Jellegzetes erdélyi termék a gyergyói feketeribizli-szörp

2009. augusztus 31. – 21:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gáll Erzsébet nagymamája receptjei alapján főzi a háziszörpöket, nemcsak saját fogyasztásra.

Takaros befőttesüvegekben házi készítésű lekvárok, kompótok sorakoznak a vásári standon, mögöttük sorban többféle háziszörp: feketeribizli, málna, áfonya, fenyőrügy, meggy. A gyergyószentmiklósi Gáll Erzsébet 2003-ban kezdett foglalkozni saját készítésű gyümölcskészítmények eladásával. Akkor maradtam munka nélkül, s gondolkodtunk, hogy valamit el kellene kezdeni. Így jött az ötlet, hogy próbálkozzunk a szörpkészítéssel – meséli, miközben férje a standnál az érdeklődőkkel beszélget.

A feketeribizli-, meggy- és málnaszörpöt 2003 óta saját termésből főzik, de lassan-lassan, ahogy bővítették a termékskálát, a szomszédoktól, ismerősöktől beszerzett gyümölccsel pótolják a nyersanyagot. Felvásárolják, ezáltal nemcsak a saját, hanem a termelők vagy gyümölcsszedők bevételét is biztosítva.

A kisvállalkozást Gáll Erzsébet hivatalos formában 2005 óta működteti. Igyekszem, hogy a saját fizetésemet kikeressem. Nem ipari mennyiséget főzünk, egyszemélyes vállalkozó vagyok, nyáron dolgozom, amennyit csak bírok, aztán azt próbálom értékesíteni egész évben – mondja.

Nagymamámtól rámmaradt, régi recepteket

használok. Igyekszünk a hagyományos ízeket megtartani, feleleveníteni, hiszen manapság sok háziasszony elfelejtette, hogy gyerekkorában milyen ízeken nőtt fel. Manapság kiszorult a kamrákból a természetes alapanyagok felhasználásával eltett gyümölcskészítmény – teszi hozzá. A termékeket citromsó és szalicil hozzáadásával tartósítják; cukor helyett pedig egyes szörpök esetében mézet használnak édesítőszerként.

Az egyszemélyes vállalkozás korlátozott lehetőségeiből adódóan eddig csak Hargita megyében vannak olyan üzletek, ahová rendszeresen szállítják a termékeket. Egyelőre Kovászna megyében próbálnak tovább terjeszkedni; szórványosan Székelyföldön kívüli vidékekre is vittek szörpöket, de mindeddig nem vetették meg a lábukat a megyén kívül.

Mennyire van kereslet a háziszörpre? Erzsébet asszony tapasztalata szerint van érdeklődés, a vásárok alkalmával sokan megkóstolják, dícsérik is az ízét. De egy új piacon, ahol először találkoznak a termékeikkel, nyilván kevesebben vásárolnak. A kistermelő mégsem csügged, hiszen volt már olyan vásár, hogy az eladás gyengén ment, de estefelé megkereste őket egy üzletvezető, és hosszú távú szerződést kötöttek.

A felismerés megvan, hogy inkább háziszörpöt jó fogyasztani a túltartósított, túlédesített termékek helyett. Inkább az a probléma, hogy a pénztárcák vékonyak.

Sokan szeretnének biotermékeket fogyasztani;

sajnos van egy réteg, aki vásárolná, de nem tudja megengedni magának. Persze olyanok is vannak, akik csak azt nézik, minél olcsóbb legyen, amit megvesznek – véli Gáll Erzsébet.

Mikor az évi termelésről kérdezem, kiderül, nem is tudja pontosan, mekkora mennyiségű gyümölcsöt dolgoz fel egy nyár alatt. Ami biztos: 370 kiló feketeribizli termett idén a saját kertjükben, azt pótolják, s ehhez még hozzájön a többi gyümölcs. Csíkszeredában már hat üzletbe szállítják a feketeribizli-szörpöt, méhészüzletbe, bioboltba.

Transylvania Authentica – mi ez?

A Transylvania Authentica a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány és az angliai The Prince's Charities Alapítvány közös programja. Célja a helyi hagyományos ételek, a kézmûves termékek népszerûsítése, elismertetése, az ökoturizmus fellendítése.
A minõsítést odaítélõ bizottság elõször ült össze az idén, júniusban. 15 kisvállalkozás nyújtotta be a kérelmét, ebbõl 14 székelyföldi volt. Élelmiszeripari termék kategóriában négyen kapták meg a Transylvania Authentica minõsítést. Az értékelésnél figyelembe vették, helyi jellegzetességrõl van-e szó, mennyire számít hagyományosnak az illetõ termék, de az eredetiség, minõség, a természetes alapanyagok felhasználása, a környezetbarát jelleg mind-mind elbírálási tényezõ volt. A minõsítést a termékek 3 évre kapták meg, ezalatt az idõ alatt több ellenõrzésre és újraértékelésre is sor kerül, hogy a termékek minõségének színvonalát biztosítsák.

A kisvállalkozás nemrég megkapta a jellegzetes erdélyi termék minősítést; Kolozsváron volt az elbírálás, ahol a tradicionális gyergyói szörpök sikert arattak.

A Transylvania Authentica-embléma azonban még nem került fel az idei termékskálára, hiszen előbb a meglévő, felcímkézett befőttesüvegek és műanyag palackok kell elfogyjanak, magyarázza. A műanyag palack helyett egyébként

üveget kötelesek majd használni.

Az idén még nem sikerült áttérni az üvegre, nem volt rá pénz, műhelyt bővítettek, hogy a fogyasztóvédelmi és egyéb követelményeknek meg tudjanak felelni.

A műanyag palacknak 40 bani darabja, az üveg ennél sokkal drágább, ennek ellenére maguktól is törekednének áttérni az üvegpalackra, mert szebb, elegánsabb.

1 lej 40 bani lenne körülbelül a félliteres üveg, de azt vissza lehetne váltani, tehát hosszú távon anyagilag is megérné. Mivel manapság minden üdítő műanyag palackban van, már messziről lehet jelezni a különbséget: nem egy multi tömegtermékét árulják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!