Reklámpiaci krízis: ki szenvedi meg leginkább?

2009. július 11. – 17:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az online jól teljesít az év második felétől, a tévések korábban sokat kaszáltak, most ők veszítik a legtöbbet. Romániát egyébként annyira nem érinti, de a válság nem ér véget 2010-nél korábban.

A globális gazdasági válság beköszöntésével tavaly ilyenkor alábbhagyott a médiapiac 4,9 százalékos növekedését előrejelző optimizmus. Az Aegis Media 5,8 százalékos globális csökkenést jósolt 2009-re. A média- és reklámpiac válsága a leginkább a közép- és kelet-európai piacot érintette, amely korábban a legnagyobb növekedést produkálta – áll a Business Standard elemzésében.

Csökkenési trendek, milliárdos veszteségek

A ZenithOptimedia becslése szerint az USA-ban 8,3 százalékos a csökkenés, azaz 166,3 milliárd dollár; Dél-Amerikában 2 százalékos, ez 29 milliárdot jelent. Kelet- és Közép-Európában a legnagyobb, 13,9 százalékos a csökkenés – igaz, ennek értéke csupán 30,19 milliárd dollár. Nyugat-Európában csupán 6,7 százalékos a veszteség, amely mintegy 110,8 milliárd dollárt jelent. A romániai reklámpiac februári becslések szerint 475-534 millió eurós értékű (az Omnicom, illetve az Erste becslései adják a két végpontot) az idei évre. Ez 3,5 százalékos esést jelent 2008-hoz képest. Az Erste jelentése szerint a kelet-európai blokkból Romániát fogja a legkevésbé érinteni a krízis ebben a szegmensben. Legrosszabb esetben csupán 6,3 százalékos lesz a visszaesés. A televízióreklámokból befolyó bevétel drasztikusan csökken, hiszen ők uralják jelenleg a piac legnagyobb szegmensét, a televíziós reklám kerül a legtöbbe, és készítőinek van a legnagyobb forgalma. Mégis, arányaiban a nyomtatott reklámok piacát érinti legjobban a válság, egyedül az online reklámpiac nem fog csökkenést észlelni, hanem körülbelül ugyanakkora szinten marad, mint 2008-ban. Ez mondjuk nem nagy eredmény, ha azt nézzük, korábbi években, egészen 2008-ig az online reklámpiac növekedése néha elérte a 100 százalékot is egyik évről a másikra.Jelen pillanatban a romániai online reklámpiac az össz-reklámbevétel 5 százalékát teszi ki. Volumenét tavaly 19,7 millió euróra tették, ami 54 százalékos növekedést jelentett 2007-hez képest. Az európai online reklámpiac volumene 2008-ban 12,9 milliárd euró volt, 20 százalékkal több, mint előző évben – állítja a IAB Europe és a PricewaterhouseCoopers közös tanulmánya.

A legnagyobb növekedést azokon a piacokon lehetett tapasztalni, ahol az online reklám még nem érte el a nagykorúságot. Az erős online piacok 20 százaléknál alacsonyabb növekedést regisztráltak. Ám Romániához hasonlóan azok az országok, ahol az interneten történő reklámozás még nem volt annyira népszerű, a 2008-as év rendkívül jó volt: Lengyelországban 253 millió eurós értékkel 60 százalékos növekedést regisztráltak, Szlovéniában 77 százalékkal nőtt az online reklámbevétel.

Sokat kaszáltak, most sokat veszítenek

A televíziós reklámok esetében nemcsak a mennyiség csökkent, de az árak is. Mint ahogy Anca Gheorghe , a Kanal D marketingigazgatója a Business Standard nak elmondta, a 110 ezer nézőre számolt egy egységnyi GRP (nézettségszám) ára 40 százalékkal esett. A válság hatása nemcsak ebben mutatkozik meg: a piac játékosai, készítők és megrendelők sokkal rugalmasabbak lettek, másképpen alkudoznak, tárgyalnak, előnyben részesítik a különlegesnek számító projekteket, új megoldásokat találnak.

Szerinte egyébként eddig a televíziós reklámpiac mesterségesen felfújt árakkal dolgozott, a szolgáltatások ára most tekinthető normálisnak. Most egy GRP kevesebb mint 500 euróba kerül főműsoridőben egy nagy nézettségű adónál. A válság előtt több mint kétszer ennyi volt az ár.

Ez magyarázza, hogy miért nem érződött annyira a válság az év első harmadában. Lengyelországban még növekedést is tapasztaltak áprilisig, ám mostanra a bevételek 15-30 százalékkal estek. Románia nem érezte a válságot a legelején, ám most telibe kapta, az európai kontextusnak megfelelően. Nem fogja annyira sújtani a válság, bár sok ágazatot érintett, az autóipart, az ingatlanüzletet, a kiskereskedelmet. A pénz blokádjával kell megküzdenünk. Az emberek nagyon óvatosak lettek. De más országokhoz, például Magyarországhoz képest, amelyet nagyon erősen érintett a válság, Románia még mindig jól áll – magyarázta Anca Gheorghe.

Elemzők szerint a válság nem ér véget 2010-nél korábban. Adrian Sârbu , a Central European Media Enterprises (CME) csoport képviselője szerint romániai cégük, a COO 2011-ben lesz ismét nyereséges. Radu Budeş , a Splendid Media társmenedzsere szerint sem jön helyre a piac ebben az évben, legkorábban 2010-re várható fellendülés. Szerinte a tévés hirdetések árai ismét felmennek majd, hiszen jelenleg a profitabilitás határára estek le.

Fellendülés az online reklámpiacon

Az online reklámpiac is rosszul kezdte az évet, ám áprilistól a fellendülés jelei érzékelhetőek. Az év további részében az előző esztendő eredményeit is meghaladó nyereség várható. Egyre inkább igény van a hirdetők részéről a más hirdetési formákat az online-nal összekötő reklámcsomagokra, illetve a speciális projektekre.

Az online marketing bevételei azonban nem növekedhetnek számottevően a nagy piaci szereplők feléledése nélkül. Nem lesz könnyű növekedést elérni a pénzügyi szektor fogyasztásának növekedése, a nagy ingatlancégek feléledése és az online-t felfedező új megrendelők nélkül – mondta Cosmin Oţel , az ARBOinteractive eladási igazgatója. Az is vitatott, bár az alágazat szereplői ebben reménykednek, hogy vajon az online az év végére nagyobb részesedést tud-e elérni a reklámpiaci befektetésekből.

Az innovatív megoldáshoz nem feltétlenül kell eredetiség

A piacért folytatott kemény harcban az innovatív, sikeres megoldások, amelyek egy szereplőt a többi fölé emelnek, lehet hogy nem is az exkluzivitás és eredetiség jegyében születtek. Ehhez kapcsolódóan a Metazin a hetilapok iránti, évek óta egyre csökkenő kereslet okait és az Economist trenddel ellentétes, meglepő népszerűségének magyarázatát foglalja össze. A jobboldali liberális lap sikerének titka a kissé közhelyes összefoglalók és a széles rétegek megszólításának kivételes képessége.

A csökkenő példányszám és a hirdetési bevételek kiesése miatt már a legnagyobbak is profilváltásra kényszerültek. A Newsweek hirdetési bevételei 27, a Time magaziné 14 százalékkal estek. A Newsweek 1988-ban még 3,5 millió példányban fogyott, idén már csak 2,7 millióban, a Time eladott példányszáma közel 5 millióról zuhant heti 3,4 millióra. A közelmúltban mindkét lap bejelentette, hogy a hagyományos heti hírösszefoglaló helyett hosszabb elemzéseket és riportokat közöl, és ezzel a szélesebb rétegek helyett az elit olvasókat veszi célba.

A londoni Economist viszont virágzik, példányszám tekintetében hamarosan megelőzheti a Newsweeket, hirdetési bevételei 25 százalékkal nőttek tavaly. Titka, hogy hírösszefoglalóiban csak a már mindenki által ismert információkat gyűjti egybe, de a válogatás olyan jó, hogy az olvasók úgy érzik, az Economistot muszáj kézbe venni, ha követni akarják a fontos eseményeket – állapítja meg a Metazin .

Személyre szabott reklámok – offline is

A nagy-britanniai ISP olyan, egy Phorm nevű cég által kifejlesztett rendszert tervez bevezetni, amely kiszimatolja a felhasználók internethasználati szokásait, és ezeket az információkat felhasználja személyre szabott reklámakcióiban. Ugyanígy a kamerák és szenzorok egyre olcsóbbá válásával az utcai kampányok is ehhez hasonlóan szűrhetik üzeneteiket a járókelők számára.

Egy szingapúri cég olyan képernyőket fejlesztett ki, amelyek érzékelik az arra járók nemét, és gender-specifikus reklámokat vetítenek ki. Azt is meg lehet állapítani egy kamera segítségével, hányan látták és mennyi ideig nézték a reklámot.

Hamarosan lehetséges lesz a járókelők korát is szűrni, és a biztonsági rendszerek arcfelismerő technológiái is hamarosan visszaköszönnek a reklámipar titkos eszköztárából – írja a New Scientist .

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!