Olcsóbban kínálja saját vonatjegyeinél a repülőjegyeket a CFR

2010. március 22. – 19:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A CFR két éve szolgál a Blue Air utazási irodájaként, miközben vesztesége rohamosan növekszik és alkalmazottait kénytelen elbocsátani.

Nem elég, hogy mind a belföldi, mind a külföldi utasszállítást tekintve a low-cost légitársaságok árban lekörözik a vasúttársaságokat, most a CFR mintha önként rohanna vesztébe: Blue Air repülőjegyeket árusít saját pénztárainál, amelyek ráadásul sokkal olcsóbbak, mint az ugyanarra távra szóló vonatjegyek. Az együttműködés már két éve tart, és eddig sikeres volt Florentina Ivan , a Blue Air kommunikációs igazgatója szerint. A légitársaság számos értékesítési pontot szerzett az ügylet révén, ami potenciális kliensek sokaságával jár. Mindezek tetejében a Blue Air nem fizet semmit ezért a szolgáltatásért: a vasúttársaság saját kezdeményezésére javasolta a repülőjegyek árusítását. A CFR menedzsmentje eddig nem számolt azzal, hogy így választási lehetőséget kínál a pénztárakhoz járuló ügyfeleknek: vonat helyett a sokkal gyorsabb és gyakran olcsóbb repülőt válassza, ha Bukarestbe tart, vagy onnan tér vissza Erdélybe. A Blue Air három útvonalon üzemeltet, vagy üzemeltetni fog járatokat: Bukarest-Kolozsvár, Bukarest-Arad és Bukarest-Temesvár. A money.ro összehasonlította a két társaság által kínált utazások árait. Mindkét esetben az indulás előtt egy héttel korábban lefoglalt, teljes árú jegyet vettek alapul, a vonat esetében pedig az Intercity első osztályát.

Három esetből tehát kettőben olcsóbb, és sokkal kényelmesebb repülővel utazni, mint vonattal – és ezt az összehasonlítást az ügyfelek a jegypénztárnál is elvégezhetik. Természetesen ha az utazást megelőző napon vásárol jegyet az ügyfél, a repülő drágább választás, mert ilyenkor már magasabbak az árak. Emellett az összehasonlítás nem számol a CFR esetleges kedvezményeivel, amelyeket a menettérti jegyek esetében biztosítana.

A CFR képviselői elismerik, hogy az utóbbi két évben közel negyedével csökkent a fővárosból Kolozsvárra vagy Aradra vonatozó ügyfelek száma, azonban ennek okát a válságra és a vonatok számának csökkentésére vezetik vissza.

A belföldi utazást a gazdaság általános zsugorodása vetette vissza, ami a vonatjáratok számának csökkenéséhez vezetett. Továbbá a vasúti sínek javítása miatt is kevesebb járatot üzemeltet a CFR, és az infrastruktúra rossz állapota miatt lassú a vonatok sebessége, ami szintén a közlekedés minőségének romlásához vezetett. – indokolták a CFR képviselői.

A két vállalat partnerségi viszonya azonban egy másik állami társaság, a Tarom kárára is válik – az ugyanis szintén üzemeltet két útvonalon járatokat, csak közel dupla akkora áron. A Transindex kiszámolta a Tarom árait az elérhető járatokra, a legolcsóbb variánst választva:Adalék, hogy míg a CFR utazási irodaként működik egy magáncég számára, alkalmazottainak ezreit kénytelen elbocsátani: csupán e hónap végéig közel 1300 CFR alkalmazott fogja elveszteni állását.

A Money.ro alapján

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!