Kik a legtöbbet érő hullák?

2009. október 29. – 11:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azt mindenki tudja, hogy Michael Jackson és Elvis még mindig sokat kaszál, de nem ők vezetnek. És azt nem is sejtettétek, hogy Einstein is milliókat keres.

A komoly és őrült gazdasági toplistákat rendszeresen összeállító sajtó-nagyhatalom, a Forbes legutóbb a legjobban kereső halott hírességek listáját állította össze. A stílusosan 13 nevet tartalmazó listát kilenc éve állítják össze rendszeresen, és ilyen jól még soha nem éltek a... szóval ilyen sokat még soha nem kerestek halottak: a tavalyi toplistán szereplők összesen 195 millió dollárral lettek gazdagabbak 12 hónap alatt, az idei halott hírességek viszont 886 millió dollárt kerestek. A Forbes listája attól izgalmas, hogy a gazdag emberek topjával ellentétben gyakran változik a rangsor, és könnyen elképzelhető, hogy az új listavezető csak úgy a semmiből jön, vagyis nem szerepelt az előző évek élbolyában. Ami érthető is, hiszen ahhoz, hogy valaki bekerüljön ebbe a listába, ahhoz előbb meg kell halnia. És hogy a halál mennyire jövedelmező lehet, arra ugyancsak jó példa Michael Jackson , aki 90 millió dollárt keresett halála óta, amellyel sokkal sikeresebben tért vissza a popbizniszbe, mint a tervezett 50 londoni fellépéssel. De hiába éli Michael második virágkorát, mert így is csupán harmadik hely jutott neki az utóbbi 12 hónap legtöbbet kereső halottainak rangsorában. Íme a lista:

1. Yves Saint Laurent

divattervező Kereset: 350 millió dollár; halál időpontja: 2008. június 1.; életkor: 71; halál oka: agyrákA divatdiktátor nem saját kreációival, hanem lenyűgöző képzőművészeti gyűjteményével került az élre. Februárban egy háromnapos aukció keretében került kalapács alá párjával, Pierre Bergé vel közös festménygyűjteménye, és a gyűjtők csak úgy kapkodták a Matisse-okat és Mondrianokat. Az árverés 443 millió dollárt eredményezett, az összegen két jótékonysági szervezet fog osztozni. Novemberben ismét kollekciójából árvereznek, ezúttal Mercedesén, görög és etruszk régészeti leletein próbálnak túladni. Marokkói háza szintén új tulajdonosra vár.

2. Richard Rodgers

zeneszerző és

Oscar Hammerstein

dalszerző/producer

Kereset: 235 millió dollár; halál időpontja: 1979. december 30. és 1960. augusztus 30.; életkor: 77 és 65; halál oka: krónikus betegség és gyomorrák

A Broadway-i szerzőpáros nálunkfele névről jórészt ismeretlennek számít, de alkotásaikat, például a The Sound of Music musicalt vagy a You'll Never Walk Alone című dalukat mindenki ismeri. A szokásos, szerzői jogdíjakból származó jövedelmük idén igencsak megugrott, miután az Imagem Music Group 200 millió euróért megvásárolta a közös alkotásaik szerzői jogait birtokló The Rodgers and Hammerstein Organization t. Így olyan musicalek kerültek az Imagem tulajdonába (amely a maga részéről egy holland nyugdíjalap cége), mint az Oklahoma! ,A király és énvagy a South Pacific.

3. Michael Jackson

popsztár

Kereset: 90 millió dollár; halál időpontja: 2009. június 25.; életkor: 50; halál oka: tisztázatlan

Jackson épp a nagy visszatérésre készült: júliustól sorozatban ötven koncertje kellett volna legyen a londoni O2 arénában. De az anyagiak tekintetében így jobban járt: a Sony által kiadott posztumusz film, a This Is It után tetemes összeget kapott, és lemezeit elkapkodták a boltokból. Ehhez még hozzájön a rengeteg rádiós bejátszás és a zenetévék összeállításai. Ráadásul Jackson hosszú távra bebiztosította toplistás helyezését, mivel saját dalain kívül a Sony/ATV dalkatalógusának jelentős hányadának szerző jogait is megszerezte.

4. Elvis Presley

zenész

Kereset: 55 millió dollár; halál időpontja: 1977. augusztus 16.; életkor: 42; halál oka: szívroham

A rock'n'roll királya idén 3 millióval többet keresett, mint tavaly, Graceland bevételeinek, a szerzői jogdíjaknak, illetve licencjogoknak köszönhetően. Szintén sokat segített, hogy a Mattel játékgyár idén dobta piacra gyűjtőknek szánt Jailhouse Rock-tematikájú Barbie-babáit. A sztár jövőre még több bevételre számíthat: Gracelandben új kiállításokkal és születésnapi bulival ünneplik 75. születésnapját, a Cirque du Soleil pedig most készíti elő Elvis-bemutatóját Las Vegasban.

5. J.R.R. Tolkien

író

Kereset: 50 millió dollár; halál időpontja: 1973. szeptember 2.; életkor: 81; halál oka: gyomorfekély

A hobbitok és Középfölde nyelveinek megteremtője Gyűrűk ura-trilógiája még mindig jól jövedelmez. A Tolkien-hagyatékot kezelő kiadó szeptemberben állapodott meg a New Line Cinemával a ki nem fizetett jogdíjak kapcsán, és több mint százmillió dollárban egyeztek ki. Tolkien örökösei a jövőben sem fognak megélhetési gondokkal küzdeni: A hobbit (A babó) 2011-ben kerül a mozikba, Guillermo del Toro és Peter Jackson irányítása alatt.

6. Charles Schulz

rajzoló

Kereset: 35 millió dollár; halál időpontja: 2000. február 12.; életkor: 77; halál oka: hátgerincrák

Charlie Brown és Snoopy megteremtője évtizedek óta az amerikai napilapok szórakoztató oldalainak elmaradhatatlan vendége. A képregény- és rajzfilmszereplők legutóbb a New Balance új gyerekcipő-kollekcióján keltek életre, a The Peanuts-katalógust pedig megvette a Warner Brothers aParamount Picturestől, így új kiadványok várhatóak.

7. John Lennon

zenész

Kereset: 15 millió dollár; halál időpontja: 1980. december 8.; életkor: 40; halál oka: gyilkosság

Nagy év volt az idei a Beatles legnagyobb slágereinek szerzője számára: szeptemberben az Electronic Arts és az MTV Games kiadta a The Beatles: Rock Band játékot, amely lehetőséget adott a rajongóknak, hogy együtt zenéljenek bálványaikkal, és további lemezeket töltsenek le 17 dollárért. A Beatles zenéjét újrakeverték és újracsomagolták, és egy 16 lemezes box setben adták ki szintén szeptemberben. Eközben a Cique du Soleil Love című, a banda zenéjét felhasználó műsora továbbra is sikeresen fut.

8. Dr. Seuss

(Theodor Geisel) író

Kereset: 15 millió dollár; halál időpontja: 1991. szeptember 24.; életkor: 87; halál oka: természetes halál

Minden idők legnépszerűbb gyermekkönyveinek szerzője két évtizeddel halála után még mindig ismerős. 2008-ban ötmillió kötetét adták el, és valószínűleg ugyanennyi fogy idén is. 2012-ben érkezik The Lorax című könyvének 3-D animációs filmváltozata, jövőben pedig egy gyerekeknek szóló tudományos sorozat indul The Cat in the Hat Knows About That címmel.

9. Albert Einstein

tudós

Kereset: 10 millió dollár; halál időpontja: 1955. április 18.; életkor: 76; halál oka: természetes halál

Einstein idén a lehető legváratlanabb helyen bukkant fel: a McDonald's happy mealjében. Hogy történhetett ez meg? Az Éjszaka a múzeumban második részében feltűnik a tudós is, és innen már csak egy lépés a bólogató fejű műanyagfigura. Einstein nevét vette kölcsön a Disney tulajdonában lévő Baby Einstein termékcsalád, a Nestlé és a Toyota Prius , illetve a németországi Das Einstein mall. Hamarosan pedig videójátékokban és fejtörőkben is találkozhatunk vele.

10. Michael Crichton

író

Kereset: 9 millió dollár; halál időpontja: 2008. november 4.; életkor: 66; halál oka: rák

A bestseller-író tavalyi halála sokakat váratlanul ért, mivel titokban tartotta betegségét. Kötetei azonban halála után is jelennek meg: a Pirate Latitudes kéziratára asszisztense bukkant rá, idén novemberben jön ki a nyomdából, és Steven Spielberg már meg is vásárolta a megfilmesítés jogait. Crichton merevlemezén még volt egy befejezetlen mű, ennek kiadását jövő őszre tervezik.

11. Jimi Hendrix

zenész

Kereset: 8 millió dollár; halál időpontja: 1970. szeptember 18.; életkor: 27; halál oka: túladagolás

Jimi Hendrix az idei toplista nagy visszatérője. Lemezei rendkívül jól fogytak, a Sonytól „átszerződött” az Universalhoz, új zerzői jogdíj-szerződést kötött dalaira a Sony, és februárban húga, a jogok tulajdonosának számító Janie Hendrix megnyert egy márkanévbitorlásról szóló pert. Jimi másik testvére, Leon és egy Seattle-i üzletember 3,2 millió dollárt kellett fizessen, amiért a márkanév tulajdonosának beleegyezése nélkül piacra dobta a Hendrix Electric Vodka nevű italt.

12. Aaron Spelling

producer

Kereset: 8 millió dollár; halál időpontja: 2006. június 23..; életkor: 83; halál oka: agyvérzés

Aaron Spelling az egyik legsokoldalúbb televíziós producer volt, nevéhez olyan sorozatok köthetők, mint a Dinasztia , a Starsky és Hutch vagy a Hetedik mennyország. Örökségén jelenleg is harcol színésznő lánya, Tori, és felesége, Candy. Idei bevételein sokat dobott, hogy sugározni kezdték két nagysikerű sorozata, a Beverly Hills 90210 és a Melrose Place remake-jeit.

13. Andy Warhol

képzőművész

Kereset: 6 millió dollár; halál időpontja: 1987. február 22..; életkor: 58; halál oka: műtét utáni komplikációk

Az ember, aki megmutatta a világnak, mit jelent brandnek lenni , ma is keresett terméknek számít. Tavaly novemberben Diane von Furstenberg bemutatta új úszóruha-kollekcióját, amelyen Warhol-képek printjei vannak, idén pedig a Pepe Jeans London egy külön üzletet nyitott a Warhol által inspirált farmerjeivel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!