Energiaszektor: újabb kiskapu vagy valós megoldás az átszervezés?

2010. február 10. – 15:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két mammutvállalat fogja szolgáltatni ezentúl az elektromos energiát. Kérdés, hogy mit hoz maga után: semmit, újabb trükköket, esetleg valódi hatékonyságot.

A kormány január 29-i gyűlésén, közel egy éves vita után úgy határozott, hogy átszervezi a hazai energiaszektort, és két óriásvállalat hoz létre. Az első az Electra nevet viseli, és Constantin Balasoiu , a CE Craiova jelenlegi igazgatója fogja vezetni; a második Hidroenergetica néven fog működni, és a vállalat élére Mihai David ot, a Hidroelectrica mostani igazgatóját nevezték ki. Az átszervezés még egy esélyt ad a hőerőműveknek, mivel azok félő, hogy be kell zárják kapuikat idén, mert nem képesek eleget tenni az uniós környezetvédelmi szabványoknak. A következő vállalatok fognak a két mamutvállalatba tartozni:

Az energiaszektor átszervezésére a gazdasági minisztérium tett ajánlatot, így több változatot is kidolgozott és mérlegelt. Voltak olyanok, amelyekben több vállalat működött volna, végül azonban egy erős oligopóliumhoz hasonló struktúra mellett döntött. Hogy miért?

A gazdasági minisztérium szerint a kiválasztott stratégia energetikai biztonságot nyújt az ország számára: enyhíti az importált energiaforrásoktól való függőséget, úgy, hogy feldolgozásra kerül a belföldi barnaszén és kőszén, illetve a hazai víz- és nukleáris energia. A termelés nagy és erős vállalatokhoz kerül, amelyek uniós szinten versenyképesekké válnak. A két vállalat hasonló piaci pozíciót fog elfoglalni – közel megegyező egységköltséggel – , így valós konkurenciát képeznek, és a fogyasztási görbe teljes egészét képesek lefedni.

Az ilyen jellegű csoportosításnak az a legnagyobb előnye, hogy meglévő struktúrák összevonására alapszik, jogi szempontból pedig a legkevesebb változtatást igényli. A felhasznált üzemanyagokat tudatosan csoportosítják – az első vállalat barnaszenet, vizet és uránt használ majd, a második energiatermelése a kőszénre, vízre és földgázra alapszik. Ez a struktúra pedig lehetővé teszi az SNLO, CNH és a Romgaz illetve az Electrica maradék három privatizálatlan vállalatának beépítését.

Adriean Videanu gazdasági miniszter továbbá kifejtette, hogy az árakat a piacihoz kötik, és lesznek kedvezményezett csoportok is, mint a háztartások és az iskolák. A vállalatok piacrészesedését pedig meghatározott ütemben csökkentik, hogy hagyjanak teret más szereplőknek is, akik ebben a szegmensben kívánnak tevékenykedni, és közös állami-magán beruházásokat kívánnak véghezvinni.

A stratégia szerint a két vállalat kezdetben 48 illetve 44 százalékos piacrészesedéssel fog rendelkezni, és mellettük még több kisebb vállalat is működni fog. Ezek a Galaţi, Borzeşti, Brăila, Doiceşti hőerőművei és a CET Drobeta, mindegyik 1-2%-os részesedéssel. A két nagyvállalat részesedését fokozatosan tervezik csökkenteni, úgy, hogy 2013-ban 41 illetve 34 százalékkal, 2017-re pedig 29 illetve 27%-kal bírjanak.

A tervek szerint az első négy kisebb vállalat 2013-ig el fog tűnni, a Drobetai CET pedig 2017-ig fogja beszűntetni tevékenységét. Helyüket az Enel és CEZ erőművei fogják átvenni, amelyek részesedései 10 illetve 5 százalékosak lesznek 2017-re. 2013-ra a Petromnak előreláthatólag 10%-os részesedése lesz, és a harmadik legnagyobb szereplőjévé válik a piacnak, miközben az olasz Enel 9%-ra növeli részesedését. 2017-re a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktora is működésbe fog lépni, amelyek együttes részesedése 18% lesz – olvasható a gazdasági minisztérium tervében.

Jelenleg az energiaszektorban működő vállalatok struktúrája a következő alakot ölti:

2008-ban a hazai bruttó elektromosenergia-termelés 64,77 TWh volt, ami lefedte a 60,34 TWh belső keresletet, és 4,43 Twh maradt exportra. A termelés 54,3%-a hőerőművekben, 28,4%-a vízierőművekben és 11,22%-a nukleáris erőművekben ment végbe.

A minisztérium érvelése arra alapszik, hogy az európai rendszerekkel szemben a hazai vállalatok csak egy energiaforrást használnak fel, ami nagyon sebezhetővé teszi őket az elsődleges üzemanyagok árváltozására (földgáz, szén, nyersolaj) és a időjárási változásokra (árvíz, szárazság esetén). Ez azért sem tekinthető valós versenypiacnak, mert különböző forrásokra támaszkodó szereplőket tesz versenytársi pozícióba. Az új rendszerben a vállalatok vegyes energiaforrásokat fognak felhasználni: az Electra: 34%-ban nukleáris, 10%-ban vízi és hőenergiát dolgoz fel, a Hidroenergetica forrását 38%-ban hő, a maradékot pedig víz teszi ki.

A vállalatok felhalmozott, rekordméretű államadósságát Brüsszel engedélyével kívánják eltörölni. A CNH (Compania Nationala a Huilei) halmozta fel a legnagyobb államadósságot, közel 5 milliárd lej értékben. A második legnagyobb adós a Termoelectrica, amely több mint 500 millió lejjel tartozik az államnak.

Ellenvetések

Az energiaszektor ilyen jellegű átalakítása éles reakciókat váltott ki a szakemberekből, és a Versenytanács is vizsgálja a monopolhelyzetből adódó esetleges versenyellenes magatartás hatását a piacra. A versenytanács február 3-án kezdte meg a vizsgálatot a mamutvállalatok létrehozása ügyében, mivel úgy látja, hogy a domináns pozíció az árak emelkedésével fog járni.

Jean Constantinescu , az Országos Energiaforrás Kutató Intétezet (IRE) elnöke a Hotnews-nek elmondta, hogy nevetségesnek tartja azt az elképzelést, hogy létrehoznak két vállalatot, és már kezdetben kikötik, hogy csökkenniük kell. Továbbá kételkedésre ad okot, hogy a nyereséges vállalatok ezentúl a veszteségesekkel kell együtt dolgozzanak, így azok hatékonysága is elvész, mivel finanszírozniuk kell a többiek hiányát. Ilyen a Hidroelectrica esete, amely ketté fog szakadni, és a veszteséges vállalatokkal fog működni a hő- és bányászati szektorban.

A dilemma egy mutatóval számszerűsíthető. A Herfindahl-Hirschmann (HHI) index a piac koncentráltságát méri, tehát hogy mennyire tekinthető az monopolnak.

Constantinescu szerint mindenfajta koncentráció piaci bizonytalanságot szülhet. Az index kiszámolásához a különböző vállalatok össztermelésből kivett részesedését négyzetre emelik és összeadják. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb a monopólium veszélye. 1000 alatt a piac nem tekinthető koncentráltnak, 1000 és 1800 között az összpontosítás mérsékelt, 1800 fölött pedig erősen koncentrált. 2008 decemberében a HHI 1528 volt, ami elfogadható. Az átszervezés után a HHI értéke 4300-ra ugrik. A szakember szerint 1800 fölött már a hatékonyság csökkenéséről beszélhetünk, ahol minden 100 pont fölötti ügylet trösztellenes intézkedéseket fog kiváltani.

Constantinescu szerint a két vállalat így ármeghatározó erővel fog bírni, ami ellehetetleníti a versenyt: elkerülik a beruházásokat, mivel nem kerülnek valós verseny-nyomás alá.

Az Országos Akadémiai Egyesület (SAR) is vizsgálatot folytatott az átszervezés esetleges hatásairól, és arra a következtetésre jutott, hogy az intézkedés nem követi a reformokat, mérsékli a szektor átláthatóságát, és megnöveli a korrupció kockázatát. Visszatérünk a ’90-es évek elejére, amikor a fekete lyukakat a csődbe jutott ágazatokban (bányaipar, hőerőmű) máshonnan származó rejtett pénzekkel tömték be. Jelen esetben a hiányt a Hidroelectrica és a Romgaz fogja finanszírozni, amiért Románia tetemes büntetést kockáztat az Európai Bizottság részéről az állami közbenjárás miatt.

A Versenytanács véleménye szerint az átszervezés önmagában nem vezetne versenyellenes magatartáshoz, azonban a domináns pozíciók és az indokolatlanul nyújtott állami támogatások és szerződések már okozhatnak egyensúlytalanságot. Az egyik ok, amiért kérdéses a stratégia az, hogy nem lehet tudni a két vállalat pontos szerkezetét, illetve hogy azok fúzióval jönnek létre, vagy külön csoportokat alakítanak, amelyeken belül különálló egyedek működnek.

Ha a vállalatok összeolvadnak, és nem különülnek el pénzügyi-könyvelési szempontból, a köztük lévő tranzakciókat még nehezebb nyomon követni, és megnő az esélye, hogy a csoportokon belül egyesek nyereségéből pótolják mások veszteségét. Másodsorban nem érthető, hogy miért nem döntöttek több kisebb vállalatcsoport mellett, amelyeket idővel privatizálhatnak. A tapasztalat is azt mutatja, hogy ahol több vállalat van, ott alacsonyabb az energiaár.

Emellett a hazai elektromos energiapiac kapcsolata más országokkal rendkívül beszűkült: a termelésnek csak 10%-át lehet átszállítani a határon. Így ha létrehozzák az óriásvállalatokat, azok csak helyi szinten válnak dominánssá, és nem lesznek fontos regionális szereplői a piacnak.

Mindezek ellenére érkeznek a szakemberek részéről biztató vélemények. Mihály Csaba gazdasági elemző az Erdély FM -nek elmondta, hogy az intézkedésnek nem lesznek gazdasági következményei.

Itt tulajdonképpen két holdingszerű felépítményről van szó. Ugyanazok a cégek, ugyanazokkal a veszteségekkel, ugyanazzal a befektetési igénnyel léteznek, annyi, hogy más név alatt fognak működni. Egyszerűen más név alatt újra felosztották őket. Szerintem a fogyasztókat egyáltalán nem fogja érinteni. Gyakorlatilag egy átszervezésről lehet beszélni, nem látom, hogy ez miként befolyásolná az árpolitikát és a szolgáltatások minőségét.

Forrás: minind.ro, guv.ro, hotnews, consiliulconcurentei.ro, capital, erdelyfm

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!