Kik a leggazdagabb romániai magyarok?

2009. október 28. – 12:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A gazdasági válság jól bekavart a hazai milliomosoknak, de így is akad bőven magyar a Capital és a Forbes toplistájában. A kettő alapján állítottuk össze a tízes topot.

Néhány napnyi különbséggel látott napvilágot a Forbes és a Capital ötszázas, illetve háromszázas toplistája. Míg a Capital csak a 2008-as adatokat vette figyelembe, a Forbes az azóta bekövetkezett változásokra is reflektált, így nem csoda, hogy a Capital 300 leggazdagabb romániai üzletembere gazdagabb, mint a Forbes 500 milliomosa. A két lista összeállítói idén különösen nehéz helyzetben lehettek az ingatlanárak zuhanása miatt: egy tavalyi adóbevallásban szereplő összeg a jelenlegi helyzetben már nem számít relevánsnak, miközben a telekárak akár egynegyedükre is csökkenhettek. Mi a vagyonos romániai magyarokra vadásztunk, és ki is szúrtuk a tíz leggazdagabbat. A Forbes szerint egyébként 2008 nem kedvezett a magyaroknak, ami az üzletet illeti: egyedül Pálfi Miklós tudott javítani tavalyi helyezésén. A Capital szerint azonban Pászkány 10, Péter Pál 9, Mudura Sándor pedig 5 helyet javított tavalyi pozíciójához képest, a Szarvadi házaspár pedig megőrizte helyét. Mégsem lehet olyan rossz magyar üzletembernek lenni Romániában.

1. Teszári Zoltán

Capital: 14 (550-600 millió euró), Forbes: 11 (400 millió euró)

A legdiszkrétebb romániai milliomos vagyonának mintegy felét vesztette el 2008-ban a Forbes szerint – nála nagyobbat csupán az ingatlanbizniszben utazó George Becali bukott. Tavaly még 900 millió euróra becsülték vagyonát, de az RCS&RDS részvényeinek esése és a kemény konkurencia miatt elvesztett kliensek 500 millió euróval csökkentették a cég értékét. Az RCS&RDS-nek Románián kívül Magyarországon, Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában, és Szerbiában is vannak érdekeltségei, legutóbb pedig a spanyolországi mobilpiacra lépett be, illetve Digi Sport néven sportadót hozott létre Magyarországon és Romániában – ahol a román első osztályú focibajnokság közvetítési jogait is megszerezte.

2. Mudura Sándor

C 47 (147-152), F 95 (60-63)

A gazdasági válság nem riasztotta el a befektetésektől a nagyváradi üzletembert. Miután tavaly 33 ezer négyzetméterrel bővítette a Lotus Center bevásárlóközpontot, jelenleg egy irodaház építését tervezi.

A 70 éves Mudura Magyarországon a Ferrero (Kinder, Tic-Tac, Rocher stb.) forgalmazójaként jelentős vagyonra tett szert a kilencvenes évek eljén, 1993-ban övé volt a magyar csokoládépiac 60%-a.

A magánemberként is tízmillió euró értékű ingatlanokkal és ingóságokkal rendelkező Mudura vagyona a Forbes szerint jóval kisebb, mint a Capital számításai szerint.

3. Verestóy Attila

C 121 (60), F 59 (100)

A székelyudvarhelyi üzletember-politikus 30 helyet esett a Capital topjában, annak ellenére, hogy két évvel ezelőtt beváltotta tőzsdei részvényei egy részét, így az ezt követő ingadozások kevésbé érintették. A Rompetrolban birtokolt 5%-os csomagjáért például 4,36 millió eurót kapott. Részvényeket vásárolt a Rompetrol Rafinare és a Rompetrol Well Service cégekben.

4. Pászkány Árpád Zoltán

C 73 (94-96), F 104 (59-60)

A kolozsvári üzletember a CFR fociklub megvásárlásával vált országosan ismertté, de az olyan befektetések, mint a Polus Center, a Sigma Center és Towers (a tervek szerint a város legnagyobb épületei lesznek), a Tineretului lakónegyed vagy a Riverfront (a Szamos partjára tervezett épületegyüttes) előbb-utóbb amúgy is ismertté tették volna.

A sepsiszentgyörgyi születésű milliomos fiatalkorában focizott, vízilabdázott és shotokanozott, most az autók az egyik nagy szenvedélye. Jelenleg rájár a rúd: a válság arra kényszerítette, hogy halassza ingatlan-projektjeit, felére kellett csökkentenie a CFR idei költségvetését, szétment a családja, és eljárást indított ellene a szervezett bűnözési osztály.

5. Urasi Béla

C 113 (60-65), F 95 (60-63)

A kolozsvári Urasi Béla nevéhez olyan sikersztorik fűződnek, mint az Astral Telecom és a Transilvania Bank, amelynek jelenleg 4%-os csomagját birtokolja. Az Astral eladásából származó pénz egy részét ingatlanokba fektette be, a kolozsvári ifjúsági sport támogatója, imád utazni, naponta 5 km-t kocog, és egy 410 ezer euróért vásárolt Mercedes Benz SLR McLaren tulajdonosa.

6. Pálfi Miklós

C-, F 98 (62)

A Hargita megyei Pálfi Miklós csak a Forbes toplistájában kapott helyet, ott viszont benne van az első százban. A Romaqua Group Borsec társtulajdonosa (30,59%), a sörpiacra is betört a Fehér megyei Albacher gyár tavalyi megnyitásával. A várakozások szerint a borszéki ásványvíznek és a sörnek köszönhetően idén 165 millió eurós üzleti forgalma lesz a csoportnak.

7. Szarvadi-Téglás Loránd és Zsuzsanna

C 153 (50), F 178 (30-33)

A kézdivásárhelyi Szarvadi Loránd 15 éve alapította a Domo retail-nagyhatalmat, két évvel ezelőtt pedig Hegedűs Ferenccel együtt eladták többségi tulajdonrészüket az Equest Investment Balkans befektetési alapnak. Szarvadi kisebbségi tulajdonos maradt, és ügyvezető igazgatóként most lehetősége van piacvezetőt csinálni a cégből.

A Domo idén 180-200 millió eurós forgalommal számol, ami 10%-os csökkenés tavalyhoz viszonyítva, miközben vetélytársai, az Altex és a Flamingo 40%-os visszaeséssel számolnak. A cég készletét induláskor három darab televízió képezte, de hamarosan a Zanussi, Bosch és Siemens termékek romániai forgalmazójává vált.

Az 50%-os részvénycsomag eladása után egy bukaresti lakónegyedet szándékoztak felépíteni, ehhez 25 millió euróért vásároltak egy 100 hektáros telket, amelyen 3000 lakrész kapott volna helyet egy 350 millió eurós beruházás keretében. A válság miatt azonban változtattak az elképzelésen, és könnyű szerkezetű, olcsó lakások építését tervezik. Sepsiszentgyörgy északi részén 102 lakrészes negyedet építenek, és a közelben egy retail parkot is ki szeretnének fejleszteni.

Szarvadi Hegedűssel közösen tulajdonosa a Best Western Bálványos hotelnek és a kézdivásárhelyi Atriumnak. Idén Szarvadi megvásárolta Magyarország második legnagyobb retail-hálózata, az ElectroWorld 60%-át 5 millió euróért, és célja, hogy olyan a szintre fejlessze fel a céget, hogy az versenyre kelhessen a MediaMarkttal.

8. Péter Pál

C 165 (45-50), F 188 (30-31)

A kolozsvári EnergoBit csoport legfiatalabb részvényese. Az EnergoBit forgalma tavaly 80 millió euró volt, és idén sem szűkölködnek a megrendelésekben. Péter Pál Tulcea mellett szélerőművekben eszközölt egy 30 millió eurós befektetést. Péter Pál idén először szerepel a Forbes listáján.

9. Hegedűs Ferenc

C 165 (45-50), F 268 (21)

A Capital szerint az egykori cégtársak, Szarvadi és Hegedűs vagyona megegyezik, de a Forbes nem így tudja. A Szarvadival közösen, kétmillió euróért vásárolt Best Western Bálványos hotel felújítására és bővítésére további hétmilliót fordítottak, Hegedűs szerint tíz éven belül megtérül a befektetés. Szintén közös tulajdonuk az idén felújított és átadott kézdivásárhelyi Atrium.

Hegedűsé az Eurocolor festékgyártó, amelynek ötmillió eurós forgalma volt 2008-ban.

10. Fodor Zsolt és Szilvia

C 184 (40-45), F 273 (20-21)

A Fodor család az ország legnagyobb mobiltelefon-forgalmazója, az Euro-GSM tulajdonosa. A kolozsvári központú cégnek 130 kirendeltsége van 75 városban, ezt bővítették tovább tavaly decemberben a Kopiernicus felvásárlásával, így 15 új üzlettel tovább erősítették vezető pozíciójukat a gyengélkedő telekom-üzletágban. Igaz, a válság következtében be is kellett zárniuk néhány kevésbé jövedelmező boltot.

Az Euro-GSM piaci részesedése az Orange-előfizetések megkötése terén 18%-ról 28%-ra nőtt a tavalyi évben, míg a szerződéshosszabbítások terén elérték a 40%-os részesedést. A cég üzleti forgalma 27,7 millió euró volt, 3,1 milliós profittal.

A másik nevükhöz kötődő biznisz a pre-pay kátyákat forgalmazó MobileDistribution, 134,2 millió eurós forgalommal és 1,3 milliós profittal. A válság előtt az ingatlanpiacra terveztek belépni, de egyelőre csak a tervekkel maradtak.

Futottak még:

Szigeti Zoltán (F 292, 19 millió) reklámcsoportja, a 14 cégből álló TheGroup sikeresen vészelte át legnagyobb megrendelője, a BCR elvesztését. Jelenleg ügyfelei közt tudhatja a Henkelt, a Cosmotet és az Ikeát.

Bara Levente Hugó (F 400, 10-12 millió) Maros megyei, de Fehér megyében nyitotta meg üzemét. Cége, a Supremia nagybani fűszerkereskedéssel foglalkozik, a kereskedelmi kamara kimutatása szerint a második legnagyobb a romániai élelmiszeriparban.

László János (F 435, 9-10 millió) az Impar autóalkatrész-kereskedéssel tett szert vagyonra, a Toyota és a Peugeot romániai képviselője. Tavaly nyitotta meg a marosvásárhelyi Toyota-showroomot, de le kellett mondania az udvarhelyi bemutatószalon tervéről. Székelyudvarhelyen egy hotel és egy halastó tulajdonosa, Marosvásárhelyen 2010-ben nyitja hoteljét.

Kurkó János (F 456, 8-9 millió) nevét a hokikedvelők ismerik leginkább: saját bevallása szerint kétmillió eurót fektetett ebbe a sportba. Tömbházban lakik és egy Skodát vezet, megrögzött környezetvédő hírében áll, így nem csoda, hogy külföldi befektetőkkel közösen egy szélerőműbe szándékszik befektetni. A háromcsillagos csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyő illetve a csíkszeredai Tulipán és a sepsiszentgyörgyi Sugás áruház tulajdonosa.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!