Ikea-árak: nem minden kerül kevesebbe Budapesten, sőt

2009. november 26. – 17:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Apró tárgyakat Magyarországon, kanapét és szőnyeget Bukarestben, könyvespolcot nyugaton lehet olcsóbban beszerezni. 500 eurót költöttünk.

Úgy tűnik, jelentőset változtatott árpolitikáján a világ elsőszámú bútorbolt-lánca 2007 óta. Akkor még nyugodt szívvel kijelenthettük, hogy Romániában drágábban árulják termékeiket, mint Magyarországon, de azóta bizonyos termékcsoportok esetében fordult a kocka. Az 1958-ban, Svédországban alapított Ikea 38 országban van jelen, első budapesti áruházukat 1990-ben nyitották, Romániában 2005-ben jelentek meg, de azóta sem terjeszkedtek. Összehasonlításunkba egy eurózónás tagállamot, Németországot is bevettük, ahol 1974 óta van jelen az Ikea. A romániai és magyarországi árakat

euróba számoltuk át a hivatalos árfolyamon.

Ami elsőre feltűnt, hogy eléggé különböző a három ország termékkínálata, több olyan termékkel is összefutottunk, amely történetesen nem kapható ugyanabban a színben vagy huzattal mindhárom országban. A bevásárlási listánkon egy átlagos szoba berendezéséhez szükséges tárgyak szerepeltek: kanapé és szőnyeg, könyvespolc, állólámpa és poharak. A kávézóasztalról lemondtunk, mivel ez nem minden országban fért volna bele az 500 eurós fiktív keretünkbe. Az Ikea 365+ BRASA sorozat asztali állólámpája egy viszonylag új darab az Ikea kollekciójában, mi a fekete mellett tettük le voksunkat. Bár a három ország áruházaiban nem tapasztalható jelentős árkülönbség – 2 eurónál kisebbek az eltérések – az Ikea-lámpák egyik legdrágább darabja Magyarországon a legolcsóbb.A Billy könyvespolc-kollekcióból a 106 cm magas, 80 cm széles, fehér furnérborítású darabot választottuk ki, amely szükség esetén idővel egész polcrendszerré bővíthető a család újabb darabjainak megvásárlásával. Itt nem ért meglepetés: a bútordarab Németországban a legolcsóbb, a romániai áruházban pedig több mint egynegyedével drágább. Vagyis a németeknél öt ilyen polcot annyiért lehet beszerezni, mint nálunk négyet.

A Klippan kanapé az Ikea egyik legemblematikusabb és legnépszerűbb terméke, rengeteg változatban kapható, országonként változó kínálatban. Mi az egyik legdrágábbat, a fehér Genarp huzattal kaphatót szemeltük ki. Itt ért az első komoly megrázkódtatás: a németek ugyanis jóval drágábban tudják ezt beszerezni, mint a romániaiak. Szinte hihetetlen, hogy ugyanaz a termék 25 euróval olcsóbb nálunk, és Budapesten is olcsóbb pár euróval, mint Németországban.

A fehér-fekete társítást egy nagyon látványos kék szőnyeggel terveztük feldobni, és ismét jól érezhettük magunkat a bőrünkben: ezúttal Budapestre vert rá Bukarest 64 (!) euróval. A kézzel csomózott gyapjúból készült, 140x200 cm-es Indo Gabbeh szőnyeg hazai ára a német árnál is sokkal jobb, csupán az tört le, hogy a termék jelenleg nem kapható a bukaresti áruházban. Pedig egy ilyen lehetőséget nem szabadna kihagyni.

És ha már ilyen szépen berendeztük a szobát, úgy gondoltuk, egy pár barátnak is meg kell mutatnunk, és persze a gyümölcslevet csak fel kell szolgálni valamiben. 6 üvegpohár, a nagyobbik fajtából (33 cl) épp megfelel a célnak. Ezek eleve nem drága holmik, de a 3 eurocentes eltérés szóra sem érdemes.

Az összesítés után minket is meglepetésként ért, hogy a kiválasztott termékeken közel 80 eurót spórolhatunk, ha Romániában vesszük meg őket, és nem Magyarországon. Bukarestben 439,58 euróból, Németországban 475,99 euróból, Budapesten pedig 518,67 euróból vehetjük meg.

A végkövetkeztetésünk azonban nem az, hogy jobban megérné Bukarestben vásárolni, hanem hogy érdemes összehasonlítani az áruházak árait, mielőtt eldöntenénk, keletre vagy nyugatra induljunk. Ha apróságokra vagy bútordarabokra van szükségünk, valószínűleg Budapesten járunk jobban, ha textilárura, akkor Bukarestben. Ha meg poharakat akarunk venni – na de ki utazna több száz kilométert néhány pohárért?

Az Ikea idén 22 milliárd eurós forgalomra számít világszerte. A négy kontinensen jelenlevõ, hollandiai székhelyû svéd áruházlánc ingyenes katalógusát évente 35 országban, 28 nyelven forgalmazzák, összesen 199 millió példányban. Áruházaiknak idén várhatóan 660 millió vásárlójuk lesz.
Az Ikea alapítója, a 83 éves Ingvar Kamprad 22 milliárd dolláros vagyonával a leggazdagabb európai, és a világ 5. leggazdagabb embere.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!