Gazdasági válság: mit rontottunk el, és mit csinálhatnánk jobban?

2009. július 15. – 21:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába a jobbnál jobb ötletek, ha a politikai szféra nem vállalja fel azokat. Hat gazdasági szakember véleményt mond.

A Napirenden a gazdasági válság című előadás képezte a szerdai nap egyik fő programpontját Tusványoson. A beszélgetés moderátora, Szatmáry Kristóf (országgyűlési képviselő, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke) azzal vezette fel a beszélgetést, hogy vajon a jelenlegi válság pusztán gazdasági válságnak tekinthető-e?

Hiszen például az, ami jelenleg Magyarországon zajlik, egy gazdasági-társadalmi-politikai átalakulás, ami azt eredményezi, hogy a következő években olyan dolgokat láthatunk majd, amire az elmúlt 20 évben nem volt példa. Ezt az átalakulást a gazdasági válság felgyorsítja. Ugyanakkor mindez esélyt is jelent – csak kérdés, hogy mi az, amit új alapokra kell helyezni? Mi az, amit másképp kell csinálni?

Parragh László , a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 5 évben Magyarország az egyetlen frissen csatlakozott EU-tagország, mely vásárlóerő-paritást tekintve távolodott az uniós átlagtól. Magyarország

stratégiai és taktikai hibák sorozatát követte el

az elmúlt években: stratégiai hiba volt például a rendszerváltás utáni teljesen liberális gazdaságpolitika. Az állam ezzel lemondott saját érdekeinek védelméről, stratégiai ágazatokat adva át a magánbefektetőknek.

Taktikai hiba volt viszont a konvergenciaprogram, mely 2006 óta hűti a gazdaságot, illetve az ún. Bajnai-csomag. Parragh szerint az ügyvezető kormány intézkedései alkalmasak a költségvetési egyensúly megteremtésére, valamint megnyugtatják a nemzetközi pénzügyi piacokat. Ez igen fontos – így a szakember – azonban nagyon nagy baj, hogy a csomag nem képes dinamizálni a gazdaságot. Ez pedig a válság mélyüléséhez vezet majd.

Parragh szerint a mostani pályán Magyarország biztosan vesztes, és egyedül egy gazdasági filozófiaváltás segíthet: a szabad piac tiszteletben tartásával az államnak fel kellene vállalnia a magyarországi cégek érdekeinek védelmét. A belső fogyasztást ösztönözni kell, továbbá olyan ágazatokat kellene megerősíteni, mint például az alternatív energia-termelés, a bioélelmiszerek, a rekreáció és turizmus, vagy éppen a gyógyászat.

László János vállalkozó, a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Alapítvány elnöke elmondta, egy ideje felhagyott a válság szó használatával, hiszen itt valójában egy

új piaci helyzetről van szó.

Akik tudnak élni az itt adódó lehetőségekkel, fennmaradnak, akik nem, csődöt kényszerülnek jelenteni. A vállalkozók számára mindenképpen könnyebbséget jelent szervezett formában szembenézni a kihívásokkal, és éppen ezért kezdte el tanulmányozni a Nyugat-Európában már meglehetősen elterjedt klasztereket: ez azt jelenti, hogy az egy régióban ugyanazt a terméket gyártó cégek egyesülnek, illetve együttműködnek.

Bár ilyen célra 80-100 millió eurónyi EU-támogatás hívható le idén, a pályázatok nincsenek kiírva, és Romániának nincs ilyen irányú stratégiája. Nálunk egyébként igen kevés ilyen típusú társulás működik, annak ellenére, hogy az Európai Unióban 2000 klasztert tartanak nyilván, melyek a munkaerőpiac 35 százalékát teszik ki.

Becsey Zsolt volt fideszes EP-képviselő arról beszélt, kommunikációs szempontból fenntarthatatlan az a helyzet, amikor a magyar kormány egyet mond Brüsszelben, és egészen mást csinál a gyakorlatban. A gazdasági szakember elmondta még, az utóbbi években lehívott EU-pénzek valamint

külföldi tőkeberuházások nem mentek át GDP-növekedésbe

– tehát lehet, hogy néhány panzió meggazdagodott az EU-képzésekből, azonban sem a hatékonyság, sem a foglalkoztatottság nem nőtt, mint ahogy a kis- és középvállalkozások szektora sem erősödött meg.

Becsey szerint a régió gazdasági kiszolgáltatottsága amiatt is nagy, mivel itt nincsenek anyavállalatok, hanem csak nyugati cégek leányvállalatai: válság idején a kormányok mindenáron meg próbálják erősíteni anyavállalataikat, míg a külföldön levő leányvállalatok támogatásában érthető módon kevésbé érdekeltek.

A politikus szerint nem az a kérdés, hogy tudjuk-e, mit kell csinálni: az asztalnál ülők közül mindenkinek vannak ötletei, azonban minden kezdeményezés elbukik, mielőtt gyakorlatba lenne ültetve. Hiszen elméletben mindenki tudja, hogy a megújuló energiákba kell pénzt fektetni, azonban ezt a hagyományos energiaszolgáltatók lobbija rendszerint sikeresen megtorpedózza.

Vojnits Tamás , az Oriens IM Kft. vezető közgazdásza szerint a következő időszakban az egész régió tőkehiánnyal fog küszködni. A kormányok jelenleg pénzt pumpálnak a gazdaságba, azonban második lépésben a bankok ezt nem tudják tovább finanszírozni. Ekkor pedig

egy nagy céges csődhullám következik.

A hitelek hiánya pedig minden gazdasági mozgást ellehetetlenít – ezért javítani kell Magyarország tőkevonzó képességét, továbbá a kormánynak meg kell fontolni, hogy szociális kiadásokra, vagy pedig a vállalkozások ösztönzésére akar inkább erőforrásokat fordítani. Igen fontossá válnak a stratégiai partnerségek mind az üzleti szférában, mind pedig külpolitikai szinten – ugyanis ezáltal lehet külföldi tőkét juttatni a magyar gazdaságba.

Diósi László , az OTP Románia vezérigazgatója kijelentette, a gazdasági válság része a fejlődésnek: segít helyretenni a felborult értékrendet, például azt, hogy tavaly ilyenkor Romániában zürichi ingatlanárak és spanyolországi fizetések mellett a termelékenység feleannyi volt. Bár akkor még nem volt válság, világos volt, hogy ez a helyzet nem tartható.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy míg az Egyesült Államokban 53 bank jelentett csődöt, Közép-Kelet Európában egy pénzintézet sem húzta le a rolót: mindezt azért, mert az Egyesült Államoktól eltérően ebben a térségben igen szigorú a bankfelügyelet – amiért egyébként annak idején sok kritika is érte Közép-Kelet Európát. Azonban ezeknek a szigorú szabályoknak köszönhetően

a romániai bankokban például nincsenek toxikus eszközök.

Mindig Nyugatra nézünk, sosem egymásra – jelentette ki a bankár, hozzátéve, valamiért mindig a nyugati modelleket próbáljuk követni, annak ellenére, hogy ez a térség nagyon sok tekintetben különbözik Nyugattól. A térségbeli kormányok rendre ugyanazokat a hibákat követik el, pedig a kitörési lehetőség épp az egymásra figyelésben és a térségi együttműködésben rejlik: Magyarországról nem úgy kell jönni befektetni Romániában mint Afrikába üveggyöngyöt árulni, hiszen a román piac igen igényes, és Románia Magyarországhoz képest mintegy 3 éves lemaradását jól tudnák kamatoztatni a magyar vállalkozók. Nem véletlen, hogy jelenleg annyi magyar HR-cég működik Romániában: az itteni igények most vannak ott, ahol Magyarország tartott 3 éve, és az ott szerzett know-how probléma nélkül gyakorlatba ültethető a román piacon.

Christopher P. Ball , az egyesült államokbeli Quinnipiac University keretein belül működő School of Business tanára szerint

a jelenlegi válság távolról sem jelenti a kapitalizmus végét.

Szerinte a számok azt mutatják, hogy kevésbé valószínű, hogy a 29-es gazdasági világválság ismétlődne – igaz, a mostani helyzet annyiban tényleg hasonlít a harmincas évek válságához, hogy világszintű. Ball szerint a gazdaságtörténetet szemlélve az sem igaz, hogy a mostani idők instabilabbak lennének a korábbi évtizedeknél.

Minden jel arra mutat, hogy az Egyesült Államokban most érte el a válság a mélypontját – ez azt jelenti, hogy az EU-ban ez az idő valamikor 6-12 hónap múlva érkezik el. Ezután viszont következik a fellendülés, amit az Egyesült Államokban infláció és a dollár gyengülése kísér majd.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!