Több millió liternyi tejjel locsolták a földeket Belgiumban

2009. szeptember 17. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A parasztgazdák az alacsony felvásárlási ár ellen tiltakoztak: szerintük elhibázott a piaci liberalizáció és a tejkvóta-rendszer. [kommentekkel]

Ezer – holland, belga és német – parasztgazda négyszáz traktorral mintegy 4 millió liter friss tejet öntött ki a dél-belgiumi Ciney környéki földeken, írja a Hírszerző.hu. A Reuters szerint belgiumi tejtermelők hárommillió liter friss tejet locsoltak szét a földeken szerdán, így tiltakozva az alacsony termelői árak ellen. Az egyik traktor tolólapátján ez a tiltakozószöveg olvasható: „Igazán jó politikát találtunk – a titka az, hogy gyilkoljuk meg azokat, akik megművelik a földet és másokat táplálnak.”

Kedden német és belga termelők mintegy 140 traktorral több órára lezárták a E40-es autópályát. Az európai termelők az Európai Bizottságot és a helyi kormányzatokat hibáztatják a az elhibázott piaci liberalizáció és tejkvóta-rendszer miatt. Szombaton Bonnban a német mezőgazdasági minisztérium előtt öntöttek el mintegy 7000 liter tejet a termelők.

A tej literenként ára 2007-ben volt a csúcson, azóta a nemzetközi tejfeldolgozók lenyomták az árakat: jelenleg 20 eurócentet fizetnek a termelőnek a tej literéért. A gazdák tiltakoznak, azt mondják, mintegy 40 eurócentes ár szükséges ahhoz, hogy a költségeiket fedezzék és minimális nyereséghez jussanak.

A tiltakozás vezetői azt nyilatkozták a brit hírügynökségnek, követelik az Európai Uniótól a tejkvóta-növelés tervének befagyasztását, valamint

egy páneurópai intézmény létrehozását kérik,

amely monitorizálná a tej iránti keresletet és kínálatot. Az európai intézményben elképzelésük szerint a tejtermék-szektor összes résztvevője, a termelők, fogyasztók és politikai szereplők képviselői is képviseltetnék magukat. Szomorú, hogy el kell öntenünk a tejet, de követeléseinket a politikusok nem hallgatják meg – nyilatkozta Romuald Schaber , az Európai Tejbizottság elnöke a belgiumi tiltakozáson.Belga, holland és német gazdák lezárták a feldolgozók szállítókamionjai elől a raktárakat, és ingyen tejet osztottak, hogy megnyerjék a közvélemény támogatását.

Spanyolországban a termelők leállították a tiltakozást, mert július 20-án egyezséget kötöttek a kormánnyal és a nagybani vásárlóikkal. Ennek értelmében a feldolgozók kollektív szerződéssel, indexelt áron vásárolják a tejet.

Tabajdi: csõdöt mondott a neoliberális gyakorlat

Tabajdi Csaba , az MSZP EP-delegációja vezetõje, az Európai Parlament plenáris ülésén azt kérte az Európai Bizottságtól: „tegyen hatékony lépéseket európai szinten a nagy kereskedelmi láncok agresszív árletörõ politikája ellen, amely különösen súlyosan érinti a mezõgazdasági termelõket a gazdasági válság idején. Elvárjuk, hogy a Bizottság végezzen európai hatástanulmányt ez ügyben és haladéktalanul cselekedjen a termelõk érdekében.”
„Elvárjuk, hogy az Európai Bizottság vizsgálja felül és változtassa meg a tejszektor szabályozása kapcsán eddig követett neoliberális gyakorlatát, amely teljes csõdöt mondott. A tejszektor fennmaradása nem csupán gazdasági, hanem szociálpolitikai kérdés is egyben, a termelés nagy része ugyanis hátrányos helyzetû vidéki régiókban folyik” – hangsúlyozta. (mti)

Az Európai Bizottság szerint az alacsony árakért

nem a tejkvóta-rendszer a felelős.

A tejipart támogató intézkedéseket is hoztak, visszaállítják az exporttámogatást és a közraktárak rendszerét is.

Franciaország 90 ezer termelőjének 40 százaléka részt vesz a tiltakozóakciókban – ez azt jelenti, a feldolgozókat érzékenyen fogja érinteni. Egyesek máris lezártak néhány gyártórészleget, mások a külföldi behozatalt fontolgatják.

A tüntetések vezetői szerint a zuhanó termelői ár rengeteg gazda csődjét okozza. Minél többet dolgozunk, annál nehezebb az adósságainkat kifizetnünk – tört ki könnyekben egy francia gazda, Anne Marcel.

Az EU tejágazatának megmentése érdekében

a magyarországi termelők érdekvédelmi szerve, a Tej Terméktanács azonnali uniós beavatkozást sürgetett szeptember elején. A tej felvásárlási ára az elmúlt másfél évben drasztikusan csökkent: 2008 januárjában a termelőknek 95,15 forint átlagárat fizettek a felvásárlók literenként a tejért, ez az ár az idén júliusban már csak 54,93 forint volt.A termelők így több mint 40 forinttal, azaz mintegy 40 százalékkal kapnak kevesebbet a tejért. Ez számukra literenként 20 forint körüli veszteséget jelent, ennyi a különbség az átvételi ár és az önköltség között. Az azonnali beavatkozás szükséges ahhoz, hogy megállítható legyen az állatállomány csökkenése, valamint hogy az ígért támogatásokat legkésőbb jövő éve elején el lehessen juttatni a gazdálkodókhoz – vélik.

Nehezményezték, hogy Mariann Fisher Boel , az unió agrárbiztosa a tavaly ősz óta tartó egész Európát érintő tejes demonstrációk, tüntetések ellenére sem tett érdemi lépéseket a válság megoldására.

A romániai Szarvasmarha-tenyésztők Országos Föderációjának tagjai bejelentették,

saját tejfeldolgozó-hálózat kiépítését

tervezik, amelyhez a kormánytól is segítséget kérnek – adta hírül a román sajtó. Ez alapvetően megváltoztatja a multinacionális tejfeldolgozó vállalatokkal szembeni viszonyukat, nem lesznek kiszolgáltatott helyzetben. Jelenleg a romániai tejfeldolgozók masszívan importálják a tejport Magyarországról, Szlovéniából és Lengyelországból, a román piacon eladott tejnek mindössze 15 százaléka hazai termelésű.

42 üzemet szeretnének létrehozni, ezek mindegyike egy országos brand alatt árusítaná a feldolgozott tejterméket: tejet, joghurtot, sajtféléket és másokat. Egy-egy üzem több száz ezer euróba kerül, ezt bankkölcsönből fedeznék, amelyhez az állam nyújtana garanciát.

Forrás: Reuters, hirszerzo.hu, AMOS News, MTI

Gráf: literenként 23 forint támogatás lesz

Gráf József magyar földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a 24. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok megnyitóján a mezõgazdaság fekete évének nevezte 2009-et a gazdasági válság következményei miatt. Ugyanakkor fejlesztésre ösztönözte a vállalkozókat, mert jövõre Magyarország már nem adhat gépbeszerzési támogatást, és 2013 után semmi esélye nem lesz a gazdáknak EU-s támogatások megszerzésére.
A miniszter a mezõgazdaság jelenleg legnagyobb problémájának a tej és a gabona felvásárlási árának riasztó mértékû csökkenését nevezte. Elmondta, hogy október 16-ra elõrehozzák a jövõ évben esedékes tejtámogatások kifizetését, illetve januártól a termelési problémák kezelésére fordítható források teljes összegét a tejágazat rendbetételére fordítják. Számítások szerint így az összes támogatás literenként elérheti a 23 forintot, amivel önköltség közeli ár érhetõ el.
A búzatermelõknek Gráf József azt javasolta, hogy a nyomott, tonnánként 2000 forintos áron való értékesítés helyett vetessék közraktárra a terményt, majd ajánlják fel intervencióra 101 eurós áron, ami 27-28 ezer forintot jelent. (mti)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!