Mennyibe kerül a húsvét?

2010. április 2. – 16:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagytakarítás, bevásárlás piacon és szupermarketben, tojásfestés: felsorolni is hosszú, nem hogy végigcsinálni és kifizetni. De mégis mennyi az annyi?

Sokan már előre irtózunk az ünnepektől: a jól megérdemelt pihenés helyett kezdődhet a végeláthatatlan takarítás, lomtalanítás, bevásárlás, sütés-főzés, vendégekkel való jópofizás. A húsvét sem kivétel ez alól: a néhány szabadnap nagy részét sajnos a felsoroltak elvégzésével töltjük, így hasznos lehet tudni, hogy az erőfeszítéseken túl mennyibe fáj nekünk ez az ünnep. Az előkészületek

a takarítással kezdődnek.

Ha úgy érezzük, nem tudunk egyedül megbirkózni a ránk háruló feladattal, segítségül hívhatunk egy szakosodott takarító céget. Igaz, kevés esélye van, hogy az utolsó pillanatban még elvállalják a munkát, ugyanis általában egy hónappal előre le kell foglalni.Az árak is borsosak a húsvéti főszezonban: egy garzon kitakarításáért 200 lejt kérnek, egy kétszobás lakás rendbe tétele 250 lejbe kerül. A cégek által kínált szolgáltatások tartalmazzák az ablakmosást, ajtók és ablakok peremének lepucolását, porszívózást, portörlést, konyhai és fürdőszobai takarítást, fertőtlenítést, padló és parketta megtisztítását. A folyamat körülbelül 7-8 órát vesz igénybe, de ha a lakás nagyon mocskos, akár 10 óráig is eltarthat.


Ha ezt mégis magunk végeznénk el, a tisztítószerek és egyéb segédeszközök, beleértve a ráfordított idő költségét (8 óra munka, 7 lejes órabér), a nagytakarítás legvisszafogottabb számítások szerint is körülbelül 90-110 lejt emésztene fel. A takarítás után

következhet a bevásárlás.

Mit is tartalmaz egy húsvéti bevásárlókosár? Van benne minden: tojás, bárányhús, sonka, zöldség, csoki, esetleg műfű és locsoló kölni.

A bevásárlást a piacon kezdtük. Általános tapasztalat, hogy a zöldségek és gyümölcsök sokkal szebbnek és egészségesebbnek tűnnek, mint a szupermarketek polcain, az árak pedig nem térnek el jelentősen. A piacon egy csomag retek, amiben 4-5 fejet kötnek össze, 2 lejbe kerül, egy köteg zöldhagyma szintén 2 lej. A hipermarketekben a zöldhagyma ára ugyanennyi, egy köteg, romániai retek 1,9 lej, a fejek azonban sokkal kisebbek és nem túl szépek.A piacon csak kevés fajta csoki nyuszit és csoki tojást találunk, áruk pedig 1-10 lej között váltakozik, mérettől függően. Találhatunk méretes csokitojás-példányokat is, áruk 10 lej körül mozog.

A hipermarketben változatos a kínálat

a húsvéti édességek terén: vásárló-csábító marketingeszközöket sem mellőző csoki nyuszi dömping áraszt el, ha belépsz az üzletbe. Azokat a tojásokat, amelyek a piacon 1 lejnél kezdődtek, itt már 55 baniért kínálják, a legkisebb nyuszik pedig 80 baninál kezdődnek.

Az akciós, közepes méretű darabok 1,25 lejbe kerülnek, és egy élethű, répát majszoló csoki nyusziért 10 lejt kell fizessünk. Számomra újdonság volt a csoki bárány megjelenése (2,39 lej, 90 gr), és a húsvét most már csomagban is kínálja a meglepetéseket: egy 110 grammos zacskó nyuszi, tojás és kicsi csoki ára 6 lej körül mozog. Ha változatosan, de mégis visszafogottan vásárolunk, átlagosan 12 lejt költöttünk a csokiból készült finomságokra.

Aki már a sütögetést is outsourcingolná,

annak itt vannak dobozos sütemények: áruk 16-25 lej között mozog, és csak fel kell vágni őket. Hasonló innováció az előre megfestett és megfőzött tojás. A 10 darabos csomag ára 8,5-13 lej, márkától függően. És hogy legyen mibe csomagolni a locsolóknak szánt tojásokat, színes szalvétákat is bepakoltunk a kosarunkba: 50 fős legényseregre számítva 4 lejbe került a szalvéta.

A húsvét nem húsvét ugyebár bárányhús és sonka nélkül (vegetáriánusoktól elnézést). Egy teljes bárányért 100-120 lejt kell fizessünk (23 lej/kg), de választhatjuk csak bizonyos részeit is: egy fél mell vagy comb kb. 35 lejbe kerül (25 lej/kg), egy másfél kilós kedves juh-fej pedig 17 lejbe kerül.

Egy füstölt parasztsonka ára akár a 170 lejt is elérheti, kilogrammja 24-30 lej körül mozog, de vásárolhatunk göngyölt sonkát is, aminek 20 lej kilogrammja. Az egy személyes bevásárlókosarunkba tehát választunk 1-1 kilogramm bárányhúst és sonkát. A húsvéti kosár elengedhetetlen kelléke

a tojás és a járulékos tojásfesték.

Egy 20 darabos kiszerelést már 11 lejért megvásárolhatunk, 60 darab tojásra elegendő festék átlagosan 2,5 lej. Ha a régi szalonna módszerben már nem hiszünk, vehetünk tojás-lakkot is, ára szintén 2,5 lej. Műfüvet már 1-2 lejért beszerezhetünk, ha ebbe szeretnénk ültetni a tojásokat. Azonban a polcoknál nem árt vigyázni, hiszen a húsvéti tolongásban egy meggondolatlan mozdulat, és a műfű kosarak hegye könnyen ránk borulhat.

Ha locsoló kölnire is szükségünk van, azt már 5-6 lejért beszerezhetünk kínai üzletekben.

A fent felsoroltakból az átlagos árfekvést választottuk és körülbelül 30 tojás megfestésével számoltunk, a bevásárlói kosár ára így a 130 lejt súrolja. Ha ehhez még a takarítás, ünnepi ebéd, vendégeknek szánt italok árát is belekalkuláljuk, a húsvét költségei lazán elérhetik a 350-400 lejt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!