Felavatták a Mikó Imre Szakkollégium lakóházát Kolozsváron

2009. november 27. – 17:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közgazdász és jogász hallgatók közösségében a tagok együtt lakhatnak, tanulhatnak, és együtt fogadhatják be és integrálhatják az új tagokat.

A civil szférában egyedülálló eseménynek lehettünk tanúi tegnap délután, Kolozsváron. Bár már egy hónapja megtöltötték élettel, tegnap hivatalosan is felavatták a Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium házát. Itt lakik majd együtt az a 22 szakkollégista, akiket a jópofa társaság mellett a közös érdeklődés és a szakmai fejlődés is összekovácsol. A Mikó Imre Szakkollégium azért nevezhető különlegesnek, mert 2000 tavaszán nem az oktatók akaratából jött létre, hanem maguk az egyetemisták kezdeményezték, felismerve az oktatásban rejlő hiányosságokat. Az ötlet kipattanásakor a közgazdász és jogász hallgatóknak nem volt lehetőségük magyarul tanulni, ezért fontos volt egy olyan szervezet létrehozása, amely keretében elsajátíthatták a magyar szaknyelvet is. A szakkollégium megalakulása óta alulról építkező szellemben tevékenykedik, és célja továbbá, hogy lehetőséget adjon az érdeklődő hallgatóknak az egyetemen elsajátított szakmai tudás kibővítésére, ezáltal egy gazdasági és társadalmi problémákra érzékeny közösséget formálva.

A szakkollégium tevékenysége három pillérre épül: szakmaiság, közösség és társadalmi érzékenység. Ez Erdélyben egyedülálló kezdeményezés, amely fontos szerepet játszik a nemzetközi szakkollégiumi mozgalomban. A tagoknak idén adatott meg a lehetőség, hogy együtt lakjanak, és ezzel egy

igazi, összetartó és kezdeményező csapatot alkossanak.

A házprojekt kivitelezése a leendő lakók önálló munkája volt, akik támogatásokból, adományokból és pályázatokból finanszírozták a bútorozást.

Természetesen rengeteg lehetőséget teremt egy közös otthon egy szakmai szervezet életében: a barátságos hangulatban megszervezett előadások, beszélgetések, szakmai viták hozzásegíthetnek ahhoz, hogy ezek a jogászok és közgazdászok versenyképesebbé váljanak, olyan kapcsolati hálót építsenek ki, ami hozzásegítheti őket, hogy a jövő hazai szakmai elitjének meghatározó tagjaivá váljanak.

A bentlakók elmondásuk szerint nagyon örülnek, hogy ilyen jó csapat alakult ki, akikkel napi szinten találkozhatnak, és nem kell várni a gyűlésekig, hogy megbeszéljék az aktuális teendőket. Ez az infrastrukturális fejlődés nagy segítség a szakkoli teljesítményének javításában, másrészt olyan közös feladatot jelent a tagok számára, amiért mindenki felelős, és csak

szoros csapatmunka által tartható fent hosszú távon.

Szőcs Endre , a szakkollégium elnöke elmondta, hogy elsődleges céljuk a fejlődés és a bővülés, annak érdekében, hogy jövőre az 50 fős szervezetből még több személy élhessen együtt és megvalósulhasson az, amit igazi kollégiumnak nevezünk.

A házmegnyitón a szalag átvágása és a tábla felavatása után neves szakemberek köszöntötték a fiatalokat. Székely János , volt szakkollégista jogász kérdésünkre elmondta: a ház felavatása egy álom megvalósulása. Ez a ház egy új dolog kezdete, amikor végre elérhetjük, hogy egy tudományos, kutatásorientált elitet hozhatunk össze, jogász és közgazdász vonalon egyaránt, akik az erdélyi értelmiség alapját képezik majd.

A Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet et (KMEI) mind pénzügyileg, mind szellemileg támogatja a Kolozsváron működő szakkollégiumokat. A KMEI 2004-es megalakulásakor már belátta, hogy a Mikó Imre Szakkollégiumot is be kell vonnia épülő hálózatába„ – mondta el a Transindex nek Veress Valér KMEI-igazgató. ”Egyrészt, mivel alulról szerveződő szakkollégium, akkoriban a legaktívabbnak tűnt, másrészt onnan toborozza a tagjait, ahol a magyar oktatásnak még hiányosságai vannak. A diákok összefogása és

egyféle értelmiségi habitus formálása

nem kizárólag az egyetemen történhet, hanem erre egy kitűnő keretet nyújt egy szakkollégium is, különösképpen ha magyar szellemiséget is szeretnénk ezeknek a fiataloknak átadni – tette hozzá. A KMEI a Mikón kívül még 17 szakkollégiumot foglal magába, gyakorlatilag minden karon működik egy, ahol magyar oktatás folyik, és céljuk hasonló a képzés és a közösségformálás tekintetében.

Magyari Tivadar , a BBTE rektorhelyettese örömét fejezte ki, hogy nagyon sok szakkollégium működik a BBTE magyar tagozata mellett háttérintézetként. „A Mikó Imre Szakkollégium azért tér el a többitől, mert a leginkább számít diákkezdeményezésnek, és azért sikeres, mert a különböző generációk váltásakor nem szakad meg a munka, nincsenek visszazuhanások” – fejtette ki Magyari a Transindex nek.

„Sikerült egy olyan közösséget kialakítani, amely most már együtt is lakhat, együtt tanulhat, és együtt fogadhatja be és integrálhatja az új tagokat. Az egyetemünk két legnépesebb szakjáról van szó, ahol a magyar tagozatos diákok közel 15%-a tanul. Mivel ilyen sokan vannak, nagyon nehéz a legtapasztaltabb tanároknak is megtalálni az utat, a kapcsolatot a hallgatókhoz – szerencsére ilyen szervezetekben egy helyen lehet megtalálni a legjobb diákokat” – nyilatkozta a rektor.

Juhász Jácint , a Közgazdaságtudományi kar dékánhelyettese az egyetem és a szakkoli kapcsolatáról elmondta, hogy az együttműködés még erősítésre szorul, azonban a kapcsolat abban is megmutatkozik, hogy a szakkoli szakmai koordinátora az egyetemen oktató tanár, aki segít felkészíteni a diákokat egy-egy előadás szakmai hátterének megértésére. Ezen kívül vannak közös rendezvények, közös meghívottak, a legutóbbi például Járai Zsigmond volt. Az elmúlt években közös nyári táborokat is szerveztek, például pénzügy-tábort. A szervezők egy része a szakkollégiumból került ki, másik része az egyetemről, akik esetenként az előkészületekben vagy a szakmai meghívottak leszervezésében segítettek.

Juhász Jácint is utalt arra, hogy mióta ilyen nagy létszámban történik a magyar nyelvű közgazdaságtani oktatás,

egyre nehezebb az egyéni kapcsolattartás a diákokkal.

Egy ilyen együttélés megkönnyíti az olyan kapcsolatok kialakulását, amelyek túlmutatnak az egyetem padjain. „A közgazdászok egyik legnagyobb értéke megszerzett kapcsolatrendszerükben rejlik, így a házlakók és szakkollégisták jelentős előnnyel bírnak majd ebben a tekintetben” – tette hozzá.

A rendezvényt 3 és fél óra késéssel László Attila alpolgármester is megtisztelte jelenlétével. Szerencsére a ház sajátosságából adódik, hogy mindig otthon lehet találni valakit, aki körbevezeti a látogatót a kollégiumi szobákon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!