Reklámpiaci krízis: ki szenvedi meg leginkább?

2009. július 11. – 17:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az online jól teljesít az év második felétől, a tévések korábban sokat kaszáltak, most ők veszítik a legtöbbet. Romániát egyébként annyira nem érinti, de a válság nem ér véget 2010-nél korábban.

A globális gazdasági válság beköszöntésével tavaly ilyenkor alábbhagyott a médiapiac 4,9 százalékos növekedését előrejelző optimizmus. Az Aegis Media 5,8 százalékos globális csökkenést jósolt 2009-re. A média- és reklámpiac válsága a leginkább a közép- és kelet-európai piacot érintette, amely korábban a legnagyobb növekedést produkálta – áll a Business Standard elemzésében.

Csökkenési trendek, milliárdos veszteségek

A ZenithOptimedia becslése szerint az USA-ban 8,3 százalékos a csökkenés, azaz 166,3 milliárd dollár; Dél-Amerikában 2 százalékos, ez 29 milliárdot jelent. Kelet- és Közép-Európában a legnagyobb, 13,9 százalékos a csökkenés – igaz, ennek értéke csupán 30,19 milliárd dollár. Nyugat-Európában csupán 6,7 százalékos a veszteség, amely mintegy 110,8 milliárd dollárt jelent. A romániai reklámpiac februári becslések szerint 475-534 millió eurós értékű (az Omnicom, illetve az Erste becslései adják a két végpontot) az idei évre. Ez 3,5 százalékos esést jelent 2008-hoz képest. Az Erste jelentése szerint a kelet-európai blokkból Romániát fogja a legkevésbé érinteni a krízis ebben a szegmensben. Legrosszabb esetben csupán 6,3 százalékos lesz a visszaesés. A televízióreklámokból befolyó bevétel drasztikusan csökken, hiszen ők uralják jelenleg a piac legnagyobb szegmensét, a televíziós reklám kerül a legtöbbe, és készítőinek van a legnagyobb forgalma. Mégis, arányaiban a nyomtatott reklámok piacát érinti legjobban a válság, egyedül az online reklámpiac nem fog csökkenést észlelni, hanem körülbelül ugyanakkora szinten marad, mint 2008-ban. Ez mondjuk nem nagy eredmény, ha azt nézzük, korábbi években, egészen 2008-ig az online reklámpiac növekedése néha elérte a 100 százalékot is egyik évről a másikra.Jelen pillanatban a romániai online reklámpiac az össz-reklámbevétel 5 százalékát teszi ki. Volumenét tavaly 19,7 millió euróra tették, ami 54 százalékos növekedést jelentett 2007-hez képest. Az európai online reklámpiac volumene 2008-ban 12,9 milliárd euró volt, 20 százalékkal több, mint előző évben – állítja a IAB Europe és a PricewaterhouseCoopers közös tanulmánya.

A legnagyobb növekedést azokon a piacokon lehetett tapasztalni, ahol az online reklám még nem érte el a nagykorúságot. Az erős online piacok 20 százaléknál alacsonyabb növekedést regisztráltak. Ám Romániához hasonlóan azok az országok, ahol az interneten történő reklámozás még nem volt annyira népszerű, a 2008-as év rendkívül jó volt: Lengyelországban 253 millió eurós értékkel 60 százalékos növekedést regisztráltak, Szlovéniában 77 százalékkal nőtt az online reklámbevétel.

Sokat kaszáltak, most sokat veszítenek

A televíziós reklámok esetében nemcsak a mennyiség csökkent, de az árak is. Mint ahogy Anca Gheorghe , a Kanal D marketingigazgatója a Business Standard nak elmondta, a 110 ezer nézőre számolt egy egységnyi GRP (nézettségszám) ára 40 százalékkal esett. A válság hatása nemcsak ebben mutatkozik meg: a piac játékosai, készítők és megrendelők sokkal rugalmasabbak lettek, másképpen alkudoznak, tárgyalnak, előnyben részesítik a különlegesnek számító projekteket, új megoldásokat találnak.

Szerinte egyébként eddig a televíziós reklámpiac mesterségesen felfújt árakkal dolgozott, a szolgáltatások ára most tekinthető normálisnak. Most egy GRP kevesebb mint 500 euróba kerül főműsoridőben egy nagy nézettségű adónál. A válság előtt több mint kétszer ennyi volt az ár.

Ez magyarázza, hogy miért nem érződött annyira a válság az év első harmadában. Lengyelországban még növekedést is tapasztaltak áprilisig, ám mostanra a bevételek 15-30 százalékkal estek. Románia nem érezte a válságot a legelején, ám most telibe kapta, az európai kontextusnak megfelelően. Nem fogja annyira sújtani a válság, bár sok ágazatot érintett, az autóipart, az ingatlanüzletet, a kiskereskedelmet. A pénz blokádjával kell megküzdenünk. Az emberek nagyon óvatosak lettek. De más országokhoz, például Magyarországhoz képest, amelyet nagyon erősen érintett a válság, Románia még mindig jól áll – magyarázta Anca Gheorghe.

Elemzők szerint a válság nem ér véget 2010-nél korábban. Adrian Sârbu , a Central European Media Enterprises (CME) csoport képviselője szerint romániai cégük, a COO 2011-ben lesz ismét nyereséges. Radu Budeş , a Splendid Media társmenedzsere szerint sem jön helyre a piac ebben az évben, legkorábban 2010-re várható fellendülés. Szerinte a tévés hirdetések árai ismét felmennek majd, hiszen jelenleg a profitabilitás határára estek le.

Fellendülés az online reklámpiacon

Az online reklámpiac is rosszul kezdte az évet, ám áprilistól a fellendülés jelei érzékelhetőek. Az év további részében az előző esztendő eredményeit is meghaladó nyereség várható. Egyre inkább igény van a hirdetők részéről a más hirdetési formákat az online-nal összekötő reklámcsomagokra, illetve a speciális projektekre.

Az online marketing bevételei azonban nem növekedhetnek számottevően a nagy piaci szereplők feléledése nélkül. Nem lesz könnyű növekedést elérni a pénzügyi szektor fogyasztásának növekedése, a nagy ingatlancégek feléledése és az online-t felfedező új megrendelők nélkül – mondta Cosmin Oţel , az ARBOinteractive eladási igazgatója. Az is vitatott, bár az alágazat szereplői ebben reménykednek, hogy vajon az online az év végére nagyobb részesedést tud-e elérni a reklámpiaci befektetésekből.

Az innovatív megoldáshoz nem feltétlenül kell eredetiség

A piacért folytatott kemény harcban az innovatív, sikeres megoldások, amelyek egy szereplőt a többi fölé emelnek, lehet hogy nem is az exkluzivitás és eredetiség jegyében születtek. Ehhez kapcsolódóan a Metazin a hetilapok iránti, évek óta egyre csökkenő kereslet okait és az Economist trenddel ellentétes, meglepő népszerűségének magyarázatát foglalja össze. A jobboldali liberális lap sikerének titka a kissé közhelyes összefoglalók és a széles rétegek megszólításának kivételes képessége.

A csökkenő példányszám és a hirdetési bevételek kiesése miatt már a legnagyobbak is profilváltásra kényszerültek. A Newsweek hirdetési bevételei 27, a Time magaziné 14 százalékkal estek. A Newsweek 1988-ban még 3,5 millió példányban fogyott, idén már csak 2,7 millióban, a Time eladott példányszáma közel 5 millióról zuhant heti 3,4 millióra. A közelmúltban mindkét lap bejelentette, hogy a hagyományos heti hírösszefoglaló helyett hosszabb elemzéseket és riportokat közöl, és ezzel a szélesebb rétegek helyett az elit olvasókat veszi célba.

A londoni Economist viszont virágzik, példányszám tekintetében hamarosan megelőzheti a Newsweeket, hirdetési bevételei 25 százalékkal nőttek tavaly. Titka, hogy hírösszefoglalóiban csak a már mindenki által ismert információkat gyűjti egybe, de a válogatás olyan jó, hogy az olvasók úgy érzik, az Economistot muszáj kézbe venni, ha követni akarják a fontos eseményeket – állapítja meg a Metazin .

Személyre szabott reklámok – offline is

A nagy-britanniai ISP olyan, egy Phorm nevű cég által kifejlesztett rendszert tervez bevezetni, amely kiszimatolja a felhasználók internethasználati szokásait, és ezeket az információkat felhasználja személyre szabott reklámakcióiban. Ugyanígy a kamerák és szenzorok egyre olcsóbbá válásával az utcai kampányok is ehhez hasonlóan szűrhetik üzeneteiket a járókelők számára.

Egy szingapúri cég olyan képernyőket fejlesztett ki, amelyek érzékelik az arra járók nemét, és gender-specifikus reklámokat vetítenek ki. Azt is meg lehet állapítani egy kamera segítségével, hányan látták és mennyi ideig nézték a reklámot.

Hamarosan lehetséges lesz a járókelők korát is szűrni, és a biztonsági rendszerek arcfelismerő technológiái is hamarosan visszaköszönnek a reklámipar titkos eszköztárából – írja a New Scientist .

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!