Menedzserképzés civil módra

2009. november 26. – 14:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Civitas projektjében résztvevő cégek számára a cash-flow szabályozása és az alkalmazottak fluktuációja okozta a legnagyobb problémát.

Egyéves képzésen vettek részt az észak-nyugati régió cégvezetői az idei év folyamán a Civitas Alapítvány és a Consat Consulting szervezésében. A projekt keretén belül egy integrált képzési rendszert dolgoztak ki, amely segítségével 80 hazai vállalat versenyképességét növelték mind a belföldi, mind a nemzetközi piacon. A program egyedi lehetőséget kínált a Kolozs, Szilágy, Bihar, Szatmár, Máramaros és Beszterce-Naszód megyei kis- és középvállalatok menedzserei számára: egy éven keresztül ingyenesen képezhették magukat a minőségmenedzsment, kereskedelmi innováció, projektmenedzsment és PR-kommunikáció területén. Ezek voltak azok az ágazatok, amelyek leginkább fejlesztésre szorultak a Civitas előzetes felmérései alapján, amikor kiszűrték a vállalatok hiányosságait, és azokra fókuszálva fogalmazták meg a képzés tartalmát – hangzott el a projekt záró sajtótájékoztatóján, Kolozsváron. A menedzserképző tanfolyam 71.000 eurós költségvetésének 90%-át az Európai Unió biztosította a Phare 2006 – Humán Erőforrás Fejlesztési Program által, a többit az alapítvány saját forrásaiból fedezte. Így sikerült elérni azt, hogy a vállalatok

ingyen juthattak alapvető szakmai ismeretekhez

és tevékenységük fejlesztéséhez elengedhetetlen szaktudáshoz. Sönberger Krisztián , a program koordinátora a Transindex kérdésére kiemelte: ezen cégek előrelépése pozitív hatással van a környező közösségekre, mivel onnan kerülnek ki az alkalmazottak; csökken az illető régió munkanélkülisége és ezzel együtt a szegénység. Talán ezért is érthető, hogy nagy volt a túljelentkezés: a meghirdetett 80 helyre összesen 150 kérés érkezett. A kedvezményezetteket elsősorban azokból válogatták ki, akik kitöltötték az igényfelmérésre vonatkozó kérdőíveket, majd azokat helyezték előtérbe, akik még nem vettek részt hasonló képzésben.A projekt egy 180 órás, előadás- és gyakorlatsorozatból álló képzést foglal magába, ami Kolozsváron került megszervezésre 2009 második felében. A kedvezményezett vállalatvezetők a képzés befejeztével a Munkaügyi Minisztérium és az Európai Unió által elismert és akkreditált diplomát vehettek át kommunikációs és projektmenedzsment tudásukat igazolandó.

A képzések menetéről Sönberger kifejtette, hogy a résztvevőket 20 fős csoportokra osztották, ami egy optimális létszám a hatékony csapatmunkához. Az alapítvány mind a négy területen megpróbálta a legjobb szakembereket kiválasztani. A képzések alatt arra a következtetésre jutottak, hogy

a vállalatok legnagyobb problémáját

a folyó kifizetések és bevételek (cash-flow) szabályozása jelenti, ezért gyakran előfordul, hogy késnek számlák kifizetésével.

A másik mélyen gyökerező probléma a humánerőforrás-menedzsmenthez köthető. Az alkalmazottak keveset maradnak egy cégnél, hamar továbbállnak magasabb fizetés reményében, ezért nem képezik ki magukat igazán egyetlen feladatkörben sem. A válság enyhe pozitívumának tekinthető, hogy ez a fluktuáció lecsökkent, így remélhetőleg hozzáértőbb és megbízhatóbb alkalmazottakkal számolhatnak a cégek.

Arra a kérdésre, hogy milyen módon mérhető a vállalatok hatékonyságának javulása, Sönberger Krisztián elmondta, hogy az előadások után minden résztvevő kitöltött egy elégedettségi tesztet, amiből kitűnt, melyek voltak a képzések erős, illetve gyenge pontjai, miket lehet javítani a következő projekteknél.

Legtöbben a még több gyakorlatot hiányolták,

viszont sok résztvevő igen kevés elméleti szaktudással rendelkezett, ezért volt fontos ezeket elmélyíteni. Ezen kívül egy fél év múlva fel fogják hívni a vállalatok vezetőit és megkérdezik, hogyan sikerült hasznosítani a megszerzett tudást, ez mennyire segítette őket működésükben.

A jövő évi tervekről elöljáróban csak annyit közölt a projektmenedzser, hogy a vidéki környezetre fókuszálnak, és egy olyan vállalatfejlesztési képzést indítanak el, amely segítséget nyújt a vezetőknek a számítógép kezelésében és az internet professzionális célú felhasználásában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!