Mezőgazdasági körkép: miért lázadnak a gazdák?

2009. november 3. – 12:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hazai aktív lakosság egyharmada dolgozik a mezőgazdaságban, ami messze meghaladja az 5,9%-os uniós átlagot. Erős a potenciál, de csak a GDP 9,7%-át adja az ágazat.

Az állami szubvenciók késedelme miatti elégedetlenségüket fejezték ki múlt szerdán a Cotroceni-i palota előtt összegyűlt gazdák. A tüntetők azt is követelték, hogy a termékek előállításának helyszíne és a legelők fölött ne a helyi polgármesteri hivatal, hanem a termelőszövetkezet rendelkezzen. Emellett a közvetlen felvásárlók és gyártók erős alkupozícióját emelték ki a gondok forrásaként. Traian Băsescu szerdára hívta vissza a demonstráló gazdákat további egyeztetésekre. Az államfő megoldási javaslatai: egy mezőgazdasági bank létrehozása és a támogatások két részletben való kifizetése. Băsescu szorgalmazza, hogy a CEC Bank alakuljon át az agrárszektort finanszírozó intézménnyé, ezért ellenzi annak privatizálását. Két részletben ígéri a támogatások utalását, az elsőt november elejére, a másodikat legkésőbb decemberre. Az első részlet 15 lej leküldését jelenti juhonként illetve 200 lejt szarvasmarhánként.

Mi a gond a romániai mezőgazdasággal?

A mezőgazdaság, az erdészet és haltenyésztés a romániai GDP 9,7%-át adta 2008-ban, miközben ugyanezen szektorok az Unió többi államában csak 1,7%-kal járultak hozza az éves hazai össztermékhez. Romániában 0,42 hektár szántóföld esik egy főre, ami közel a duplája az európai átlagnak (0,236 ha/lakos). A hazai aktív lakosság egyharmada dolgozik a mezőgazdaságban, ami messze meghaladja az 5,9%-os Európai Uniós átlagot. Az évek folyamán egyre csökkent a mezőgazdaság súlya a GDP-ben. Ez annak tudható be, hogy a normál piacgazdaság útjára léptünk, illetve hogy más gazdasági ágazatok is fellendültek. A szolgáltatások ágazata 50%-át adja a GDP-nek, az ipar 24%-át, az építkezések 7,4%-át termelték meg a bruttó hazai összterméknek 2006-ban. Mindezek mellett Románia erős mezőgazdasági potenciállal rendelkező országnak tekinthető: 23,8 millió hektárnyi területének 61,7%-a mezőgazdasági terület. Ebből a 14,7 millió hektárból 9,4 millió (64%) szántóföld, 4,8 millió (33%) legelő és kaszáló. A szőlősök és gyümölcsösök 3%-át alkotják Románia mezőgazdasági területének. Románia vidéki gazdálkodásának legfőbb jellemvonását a saját fogyasztásra termelő háztartások képezik. Ezek a termelők nehezen jutnak más jövedelemforráshoz, így erősen függnek a mezőgazdasági termelés hatékonyságától és jövedelmezőségétől. Annak érdekében, hogy a paraszti háztartások átalakuljanak kereskedő családi gazdaságokká, és hogy megerősödjön a vidéki középréteg, a költségvetést a vidéki beruházások támogatására irányozták, illetve agrárhitelezésre ösztönözték a bankokat. A mezőgazdasági vállalkozások 86%-a mikrovállalkozás, kevesebb, mint 10 alkalmazottal. Ehhez adódik hozzá az 1600 kis- és középvállalkozás, amelyek egyenként 10-49 személyt foglalkoztatnak. A mezőgazdaságban dolgozók életkorát tekintve a munkaerő elöregedésének jelenségét figyelhetjük meg. A vidéken dolgozók 52,1%-a 45 évnél idősebb, a fiatalok csak 30%-át képezik a falun élő és dolgozó lakosságnak.Románia elsődleges agrár-kereskedelmi partnere az Európai Unió, 2007-ben például a mezőgazdasági export 70%-a irányult az Unióba, miközben a hazai mezőgazdasági import 72,4%-a is az EU-ból származik.

Románia európai uniós csatlakozása óta a Közös Agrárpolitika (KAP) hatálya alá tartozik. Az európai mezőgazdasági modell egy versenyképes, piacorientált szektor létrehozását célozza meg, amelynek a környezet védelme, a vidéki életkörülmények javítása és a mezőgazdasági ágazatok integrálása a központi elemei. A KAP első pillére a mezőgazdaság közvetlen szubvencionálása, a második a vidéki gazdálkodás integrált fejlesztése és a környezetvédelem. Románia mezőgazdálkodása egyelőre nem követi eléggé a piacgazdaság kívánalmait és nehezen reagál a fogyasztók szükségleteinek változására.

Október 8.-án José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közzétett egy közösségi költségvetési reformtervezetet, amely javasolja az agrárpolitika és a régiófejlesztés finanszírozásának csökkentését, olyan térségekben, ahol nem tapasztaltak szembetűnő javulást. A terv a 2014-2021 közti költségvetési periódusra vonatkozik.

Jelenleg az EU teljes költségvetésének több, mint háromnegyede régiófejlesztésre és a Közös Agrárpolitika támogatására irányul, amelyek kedvezményezettjei elsősorban az újonnan belépett országok, mint Románia.

2014-től a közösségi költségvetés három prioritást tűzött ki: munkahelyek teremtése, az éghajlatváltozás kezelése és az EU külpolitikája. Az agrárköltségvetést lecsökkentik, és a gazdáknak juttatott direkt támogatások helyett a mezőgazdaság versenyképességét és a zöld gazdálkodást szorgalmazzák.

Az agrárpolitika másik támogató eleme az országos költségvetésből erre elkülönített pénz.

2005-ben a Pénzügyminisztérium és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium közösen elfogadott rendeletével életbe lépett a mezőgazdasági életjáradék , azzal a céllal, hogy a szétdarabolt területeket integrálja és ezzel együtt a termelékenységet javítsa. A program keretén belül azok a telektulajdonosok, akik eladják területüket, életük végéig 100 eurós éves járadékot kapnak hektáronként, illetve akik bérbe adják azt, 50 eurós éves hektáronkénti támogatásban részesülnek. A pénz lekérésének az egyik feltétele, hogy az igénylő legalább 62 éves kell legyen. 2009-ben összesen több mint 67.000 ilyen jellegű igénylés érkezett, miután 2008-ban csak 49.600-an kérték az életjáradék utalását.

2009. júliusában Ilie Sârbu, az akkori mezőgazdasági miniszter azt nyilatkozta, hogy 2010-től az életjáradék helyét átveszi a gazdák korai nyugdíjaztatása , aminek keretében 72 millió eurót fognak nekik kiutalni.

Mit tartalmaz a 2009-es mezőgazdasági költségvetés?

A 2009-es mezőgazdasági költségvetés szerint az ágazat 16 milliárd lej belföldi és uniós közösségi támogatásban részesül. Az összeg 25%-kal meghaladja a tavalyi évi agrárköltségvetést a borúlátó gazdasági előrejelzések ellenére. Az agrártárca a GDP 1,5 %-át kapja idén az állami költségvetésből.

Az ágazat teljes költségvetéséből 8,3 milliárd lejt az államháztartás és a mezőgazdasági minisztérium finanszíroz. Az Európai Unió támogatása 8,4 milliárd lejt tesz ki, ami a FEADR, FEGA és PHARE programokon keresztül válik elérhetővé az állampolgárok számára.

2009-ben az agrárköltségvetés leginkább az állattenyésztést és növénytermesztést támogatja, összesen 5,5 milliárd lej értékben.

4,6 milliárd lej direkt támogatást kapnak a mezőgazdasági termelők, ebből a megművelt területtel arányos kifizetések 3 milliárd lejt tesznek ki. Október 16-án kellett volna megkezdje a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) az idei területalapú támogatások kifizetését, ami négy-öt hónappal korábbi időpontot jelent, mint a korábbi években. Ezt december elsején kellene elkezdeni, és a következő év június 30-án kell befejezni. A gazdák idén 116 eurós támogatást kapnak hektáronként, ebből 71 euró uniós alapokból, a többi pedig az államkasszából származik. Tavaly 106 euró volt a hektáronkénti területalapú támogatás. Az APIA eddig 518 millió eurót fizetett ki a 2008-as mezőgazdasági munkálatokra, ebből 503 millió eurót az Európai Bizottság már vissza is térített. A 2008-as évi munkálatokra területalapú támogatást igénylő 1,13 millió gazdából már csak 14 ezer termelőt kell kifizetnie az APIA-nak az elnök szerint. Az eddigi években ezeket a szubvenciókat visszamenőleg kapták meg a gazdák.

Az állattenyésztés támogatására 1,5 milliárd lejt irányoztak elő. A mezőgazdasági minisztérium 120 illetve 100 lejt adna minden E illetve U osztályú sertésre, 570 lejt szarvasmarhánként, 44 lejt a juhok és kecskék után. További előirányzott támogatások: 1,6 lej szárnyasonként, 0,05lej tojásonként, 200 lej méhcsaládonként.

A növénytermesztőket 842 millió lejjel támogatják, amiből 150 millió az agrárhitel támogatását célozza. Májusban a kormány kijelentette, hogy a mezőgazdasági hitelek 30%-át átvállalja az állam. Az intézkedés a vállalkozások és beruházások támogatását illetve a mezőgazdasági aktivitás serkentését szolgálná.

Emellett igen kevés például az erdészet támogatása, csupán 332 millió lej.

A kutatások és felmérések támogatását egy négy éves periódusra tervezték, 2006 és 2010 között. Ez idő alatt összesen 102,4 millió lejjel gazdálkodhattak, idén ebből 35 millió lejt költhetnek el.

A hazai gazdák literenként 1 lej gázolaj-támogatásban részesülnek.

A román termelők idén elesnek a műtrágya vásárlás támogatásától , amely 400 lej lett volna hektáronként a korábbi évek adatai alapján, és amelyet a román állam az idén először nem fizet. Ezzel egyébként súlyos válságba sodorta a Romániában működő négy nagy, műtrágyát előállító gyárat.

Ugyanakkor egy új adónemként minden növénytermesztésben valamint állattenyésztésben előállított termékre 2%-os adót vetnek ki. Ez különösen az őstermelőket érinti, akik eddig adót nem igazán fizettek. Az állam számításai szerint 50,8 millió lejt lehetne ebből az adónemből 2009-ben beszedni. 2008-ban az őstermelők mindössze 500.000 lej adót fizettek Romániában. Emiatt gondolja az állam, hogy ezzel a viszonylag kis mértékű adóval talán javítani lehetne az adófizetési morált az őstermelők körében. Az adó kiszámítását a terület nagysága és a megtermelt mennyiség átlagolásából képzelik, ami szakemberek szerint kivitelezhetetlen. Egyes vélemények szerint az új adónem nem fogja elérni a célzott hatást, sőt a fekete-gazdaság fellendüléséhez vezet.

Az állami szabályozások mellett az alacsony felvásárlási ár is megnehezíti az őstermelők megélhetését.

A romániai tejpiac 2009-ben körülbelül 1,5 milliárd liter nagyságú, három fajta terméket foglal magába: ultra magas hőmérsékleten hőkezelt tej (UHT), pasztörizált tej illetve fel nem dolgozott tej. Az utóbbi kategória, amely veszélyes lehet az egészségre, 90%-ban dominálja a fogyasztást. A feldolgozott tej piacának 70%-át a frissen pasztörizált tej képezi.

Az első 5 legnagyobb tejfeldolgozó cég együtt 77%-át uralja a hazai tejpiacnak. Brassó és Kolozs megye nyújtja a feldolgozásra váró tej 52%-át, ha ehhez Temes megyét is hozzáadjuk, az arány 60%-ra emelkedik. 2008-ban az első 55 vállalat tejből és tejtermékből származó bevétele 2,8 milliárd lej volt. A legsikeresebb cégek is csak 6-8%-os haszonkulccsal dolgoztak 2008-ban, mégis nagy a különbség az őstermelőnek fizetett ár és az áruházak polcairól leemelt tej ára között.

Országszerte átlagosan 90 banit fizetnek a tejbegyűjtő csarnokokban egy liter tejért, de ettől jelentős eltérések is tapasztalhatók régiók szerint. A Napolact idén ősztől csak 1,1 lejt fizet a begyűjtött tej literjéért, ezért sok termelő Kolozsvár környékéről átpártolt kisebb cégekhez, akik 1,35 lejt ígértek. A 3,5%-os zsírtartalmú Napolact tej ára az áruházak polcain körülbelül 4,2 lej.

A bárányhúst 2,5-ször drágábban adják el az áruházak, mint amennyiért a termelőktől megveszik. Az élő bárány kilogrammja 7-8 lej, ezzel szemben az üzletben már 20 lejt fizethetünk egy kilogramm húsért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!