Visszatérhet a recesszió, ha a kormányok felhagynak az ösztönzéssel

2009. szeptember 4. – 13:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha Franciaország és Németország „túl hamar leveszi a lábát a gázpedálról”, akkor fennáll a W alakú recesszió veszélye – figyelmeztet a brit pénzügyminiszter.

Újabb recessziót kockáztatnak a világ vezető gazdaságai, ha „elbizakodottá válnak”, és felhagynak a gazdaságösztönző költekezéssel, erre figyelmeztette csütörtökön a húsz legnagyobb ipari és fejlődő ország (G20) vezetőit a brit pénzügyminiszter. Alistair Darling, aki a G20-pénzügyminiszterek hétvégi londoni értekezlete előtt adott interjút a The Independent liberális brit napilapnak, azt mondta: „kissé korai lenne” azon gondolkodni, hogy miképp lehetne kiszállni az élénkítő programokból. Darling szerint a fellendülésre a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha a kormányok azt hiszik, hogy „a munka el van végezve”. A Húszak pénzügyminiszterei pénteken és szombaton üléseznek Londonban, előkészítendő a hónap végére, Pittsburgh-be összehívott G20-csúcstalálkozót. Nemhivatalos értesülések szerint Németország és Franciaország azt szeretné, ha az amerikai nagyvárosban a vezetők

már az „exitstratégiáról” tárgyalnának,

vagyis arról, hogy el kellene kezdeni a költségvetéseket rendkívüli módon megterhelő, hatalmas állami gazdaságösztönző programok leépítését. Nagy-Britannia államháztartási hiánya az idei pénzügyi évben a hivatalos költségvetési tervezet szerint is meghaladja a hazai össztermék (GDP) 12 százalékát, és az Egyesült Államokban is hasonló központi deficitet várnak. A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrég – hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó lépéssel – stabilról a leminősítés lehetőségére utaló negatívra változtatta Nagy-Britannia lehető legjobb, „AAA” szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát. Darling azonban a csütörtöki interjúban azt mondta: vannak ugyan bíztató jelek arra, hogy az elmúlt tíz hónapban megtett közös intézkedések kezdik kifejteni hatásukat, de

túl korai lenne felhagyni a gazdaságélénkítéssel.

A brit pénzügyminiszter közölte: kitart azon előrejelzése mellett, hogy Nagy-Britanniában V alakú lesz a növekedési pálya, vagyis a meredek visszaesést gyors fordulattal ütemes fellendülés követi. Darling azonban utalt arra, hogy ha Franciaország és Németország „túl hamar leveszi a lábát a gázpedálról”, akkor megvan a veszélye a világgazdaság egészében is a W alakú recessziónak, amelyben a rövid fellendülési szakaszt újabb meredek visszaesés követheti. A Standard & Poor's az európai kilátásokról néhány hete kiadott londoni elemzésében – szintén a gazdasági előrejelzési gyakorlatban egyre inkább bevett figurális hasonlatokat használva – azt írta: alapforgatókönyve 60 százalékos eséllyel V alakú recessziót valószínűsít, vagyis azt, hogy a meredek idei visszaesés után az év végén folyamatos élénkülés következik. Az S&P megjegyezte ugyanakkor, hogy 30 százalékosra teszi a W alakú recesszió kialakulásának kockázatát. A tavaszi londoni G20-csúcstalálkozón összesen 1100 milliárd dolláros globális élénkítő és mentőcsomagról döntöttek. Ennek csaknem felét a Nemzetközi Valutaalap (IMF)

mozgósítható tőkéjének megháromszorozása jelenti.

A Húszak egyezsége értelmében a pénzügyi szervezet felhasználható tőkekészlete – tekintettel a feltörekvő gazdaságok piaci finanszírozási kockázataira és a valutaalap segítsége iránti növekvő igényre – 500 milliárd dollárral 750 milliárd dollárra növekszik a korábbi 250 milliárd dollárról. Az IMF-nek emellett további 250 milliárd dollár saját „új pénz” kibocsátását is engedélyezték; ez utóbbi már meg is történt a valutaalap saját „pénzében”, SDR-ben. Az SDR-t – különleges lehívási jogok – egy meghatározott valutakosárból képzik, értékét és kamatát a kosár fő valutáinak súlyozásával számítják ki. Az új SDR-kibocsátás lényegében világgazdasági szintű kvantitatív pénzügypolitikai enyhítésnek felel meg, mivel a tranzakció révén úgy jelenik meg igénybe vehető pótlólagos likviditás, hogy mögötte nem hitel – vagyis már meglévő pénz – áll, hanem teljes egészében új pénzről van szó.

Jean-Claude Trichet az „exitstratégiáról” ír, de még nem alkalmazza

Az eddig meghozott válságellenes intézkedések leépítésének menetrendjét vázolta fel pénteken megjelent írásában az euróövezeti jegybank (EKB) elnöke, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy az „exitstratégia” érvényesítésének még nem jött el az ideje. Jean-Claude Trichet a Financial Times nak írt – a húsz legnagyobb ipari és fejlõdõ ország (G20) pénzügyminisztereinek londoni értekezlete elé idõzített – cikkében leszögezi: az EKB és más jegybankok által a válság hatásainak enyhítésére tett „nem szokványos” intézkedések kivételes jellegûek, ami azt jelenti, hogy le kell építeni ezeket, amint a gazdasági és pénzügyi viszonyok normalizálódnak.
A jegybanki elnök a londoni gazdasági napilapban megjelent írásában hozzátette ugyanakkor: az exitstratégia fontosságának hangsúlyozása nem keverendõ össze e stratégia tényleges alkalmazásával. Még korai lenne kijelenteni, hogy a pénzügyi válságnak vége, és egyelõre nincs itt az ideje a válságenyhítõ intézkedések leépítésének – áll Trichet cikkében.
Az EKB elnöke kiemelte: az euróövezeti jegybank a maga részérõl azonnal elkezdi „nem szokványos” válságellenes intézkedéseinek visszavonását, ha e lépések nyomán veszélybe kerülne az árstabilitás. Hozzátette: az exitstratégia idõzítésérõl és a lépések sorrendjének kijelölésérõl a gazdasági kilátások és a pénzügyi rendszer állapotának „valós idejû” értékelése alapján születik döntés.
Trichet szerint az intézkedésekbe bizonyos mértékben eleve be van építve önmaguk leépítése, új gazdaságpolitikai döntések nélkül ugyanis ezen intézkedések közül több természetes módon kifut.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!