Össztársadalmi problémává válik a gyógyszermizéria

2010. március 22. – 17:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A gyógyszerészek elégedetlenek: az egészségpénztár késve fizet, emiatt sorban válnak fizetésképtelenné. Ráadásul nemsokára családi patikát is kell válasszanak a betegek.

Tavaly szeptemberben sürgősségi rendelettel megváltoztatták a gyógyszertárak és az egészségbiztosító pénztár közötti keretszerződés feltételeit: 180 napra emelték az addigi 60 napról a kifizetési határidőt, így a számlák ellenőrzésére fordítható 30 nappal együtt akár a 210 napot is elérheti az az időszak, amikor a gyógyszertárak pénze áll. Ezt az intézkedést azért hozták, hogy megoldást próbáljanak találni a tavalyi utolsó negyedév finanszírozására. Javasolták még a faktoring rendszer alkalmazását, amely a gyógyszertárakat támogatta volna, azonban az állam nem tudott garanciát biztosítani a bankok számára. A gyógyszerészek jelentős hányada szerint a kifizetési határidő kitolása a piac minden szereplőjére káros hatással van, hiszen a gyógyszertárak sokkal később kapják meg az eladott gyógyszerek után járó pénzt, ami

komoly cash-flow problémát okozhat.

A legérzékenyebbek erre a kisebb patikák, amelyek közül sokan kerülnek csődbe vagy válnak fizetésképtelenné, a gyógyszerforgalmazók pedig nem szolgálják ki őket. A gazdasági válság így az egészségügy terén lassan a társadalmi válsággá alakul, hiszen közvetve vagy közvetlenül mindenkit érint a körbetartozás. Az elmúlt 6-8 évben az egészségbiztosító pénztárt az első három negyedévre finanszírozták, majd az utolsó három hónapra a nyári költségvetési kiigazítás után juttattak pénzt. Ez tavaly is így történt, csakhogy a gazdasági válság kétszeresen sújtotta az egészségügyi tárcát: annak költségvetése egyrészt azért csökkent, mert az egészségügyre fordítható pénzösszeg GDP-hez kötött. Ráadásul 2009-ben a korábbi 4,2% helyett a GDP csak 3,2%-val gazdálkodhatott az egészségügyi minisztérium. Épp ezért amikor kiigazításra került volna a sor,

egyszerűen nem volt több pénz.

Így az utolsó negyedévet 2010-es költségvetés terhére finanszírozták, és előállt azaz abszurd helyzet, hogy idén 5 negyedév kiadásával kell számoljon az egészségügyi költségvetés.Más uniós országokban a minimális, egészségügyre fordított összeg a GDP 6%-a, kivéve Bulgáriát, ahol a GDP körülbelül 5%-ából gazdálkodhat az egészségügyi tárca. Így Románia nem csak rendkívül alacsony arányban támogatja az egészségügyet, de az abszolút összegben is jóval alulmarad a lakosság szükségleteihez képest.

A Health Consumer Powerhouse , egy brüsszeli non-profit szervezet nemrég vizsgálat alá vonta az EU tagállamainak egészségügyi rendszereit. Romániát a 2008-as 27. helyről a 33.-ra helyezte a vizsgált 34 országból, ami a problémák folyamatos mélyülésére utal.

A Mediafax szerint a gyógyszertárak háromnegyede már a csőd szélén áll, és 47%-uk az országos átlagnál kevesebb bevételt könyvelhet el, mivel

túl sok orvosságot adnak térítve és ingyen.

Romániában 4-5000 patika működik, azonban a nagy eladásokat lebonyolító gyógyszertárak aránya csak 24%, átlagos értékesítési bevétellel 29%-uk rendelkezik.

Tovább nehezíti a helyzetet az egészségbiztosító pénztár újabb javaslata, amely szerint a krónikus betegségben szenvedők fel kell iratkozzanak egy gyógyszertár listájára. Így biztosítani remélik a kezelésükhöz szükséges gyógyszereket, az azonban még nem tisztázott, hogy minden krónikus beteg kell-e gyógyszerészt válasszon. Hiszen például az epilepszia és a cukorbetegség mellett a magas vérnyomást is a krónikus betegségek között tartják számon.

Ez gyakorlatilag azt jelentheti, hogy a romániai lakosság nagy része

gyógyszerészt kell majd válasszon magának.

A betegek hat hónap elteltével válthatnak patikát, ha nincsenek megelégedve az általa nyújtott szolgáltatásokkal. Ilyen esetben mind az elhagyni kívánt gyógyszertárhoz, mind az újhoz egy kérést kell leadjon a páciens. A szakemberek szerint ez sérti a betegek szabad választásához való jogát.

A gyógyszerészkamarák pedig a 60 napos kifizetési határidő visszaállítását, a patikánként meghatározott gyógyszerkeret újbóli bevezetését, valamint a kiadott gyógyszerek utáni adósságok kifizetését kérik.

Ebben a kérdésben azonban nincs teljes egyetértés a gyógyszerészek között. Egyes vélemények szerint az intézkedés csak a patikáknak lenne kényelmes, mert megkapnák a kiadott gyógyszerek ellenértékét, de végül a betegek járnának rosszul, mert két hét alatt kimerülne a pénzkeret, a páciensek pedig nem jutnának gyógyszerhez.

A Transindex nek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő nagyváradi gyógyszergyár-tulajdonos elmondta, hogy nagy gondot jelent a fizetési határidő kitolása, mivel sajnos még ezt a 180 napot sem tartják be, jelenleg körülbelül 210 napnál tartanak. Mivel késnek a kifizetések, a gyógyszertár likviditási gondokkal küszködik: késnek a szállítók kifizetésével,

nincs fejlesztés, nincs béremelés.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tudják kivédeni a pénzhiányból fakadó gondokat, a gyógyszerész azt mondta, hogy csak komoly lemondások árán tudják elkerülni a teljes csődöt. Halasztást kell kérjenek a szállítóktól, de ez kevés eredménnyel jár, mert a gyógyszertárak fizetési gondjai miatt a beszállítók is meg vannak szorulva.

Nagyon sok gyógyszer hiányzik a forgalomból, mivel így ők sem tudnak importálni. Lassan az egész rendszer körbetartozik – tette hozzá. Továbbá teljesen egyetért azzal, hogy állítsák vissza az eredeti, 60 napos határidőt. Elmondása szerint így is késni fognak a kifizetéssel, de talán nem olyan sokat, mint eddig.

A családi gyógyszertárak ötletéről is egyértelműen negatív véleményt kaptunk. Eszerint egy ilyen intézkedés negatívan hatna a forgalomra, és nem túl erkölcsös fogásokra, a betegek csalogatására kényszerítené a patikákat, bár nem ez lenne a feladatuk.

A kis gyógyszertárak nem tudnak majd versenyezni a nagy láncokkal. Interjúalanyunk személyes véleménye az, hogy a betegek elosztása már az orvosi rendelőben el fog kezdődni, és egyáltalán

nem a beteg fogja eldönteni,

hogy hol akarja kiváltani a gyógyszereit. Először is kéne biztosítani, hogy a gyógyszertárak jussanak hozzá minden gyógyszerhez, és tudják ellátni a betegeket, amit eddig is megtettünk listák nélkül is – mondta a gyógyszerész.

Cezar Irimia , a Krónikus Betegek Egyesületé nek elnöke a Transindex kérdésére úgy nyilatkozott, teljesen ellenzik a családi patikák létrehozását, mivel meggátolja a betegek szabad hozzáférését az egészségügyi szolgáltatásokhoz. Ha például egy brassói krónikus beteg éppen Kolozsváron tartózkodik, nem tudja kivenni majd az orvosságát, mert az otthoni gyógyszertárhoz van beiratkozva. Az intézkedés nem hogy a javukat, a kárukat szolgálná – mondta Irimia, hozzátéve, hogy nem kell minden romániai lakos saját patikát válasszon magának. A rendelkezés csak azokat érinti, akik részlegesen térített vagy ingyenes gyógyszerekben részesülnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!