Mennyire vagyunk szegények?

2010. február 22. – 17:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió húsz legszegényebb régiója közül hat romániai. Egy valaminek örülhetünk: nem mi vagyunk az utolsók!

Az Eurostat felmérése szerint az Európai Unió húsz legszegényebb régiója között Romániának több fejlesztési régiója is szerepel: az egy főre eső GDP az Észak-Keleti régióban a legalacsonyabb, ezt követi Dél-Nyugat Olténia, majd a Dél-Keleti régió. Az Unió húsz legszegényebb régiója közé tartozik még Dél-Munténia, az Észak-Nyugati és a Közép-régió is. Tehát a nyolc romániai fejlesztési régió közül hat került fel a legszegényebbek európai listájára.

A 2007-es statisztika a vásárlóerő-paritáson alapuló, egy főre eső GDP-t vetette össze az Európai Unió 271 NUTS-2-höz tartozó fejlesztési régiójában, és az uniós átlagtól való eltéréseket vizsgálták.

A régiók rendkívül változékony képet mutattak: a legalacsonyabb értéket Bulgária Severozapaden régiójában mérték: itt az egy főre eső GDP az EU átlag 26%-át tette ki. A sor másik végén a brit Inner London áll, ahol a GDP egy főre eső értéke az átlag 334%-ának felel meg.

A második leggazdagabb régió a luxemburgi Grand Duchy , amely az EU átlag 275%-val büszkélkedhet. Következik Brüsszel 221%-kal, Hamburg 192%-kal, Prága 172%-kal és Île de France 169%-kal. A negyvenegy, 125%-ot meghaladó régió közül kilenc volt Németországban, öt Hollandiában és Nagy-Britanniában, négy Ausztriában, három-három Spanyolországban és Olaszországban.

Nem szabad elfeledkezni ugyanakkor arról, hogy néhány régióban az egy főre eső GDP alakulására hatással lehet az ingázó munkaerő. A dolgozók beáramlása olyan szintre emelheti a termelést, amelyet a helybeli aktív lakosság önmagában nem lenne képes előállítani. A munkaerőt vonzó övezetekben tehát az egy főre eső GDP felülértékelt lehet, és azokban a régiókban, ahonnan kiáramlik a munkaerő, alulértékelt.

Miközben az átlag 125%-a fölött csak a régiók 15%-a van, minden negyedik régió az átlag 75%-ánál kevesebb egy főre eső GDP-t termel. Országok közül a rangsorban a legrosszabb besorolást Bulgária és Románia kapta, az előbbi egy főre eső bruttó hazai terméke 40%-át teszi ki az átlagnak. Románia az utolsó előtti helyen állva az EU átlag 46%-ával bír, őt követi Lettország 56%-kal, Lengyelország 57%-kal és Litvánia 61%-kal.

Régiók tekintetében a bulgáriai Severozapaden vezeti a szegénységi rangsort az EU átlag 26%-ával, a második legrosszabb teljesítményt a romániai Észak-Keleti régió érte (27%) el holtversenyben két további bolgár régióval, a Severen tsentralen-nel és Yuzhen tsentralen-nel.

A hatvanhat, az átlag 75%-alatt teljesítő régió közül tizenöt Lengyelországban, hét Romániában és Görögországban, hat Bulgáriában, Csehországban és Magyarországon, négy Olaszországban és Portugáliában, három Szlovákiában és kettő Franciaországban volt.

A középmezőnyt átlagban Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Görögország képviseli.

Forrás: eurostat, realitatea.net

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!