Hogyan játszhatjuk ki legálisan a törvényt?

2010. január 15. – 12:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy offshore cég segítségével elkerülhető az adófizetés, elrejthetjük vagyonunkat és kilétünkre sem derül fény. Persze kérdés, hogy etikus-e?

Mindenki eljátszott már a gondolattal, milyen lenne egy adóparadicsomban élni, ahol nem terhel a számtalan illeték és a bürokrácia. Ha mégsem áll módunkban egyik napról a másikra felrúgni eddigi életünket és mondjuk Máltára költözni, a megoldást egy offshore cég jelentheti. Az offshore cég könnyít az adókötelezettségeken, leveszi a vállalkozó válláról a felelősséget, és megmentheti vagyonát válás esetén. Gyakran előfordul az is, hogy nem csak az adófizetés alól akarnak kibújni az offshore tulajdonosai, hanem az adósságállományuk egy részét is a cég nevére írják, így biztosítják az anyavállalat megbízhatóságának látszatát. Bárki alapíthat céget egy adóparadicsomban, legyen az vállalat vagy magánszemély: nem kerül sokba és nem igényel túl sok utánajárást sem. Természetesen ez az eljárás nem mentes az etikai dilemmáktól. Noha törvényes akadályba nem ütközik az offshore működtetése, vannak morális gátjai a legális adócsalásnak: miközben ezek a cégek itthon működnek, a romániai utakon szállítanak és élvezik a hazai piac összes előnyét, nem járulnak hozzá a közteherviseléshez. Ha a vállalatra nem csak mint gazdasági, profitorientált szereplőre gondolunk, hanem olyan entitásra, amely köteles a társadalomban felelősséget vállalni, igencsak megkérdőjelezhető az ügyletek offshore cégen keresztül való intézése. Kérdés, hogy mennyire hiszünk a láthatatlan kéz gazdaság-optimalizáló erejében. Multinacionális vállalatok is előszeretettel lépnek be offshore cégeken keresztül a piacra, amire Románia esetében is volt már példa. Hogyan csinálják? Az anya-vállalat nevetségesen alacsony áron értékesít az offshore cégének, miután az magasabb áron adja tovább a termékeket. Így az anya-vállalat alacsonyabb profitot tudhat magának, ezáltal kevesebb adót is kell fizessen. Az offshore nyeresége azonban szépen gyarapszik. Ezen felül, az adóparadicsomban működő cégek átvihetik egy harmadik országba a társaság nyereségét osztalék formájában anélkül, hogy bármilyen törvényt megsértenének.

Ellenőrizhetők az offshore cégek?

– Az állam csak akkor kérhet információt ezekről a vállalatokról, ha bizonyítéka van róla, hogy illegális tevékenységet folytatnak. Ha a román állam bemutatja az illető országok hatóságainak a bűncselekményre utaló bizonyítékokat – emberkereskedelem, drogcsempészés, terrorizmus, pénzmosás – akkor a hatóságok és a helyi bankok közreműködnek az adatok nyilvánosságra hozásában. Egy offshore esetén csak egyetlen adónemet, a profitadót kell fizetni, amelynek adókulcsa 0 és 10% között mozog. Világszinten a legtekintélyesebbnek számító adóparadicsomok közé Svájc, Luxemburg és Liechtenstein tartozik. Azok a cégek, amelyek az energia- vagy kőolajiparban tevékenykednek előszeretettel választják ezeket az országokat. Răzvan Păsculescu , a Protocol International Ltd. képviselője szerint a romániai lakosok legkedveltebb adóparadicsoma Ciprus, amelyet Málta követi. Fantomcégek létrehozására szakosodott ügyvédi irodák és könyvelési cégek szerint a romániaiak futószalagon gyártják ezeket a cégeket. A válság még jobban serkentette a cégalapításokat, mivel ilyenkor mindenki a kiadások lefaragására törekszik – közölte Bogdan Dumitru , a Dumitru Law Office igazgatója. Szakértők szerint a piac eme szegmense 30%-kal bővült a válság kitörése óta, és a hazai üzletemberek több mint fele rendelkezik ilyen fantomcéggel. Ugyanakkor egyre több magánszemély dönt úgy, hogy a fizetési pótlékát offshore cégen keresztül utalják számára. Ha egy vállalat például fizetésemelést nyújtana alkalmazottjának, azonban nem szeretné a többletadót kifizetni, akkor köt egy szolgáltatás nyújtására vonatkozó szerződést a dolgozó és az offshore között, majd ezen keresztül havonta utalja a kívánt bértöbbletet. Plasztikai sebészek gyakran bevételezik műtétjük ellenértékét egy adóparadicsomban működő cég számlájára. Az alapítással és működéssel kapcsolatos gyakori kérdésekre az alábbiakban találhatunk válaszokat.

Miért lehet szükség egy fantomcégre?

– Először is törvényes úton lehet optimalizálni a cég fiskális gondjait, miközben el lehet rejteni bizonyos javakat illetve a részvényesek kilétét. Annak is hasznos lehet, aki más vállalatban szeretne részvényes lenni, de el akarja kerülni az érdekösszetűzéseket, illetve ha válás vagy a bírósági lefoglalás elől el szeretné menekíteni vagyonát.

Hogyan kell eljárni alapításkor?

– Fel kell keresni egy erre szakosodott céget, be kell mutatni az alapítani kívánt cég tevékenységét és el kell mondani, mennyi a rendelkezésre álló tőke. Ezután az ügynökség egy személyre szabott ajánlattal fog jelentkezni. Másik megoldásként egyenesen az illető ország jogi hatóságához lehet fordulni és fel lehet keresni egy helyi ügyvédet.

Mennyibe kerül a cégalapítás?

– Az árak országonként és bírósági hatáskörtől függően változnak. Az alapítás 1 000 euróba kerül Panamában, Belizben, Bahamákon és a Brit Virgin Szigeteken, ahol még a könyvelés vezetését sem kérik. Máltában, Seychelle szigeteken és a Dominikai Köztársaságban 2 000-2 500 eurót kell fizetni cégbejegyzésért, Gibraltáron, Isle of Man-en, Hong Kongban és Szingapúrban ez 3 000-3 500 euróba kerül. Aki Cipruson szeretne fantomcéget alapítani 4 000 eurót kell fizessen, aki pedig Svájcot, Luxemburgot vagy Liechtensteint választja, 6 000 eurótól akár 15 000 euróig terjedő költségekkel számolhat.

Mennyibe kerül a cég adminisztrálása?

– Semmibe, ha a papírmunkát a vállalkozó végzi és nem használja semmire a céget. Akinek szüksége van szakképzett tanácsadásra és a cége aktívan működik, a kedvezményes adózási szabályokkal rendelkező országokban 700 eurót kell fizessen évente, azonban aki például Svájcot választja, akár 2 000 eurós fenntartási költségekkel kell számoljon.

Mit lehet kapni ezért a pénzért?

– A szolgáltatások kiválasztásánál több lehetőséget ajánlanak az erre szakosodott cégek. 4 000 euróért olyan céget lehet alapítani, amely által adózási kedvezményekhez lehet jutni, azonban a tulajdonos kiléte nyilvános marad. 7-8 000 euróért a részvényes személye rejtve marad, a hivatalos iratokban magánszemélyek neve szerepel tulajdonosként. Aki a legmagasabb, 13 000-15 000 euró közti összeget fizeti, az névleges igazgatókkal és részvényesekkel is rendelkezhet. Ők jogi személyek, azonban ha valaki ellenőrizni kívánja őket, felfedezi, hogy székhelyük más adóparadicsomban van, szintén más részvényesekkkel. És a játék az orosz Matrioska babákhoz hasonlóan folytatódik. A cégalapítással együtt az ügyvédi iroda egy tanácsadási szerződést köt az ügyféllel, amelynek havi díja 1 000-3 000 euró között mozog, az ügyfelek egyéni szükségleteitől függően. A pénz legnagyobb része a menedzsment, a jogi háttér és a könyvelés biztosítására megy el, azonban a cég rendelkezik egy fax-al, e-maillel és telefonnal felszerelt virtuális irodával, ahol egy titkárnő a nap 24 órájában válaszol a telefonhívásokra.

Melyek a kockázatok?

– Amennyiben az üzleti partner megtudja, hogy a cég székhelye mondjuk Vanuatuban van, könnyen elbizonytalanodhat és visszavonulhat az ügyletkötéstől. Azonban aki a legdrágább szolgáltatást választottja, az biztos lehet abban, hogy sosem derülhet ki a tulajdonos valós személye. Emellett viszonylag nagy kockázattal jár két offshore cég közötti ügyletkötés, mivel nincs garancia a pénzek tényleges folyósítására. Ehhez maximális bizalom szükséges a két cégvezető között. Munkavállalóként nyugdíjazáskor gondot jelenthet, hogy a fizetésért járó bónusz esetleg nem kerül be a munkakönyvbe.

Hogyan lehet megszüntetni a céget?

– Telefonon, 24 óra leforgása alatt el lehet tüntetni a céget. Forrás: money.ro, gandul.info, iqads.ro

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!