és mindig erre fókuszáljon. Ha megosztja a figyelmét más célok felé, az automatikusan felemészti az energiáját, és így kevés a valószínűsége, hogy sikerülni fog az üzlet. A két szempont tehát, hogy nagyon jól ismerje a terméket, illetve következetesen ragaszkodjon ahhoz, hogy csak egyfókuszú legyen a cég. Ne induljon el 13 különböző irányba, merthogy mindenből lehet pénzt csinálni alapon, hanem ragaszkodjon ahhoz, hogy azt az egy fókuszt megtartsa. Csak ekkor tud magának egy rést kialakítani a piacon. Ez a mentalitás vonzotta igazából hozzánk a nagybefektetőket.

Azelőtt Magyarországon nem is volt piaca az életjáradéknak?

– Nem, csak magánszemélyek között létrejött szerződésekről beszélhettünk, amelyek spontán, abszolút eseti szimpátia-alapon íródtak. A mi vállalkozásunk volt az első, ami portfólió alapon, intézményesített formában ajánlott életjáradékot. Ezután természetesen volt még kettő: az OTP életjáradék és az FHB életjáradék, ami ugyanezen a nyomvonalon indult el.

A workshopon elmondtad, hogy egy vállalkozó nem szabad a kockázatokkal törődjön, legalábbis nem szabad, hogy a kockázatok hátráltassák a kezdeményezést, mert ez benne van a pakliban. Hogyan lehet hatékonyan elhárítani, semmibe venni ezeket a kockázatokat?

– Valószínű, hogy elhárítani nem lehet a kockázatokat, azonban fel lehet őket mérni. Egy dolog az, hogy tudjuk: létezik például piaci kockázat, másik dolog az, hogy egy hétig is tudnánk arról beszélni, hogy melyek is ezek a piaci kockázatok. Igenis bele kell menni abba, hogy a különböző kockázatokat hogyan kell kezelni. Minden vállalkozásnak van kockázata: megvan az a kockázat, hogy nem fog sikerülni, megvan a menedzserkockázat, a piaci kockázat stb. Mégis a sikeres vállalkozások tudták ezeket kezelni, így ezt tőlük is meg lehet figyelni. Azonban ezekre a kérdésekre egyetlen alkalommal sem a pénz a válasz. A pénz önmagában semmit nem ér. Csak akkor ér valamit, ha jó helyre fektetik be és megfelelően tehetséges termőtalajra lel. A kockázat igazából kifogás az én olvasatomban. A kockázatot minden esetben lehet kezelni, hol kevesebb, hol több munkával, energiával és figyelemmel.

A pénzügyi/banki szférából most a mobilinternet világába léptél. Mennyire volt nehéz az átállás, az átspecializálódás?

– Egyáltalán nem volt nehéz. Úgy érzem, nagy affinitásom van az új dolgok elkezdéséhez, azoknak az új területeknek a felméréséhez és feltérképezéséhez, ahol még senki sem járt. Az OTP életjáradék gyakorlatilag egy pénzügyi vállalkozás volt egy felfedezetlen piacon, ahol saját magunk tudtuk megszabni a határainkat, ezért természetesen nem is szabtunk magunknak határt. Nem volt egy teljesen lefutott és lejátszott piac, ahova 27. szereplőként léptünk be. A mobilinternetnél ugyanezt érzem: igen nagy a piac, sokan nem látják még, mert a régi rendszer foglyai: a régi operációs rendszereké, a régi mobil internet technológiáké. A folyamat, ami 5-6 hónapja elindult a világban, gyakorlatilag gyökeresen meg fogja változtatni az internethez való hozzáállást. Ez egy megérzés, része annak a vállalkozói magatartásnak, hogy meglássuk, mi az, ami könnyedén, nehézségek nélkül, nagyon nagy népszerűségre fog szert tenni a piacon. Véleményem szerint a leginkább használható mobilinternet-technológia a világban az Iphone és az Ipod. Ők fogják mutatni az irányt, amerre a világ menni fog. Lesznek ezeknek másolói, de a másolás ugyebár a bók legszebb formája, ez igazából hízelgő a vállalkozóra nézve. A másolás nem baj, nem kell azt gondolni, hogy bármelyik vállalkozó felháborodik azon, hogy az általa elindított cég alapötletét valaki lemásolja. Bármerre megyünk, azt látjuk, hogy nagyon sok vállalkozás működik ugyanazon a piacon. Ezért nem arra kell koncentrálni, hogyan zárjuk ki a többieket és hogyan védjük meg magunkat jogi eszközökkel, hanem arra kell koncentráljunk, hogyan csináljuk jobban, mint versenytársaink.

Miért pont Magyarországon kezdtél bele az új üzletbe?

– Ezt kevesen tudják, de Magyarországon van a második legjobb telekommunikációs hálózat, ennél csak az izraeli jobb: rendkívül jó minőségű és nagyon jól lehet rá rendszereket építeni. Erre példa, hogy az elmúlt 6 évben 30 vállalat helyezte át a központját Magyarországra, vagy annak közvetlen közelébe, éppen azért, hogy ezt a rendszert kihasználja. A másik ok köztudott: több mobiltelefontársaság Magyarországot használja kísérleti piacnak. Az itt lakók nagyon fogékonyak az új dolgokra, gyorsan adoptálnak, könnyen le lehet mérni, melyek azok a dolgok, amelyek működnek, és melyek azok, amelyek nem.

A mottód, miszerint 'Customers want attention – there is less of it every day' , nem nyert új értelmet a válság alatt, amikor a csökkenő vásárlóerő miatt újra meg kell hódítani az ügyfeleket?

– De igen, mégpedig az ügyfelek szükségletei sokkal fontosabbá váltak. A válság előtti időszakban például kisebb figyelem összpontosult az ügyfélre, hiszen így is-úgy is jön, a cégeknek megvolt a kliensköre, akikért nem kellett folyamatosan harcolni. A válságban szűkül a kereslet, és jobban oda kell figyelni arra, hogyan lehet a vásárlókat vonzani. Aki beállt egy olyan üzleti modellbe, ahol a vásárló csak egy szükségtelen rossz, az rájöhetett, hogy válsághelyzetben elég hamar elpártolnak az ügyfelek a közönyös szolgáltatóktól. A kliensek nagyra kezdik értékelni azt, aki esetleg őket vevőszámba veszi és odafigyel az igényeikre. Ez abszolút egy differenciáló faktor lehet: az, aki egy tudatos costumer service magatartást vesz fel, az biztosítást vesz válság ellen.

A válság alatt tehát egy valóban sikeres vállalkozó nem veszítheti el az ügyfeleit, feltételezve, hogy igazán odafigyel rájuk?

– Abszolút nem, így van. Ha elveszíti a klienseit, akkor a válság igazából egy szívességet tett neki: hamarabb veszítette el őket és nem később, mert előbb-utóbb úgyis elpártoltak volna tőle.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!