Miért nem vállalkozunk?

2010. január 29. – 11:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai vállalkozói hajlandóság az egyik legalacsonyabb a kis és közepes jövedelmű országok körében – derül ki egy kutatásból. Vajon miért?

Egy nemzetközi kutatás rámutatott: a romániai vállalkozói hajlandóság az egyik legalacsonyabb a kis és közepes jövedelmű országok körében. Miért ilyen alacsony ez az arány és valójában mit jelent ez nekünk? A kutatás 2009. évi koordinátorát, dr. Györfy Lehel t, a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi kara magyar tagozatának adjunktusát kérdeztük.

Mit vizsgált, milyen célt szolgál a kutatás?

– A Global Entrepreneurship Monitor projektet (Globális Vállalkozásfigyelő, GEM) 1997-ben hozta létre a London Business School és a Babson College azzal a céllal, hogy a gazdasági növekedés és a vállalkozói aktivitás kapcsolatát tanulmányozza. Az első világszintű felmérésben 10 ország vett részt 1999-ben, mára a kutatásban részt vevő országok száma 54-re emelkedett. A kutatást minden évben megismételjük. Románia 2007-től vesz részt a kutatásban, és a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi kara végzi a kutatást. Elsősorban a kezdő vállalkozói aktivitás képezi a GEM fókuszát. A projekt egyik kulcskövetkeztetése az, hogy egy terület gazdasági fejlettsége és a kezdő vállalkozói aktivitás között nincs lineáris kapcsolat. Tehát nem igaz az, hogy minél fejlettebb egy adott ország, annál magasabb a vállalkozói aktivitás. A GEM eredmények azt bizonyítják évről évre, hogy a két tényező közti kapcsolat parabolikus formájú – egy U alakú görbével írható le. Ez azt jelenti, hogy a gyengébben fejlett országoknál magas vállalkozói aktivitást figyelhetünk meg, amely csökken egy bizonyos fejlettségi szintig (30.000 USD/fő egy főre jutó GDP-ig, vásárlóerő paritással számolva), majd pedig a legfejlettebb országoknál újra magasabb vállalkozói aktivitást figyelhetünk meg. Ennek a magyarázata több tényezőre vezethető vissza: elsősorban a vállalkozók motivációja eltérő. A fejletlenebb területeken nagyobb részarányban vannak kényszervállalkozók: ezek olyan vállalkozók, akik azért kezdték el tevékenységüket, mert úgy látták, hogy a munkaerőpiac nem biztosít számukra megfelelő életszínvonalat nyújtó munkahelyet. A fejlettségi szint növekedésével párhuzamosan ez a kényszervállalkozói aktivitás csökken, egyre nagyobb arányban jelennek meg a lehetőségmotivált vállalkozók, akiket olyan magasabb szintű célok mozgatnak, mint a függetlenség vagy pedig az egyébként megfelelő színvonalú jövedelem számottevő növelése.

Hol találhatjuk meg Romániát ezen az ábrán?

– A kis és közepes jövedelmű országok között Romániában az egyik legalacsonyabb a kezdő vállalkozói aktivitás. 2007-2008-ban a kezdő vállalkozói aktivitás az aktív lakosság körében 4%-os volt, ez 2009-re 5%-ra nőtt, azonban még így is az egyik legalacsonyabb érték ezen országok közül.

Milyen paraméterek definiálják a kezdő vállalkozó fogalmát?

– Kezdő vállalkozónak azokat a vállalkozókat tekintjük, akik kevesebb, mint 3 és fél éve kezdték aktív, tulajdonos-menedzseri tevékenységüket, vagy pedig azokat a vállalkozókat, akik most hozzák létre vállalkozásukat.

Minek köszönhető az alacsony vállalkozói hajlandóság Romániában?

– Az alacsony vállalkozói hajlandóság gyökerei a ’90 előtti időszakra vezethetők vissza. Szinte teljesen hiányoznak a vállalkozói hagyományok. Ezután az 1990-2000-es átmeneti időszakra jellemző makrogazdasági, jogi, társadalmi körülmények nem voltak bátorítóak, és a lakosság kockázatkerülő magatartása megmaradt a 2000-2007 közötti gazdasági növekedés időszakában is. Ebben a periódusban a lakosság inkább elfogadta a már meglévő vállalatok által nyújtott, kevésbé kockázatosnak ítélt munkahelyeket.

Ez így van más posztkommunista országokban is?

– Az eredmények hasonlítanak a többi volt szocialista országéra. Az alacsony és közepes jövedelmű országok csoportjában jól kimutatható az alacsony vállalkozói hajlandóság a posztkommunista országokban, illetve a magasabb aktivitás a latin-amerikai, dél-kelet ázsiai, valamint egyes afrikai országokban.

Minek köszönhető, hogy pont a válság évében, 2009-ben nőtt a vállalkozói aktivitás?

– Elsősorban a kényszervállalkozók száma és aránya nőtt meg a gazdasági válság időszakában. Nem csak a kezdő vállalkozói aktivitás mértéke, hanem a motivációs szerkezet is megváltozott. Két dolgot szeretnék itt kiemelni. Az egyik, hogy ez az 1%-os növekedés a kutatás hibahatárát lényegesen nem lépi túl, másrészt pedig ez a szám úgy értendő, hogy a 18 és 64 év közötti lakosság 5%-ának van 3 és fél évnél fiatalabb vállalkozása. Ez nem mond ellent azoknak az információknak, hogy ezzel párhuzamosan hány vállalkozás szűnt meg, ami egyébként a közép-kelet európai régióban viszonylag magas értéket mutat Románia esetében.

Mit lehet elmondani a kutatás módszertanáról?

– A felnőtt lakosság körében minden ország egy 2000-es reprezentatív, véletlenszerűen összeállított mintában alkalmazta a standard GEM módszer szerint ugyanazt a kérdőívet, ami alapján összeállt a kutatás adatbázisa. Hangsúlyozni kell, hogy a lakosság és nem a cégek körében történt a kérdezés, az aktuális szakirodalmi ajánlásokkal. Ez összefüggésben van azzal, hogy a vállalkozói aktivitást a mai szakirodalom nem elsősorban vállalkozásszámból kiindulva, hanem főként a vállalkozó vagy nem vállalkozó egyén szempontjából kiindulva vizsgálja.

Volt-e hatással a hazai vállalkozó szektorra, hogy sok romániai külföldre ment dolgozni, majd itthon vállalkozásba kezdett?

– A migráció folyamata az utóbbi években elsősorban a romániai kényszervállalkozások alakulására hatott: a válság idején a kényszervállalkozók számának növekedésére, az ezt megelőző időszakban pedig annak csökkenésére hatott. A válság előtti időszakra jellemző volt, hogy azok, akik nem találtak itthon megfelelő munkahelyet, a viszonylag közel levő, magasabb életszínvonallal rendelkező nyugati országokban vállaltak munkát. Ez is az alacsony kockázatvállalási- és vállalkozói hajlandóságról tanúskodik.

Megjegyzendő, hogy ehhez a földrajzi közelségnek is van köze. Míg egy latin-amerikai országban viszonylag jelentős távolságot és akadályt kell leküzdeni azért, hogy magasabb életszínvonalú országban vállaljon munkát, addig Közép-Kelet Európa lakossága számára a nyugati alkalmazotti státus lényegesen elérhetőbb alternatíva. Ez is hozzájárult a kezdő vállalkozói aktivitás alacsony szintjének kialakulásához.

Más országokban mit mutatnak a számok?

– Ajánlott ezt a kérdést óvatosan kezelni. Számos európai statisztika helyezi előszeretettel egyazon rangsorba az alacsony és a magas jövedelmű országok vállalkozói aktivitását.

Minél fejlettebb egy terület, annál jobb minőségű és jobban fizetett munkahelyeket tud biztosítani a lakosai számára, tehát a kényszervállalkozói aktivitás a gazdasági fejlettség szintjével párhuzamosan csökken. A kezdő vállalkozók arányát mindig annak tükrében érdemes szemlélni, hogy az adott országban a vállalkozás-indításon kívül milyen más lehetőségek vannak egy elfogadható életszínvonal megteremtésére.

Nem biztos, hogy a magas kezdő vállalkozói aktivitás a jó, sokkal inkább az a kérdés, hogy adott fejlettségi szinthez társul-e egy normális kezdő vállalkozói szint. Egy alacsony kezdő vállalkozói hajlandóság jelentheti azt, hogy annyira uralják a nagy cégek a piacot, hogy nagyon kevés új vállalkozói lehetőség nyílik.

Másrészt ott van Uganda, ahol az ország lakosságának több mint 33%-a kezdő vállalkozó. Természetes, hogy e mögött egy nagy bukási ráta is van, itt például az aktív lakosság 24%-a szüntetett meg vállalkozást két éven belül. A kis és közepes jövedelmű országokban a magas vállalkozói szinthez nagyon gyakran magas kudarcszint is társul.

A fenti megállapítások egy lényeges, de csak elenyészően kis részét teszik ki a kutatásnak, amely számos olyan kérdésre is választ ad, ami vállalkozói motivációval, finanszírozással, vállalkozók megítélésével, oktatással és felkészültséggel, stb. kapcsolatos. A kutatásról többet a https://gemconsortium.org/ oldalon olvashatnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!