Miért drágul a benzin? – kérdeztük a MOL Románia vezérigazgatóját

2010. január 26. – 12:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elsősorban a lej leértékelődése és a jövedéki adók növelése váltotta ki a hazai üzemanyagárak növekedését. Válaszok a benzindrágulás kérdéseire Ferencz Szabolcstól.

Az idei év üzemanyagdrágulással indult. Ez nem csak azokat érinti, akik autóval furikáznak a városban: az üzemanyag áremelkédésének hatása van minden olyan termék árára, amelyet szállítani kell. Mivel az élelmiszerek ára viszonylag alacsony, és nagy arányt képvisel benne a szállítás költsége, ezek a termékek keményen meg fogják érezni az üzemanyag drágulását. Eddig csak találgattunk, számolgattunk – vajon minek köszönhető ez az áremelkedés, és folytatódni fog-e a trend az év folyamán? Mennyire alapozható a drágulás az adók emelkedésére? Ferencz Szabolcsot, a Mol Románia új vezérigazgatóját kérdeztük az üzemanyagárak alakulásáról.

Mi volt az oka a januári áremelkedésnek?

– Az év elején elsősorban a lej leértékelődése és a jövedéki adók növelése váltotta ki a hazai üzemanyagárak növekedését. Az üzemanyag ára csak közvetett módon függ a kőolaj nemzetközi piacon jegyzett hordónkénti árfolyamától; bár kétségtelen, hogy amennyiben a kőolaj hordónkénti ára megemelkedik, az előbb-utóbb üzemanyagár-emelkedést szokott előidézni.

Hogyan épül fel az üzemanyag ára?

– Az üzemanyag árát – stabil adózás és devizaárfolyamok esetén – elsősorban a kőolajtermékek világpiaci árfolyamának ingadozása befolyásolja. Az utóbbi időben, a 2008. végi drasztikus árzuhanást követően ezek az árfolyamok emelkedő tendenciát mutattak. Ugyanakkor a kőolajtermékek végső árai a szállítás, additiválás, raktározás és disztribúció költségeinek beszámításával alakulnak ki, és függnek a valuta-keresztárfolyamoktól, valamint a jövedéki adó és az általános forgalmi adó szintjétől.

A kőolaj egy százalékos áremelkedése hány százalékos benzináremelést indukál?

– Nem létezik ilyen közvetlen összefüggés, mint ahogy a búza árának adott százalékos növekedése sem váltja ki automatikusan a kenyértermékek árának adott százalékos növekedését. A kőolajtermékek, így a benzin és a dízel referenciaára nemzetközi árutőzsdéken képződik, kizárólag az adott nagyobb régió (pl. a mediterrán- vagy az északi-tengeri) keresletétől és kínálatától függően. Hosszabb távon valóban létezik némi korreláció a nyersanyagárak és a termékárak között, ám rövid távon a termékárakat alapvetően a régiós kereslet és kínálat változásai, a finomítói kihasználtság fokozatai és a régión kívüli export lehetőségei mozgatják.

A december végi hírek még nagyobb áremelkedésre figyelmeztetnek idén. Mennyivel fog még 2010-ben drágulni az üzemanyag, és minek a hatására?

– Ez pont olyan, mint az időjárás, egyes jóslatok beigazolódtak, mások meg nem. Azt kell látni, hogy a Föld kőolajkínálata rendkívül rugalmatlan, azaz egyik napról a másikra technikai értelemben lehetetlen lényegesen több vagy kevesebb kőolajat kitermelni. Ezért aztán érvényesül az a közgazdasági alapszabály, hogy rugalmatlan kínálat mellett a kereslet bármely csekély változása is lényeges árváltozáshoz vezet. Ám a globális kereslet változásai rendkívül kiszámíthatatlanok. Ha pontosan tudnám, mely jóslat fog beigazolódni, akkor bizony nem a jelenlegi székemben ülnék, hanem elmennék az árutőzsdére brókernek, s hatalmas összegeket keresnék!

Milyen energiastratégiát lát optimálisnak Románia számára?

– Nem tartanám etikusnak, ha cégvezetőként tanácsot adnék arra vonatkozólag, milyen közpolitikát, milyen energiapolitikát kellene egy ország megvalósítson. Egy olyan szempontra azonban felhívnám a figyelmet, amelyet országnak, cégnek egyaránt kell figyelnie: a fenntarthatóság szempontjára. Gyakori, hogy nagy tervek, hatalmas vállalkozások – vagy akár kisebb, ún. alternatív projektek rövid távon tetszetősek, hosszabb távon azonban fenntarthatatlanok, a működtetés költségei vagy rövid és hosszabb távú kockázatai okán. És az energia területe olyan terület, ahol csak fenntartható rendszerekre szabad és érdemes alapozni, cégnek és országnak egyaránt.

Január 1-én átvette Szalay Zsolttól a Mol Románia igazgatását. Milyen tervei vannak a közeljövőben, melyek az éppen futó és hamarosan induló projektek?

– Jól működő, olajozott vállalatot vettem át, amelyet az elkövetkezőkben a magam módján igyekszek tovább fejleszteni, hatékonyságát és pénzügyi eredményeit növelni. Továbbra is vizsgáljuk annak lehetőségét, hogyan lehetne a MOL Románia tevékenységi portfólióját szélesíteni. Ami a közeljövőt illeti: szeretnénk 2009-es szinten tartani az eladott üzemanyag mennyiségét, ami – tekintettel a jelenlegi gazdasági környezetre – nem lenne kis eredmény. Továbra is különleges figyelmet szentelünk a hálózat korszerűsítésére, így az év végéig legalább további 30 töltőállomás megújítására fog sor kerülni, a MOL új vizuális standardjának megfelelően.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!