Napenergia melegíti a Vlas-birodalom büszkeségét

2009. június 17. – 12:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia legnagyobb, 44 napelemes rendszere Marosvásárhely határában működik. Így megéri, de családi házak esetében már nem kifizetődő a napkollektoros fűtés.

A családi házak, vagyis a kisfogyasztók esetében a mi éghajlati viszonyaink között nem kifizetődő a napkollektoros fűtés, állítják a szakértők. Annál hasznosabb viszont a nagyfogyasztók számára. Románia legnagyobb, 44 napelemes rendszere Marosvásárhely határában működik. 2009. április 30-án avatták fel – mintegy 600 meghívott jelenlétében – a Marosvásárhely kijáratánál levő Business Hotel spa és wellness központját. A szolgáltatások sokféleségét és a kezelőtermek számát tekintve a vásárhelyi Aqua Day Spa országos viszonylatban a legelső helyen áll.

A csaknem kétmillió eurós beruházás

nyomán létrejött rekreációs központ szaunát, masszázsszalonokat, jacuzzit, úszómedencét, testsúlycsökkentő és testátmodellező központot, fitness termet, török fürdőt, szín- és aromaterápiára alkalmas termeket és sok minden egyebet foglal magában. A 120 férőhelyes szálloda és a hozzá tartozó, Romániában egyedülálló függővendéglő tulajdonosa, Florin Vlas városi tanácsos a PSD Maros megyei szervezetének az elnöke.Az avató ünnepségen elismerte, hogy létesítményét elsősorban nem a középosztálynak, hanem a térségben élő VIP-knek szánta, hiszen a szolgáltatások ára esetenként igen borsos. A megnyitón jelen levő illusztris személyiségek közül többen úgy vélték, hogy Marosvásárhely túl kicsi és szerény város ehhez a gigantikus komplexumhoz, amelyben például a törökfürdő a granadai Alhambra komplexum élethű mása. Négyezer négyzetméter alapfelületű üzleti központ egészíti ki a szállodát, az éttermeket és a wellness központot, ahol konferenciatermek, irodák működnek, természetesen mindezt mélygarázs egészíti ki.

A komplexumot külföldi partnerekkel együtt tartja fenn Florin Vlas. A Business Hotel Komplexum családi vállalkozásként működik, amennyiben a több más vásárhelyi szállodát, gyorsétkezdéket, cukrászdákat, idegenforgalmi irodát, benzinkutat, valutaváltót működtető üzletember felesége és fia is a Business Hotelben tevékenykedik.

A komplexum különlegessége nem csak abban áll, hogy az ország legtágasabb wellness-központját foglalja magában, hanem abban is, hogy Románia legjelentősebb napenergia-kollektoros rendszerével van felszerelve.

Ennek a beruházásnak a történetét onnan kezdeném, hogy véleményem szerint az 1989 előtt időszakban a mi legnagyobb gondunk az volt, hogy

nem fértünk hozzá az információkhoz.

Legalábbis én emiatt voltam a leginkább frusztrált. Tudtam, hogy a világ körülöttünk rohamosan, óriásléptekkel fejlődik, és mi nemigen értesültünk arról, hogy mi van körülöttünk, hiszen itt éltünk, ebben az országban – bezárva.

Én korábban is, de főként 1989 után nagyon sokfelé jártam a világban, és azt tapasztaltam, hogy nemcsak az emberi intelligenciát hasznosítják egyesek igen ötletesen, hanem a kézenfekvő, természetes energiaforrásokat is, mint például a napenergiát. Persze nemcsak ezt tapasztaltam, hanem sok más okos dolgot, mondta a Transindexnek Florin Vlas, aki azt is bevallotta, hogy a napenergia hasznosításához a közvetlen ötletet egy olyan gyergyócsomafalvi származású orvostól kapta, aki jelenleg benzinkutat működtet Magyarországon.

Már a tervezéskor azt igényelte: úgy képzeljék el az idegenforgalmi központot, hogy a szükséges energia egy részét nemkonvencionális forrásokból nyerjék. Hazai és külföldi tervezők is dolgoztak a projekten. Köztudott, hogy Marosvásárhelyen és környékén sok a földgáz a talajban, tehát mindenképpen azt is használják – főleg a szállodaszobák fűtésében, és részben a meleg víz előállításában.

Az uszoda a szálloda legfelső, ötödik emeletén található. Ebben a víz állandó jelleggel 28 C fokos. Ennek a megtartásához sok energiára van szükség. A napkollektorokat a komplexum tetején úgy helyeztük el, hogy ne rontsák az épület esztétikáját. A napelemek nemcsak akkor működnek, amikor ragyogóan süt a nap. Amikor kint meleg van, az uszoda vize is elég meleg, tehát éppen nem hasznosítjuk a kollektorokat, akkor az általuk melegített víz hőmérséklete akár a 180 C fokot is eléri. Ilyenkor a melegvíz kazánokban raktározódik.

Természetesen egy automata hőmérőrendszer segítségével, ha szükség van a meleg vízre, azt azonnal hasznosítjuk, ha meg éppen nincs rá szükség, akkor egy zárt rendszerben kering, hogy ne legyen túl nagy a nyomás, ne álljon fenn robbanásveszély. A kollektorok télen is termelnek energiát napközben, hiszen nem a Nap melegét, hanem a sugarakban levő energiát hasznosítják, magyarázta Vlas. Télen a szállodaszobákat földgázzal fűtik, ezt nem lehet a napelemekre bízni.

Az üzletember tárgyalásokat folytat egy osztrák céggel, amely vízpumpás rendszerrel a

talajvizet fogja hasznosítani,

Az üzletember Olaszországban és Görögországban látta az országutak, autópályák fölött függõ vendéglõket. Ezek mintájára egészítette ki a Business Hotelt egy ilyen felfüggesztett étteremmel. Fõleg a fiatalok járnak ide, meg azok, akik úton vannak, és megéheznek. Ide nyáron rövidnadrágban is be lehet menni, ami az elegáns vendéglõben elképzelhetetlen. Államtitkári szintig kellett elmennie az engedélyezésért, mert a vásárhelyi polgármesteri hivatal nem akarta jóváhagyni az országút fölött átívelõ étterem építését.

tehát egy harmadik energiatermelő rendszerrel is felszerelteti a komplexumot. A mi talajunkban nincs termálvíz, de erre ebben az esetben nincs is szükség. Ugyanakkor azt a hőenergiát is hasznosítják, amit a melegítő és léghűtő rendszer kompresszorai bocsátanak ki. Ezt egy óriási kazánban fogják fel, majd szétküldik oda, ahol szükség van rá.

A 12 ezer négyzetméter alapfelületű, ötszintes komplexumban nincsenek fűtőtestek. A melegítő és hűtőcsövek az álmennyezet mögött, illetve a padló alatt húzódnak meg. Tehát hagyományos klímaberendezés sem létezik. Vlas termosz-rendszernek nevezi a berendezését. Az egész fűtési-hűtési hálózat számítógépes vezérléssel működik.

Nyáron a komplexumban csakis a konyhában, a főzéshez használnak földgázt. Naponta körülbelül 6000 liter meleg vízre van szükség. Ha ezt gázzal kellene előállítsák, az havonta 400-500 millió régi lejbe kerülne. Úgy számolja, hogy a napkollektorok révén évente körülbelül

100 ezer eurót takarít meg.

Három év alatt térül meg a befektetés. Vlas szerint Romániában mások azért nem hasznosítják a napenergiát, mert a tervezők nem vállalják fel, hogy az eljárást befoglalják a projektbe. Nincsenek olyan tervezők, akik értenek ehhez.

A marosvásárhelyi Instaldi kivitelező cég munkaközössége oroszlánrészt vállalt a napkollektoros rendszer kiépítésében. A cég egyik tulajdonosa, Soós György a Transindexnek elmondta: a megoldás jó, a rendszer tökéletesen működik, csakhogy igen komoly beruházást igényel. Magánszemélynek túl költséges,

sokára térül meg az ára.

Csak ott érdemes hasznosítani, ahol nagy a melegvízfogyasztás. Egyetlen családi ház esetében körülbelül 4 ezer euró lenne a befektetés értéke. A Business Hotel komplexum esetében 44 nagy napkollektort szereltek be. Viszont – főleg télen – ez csupán a gázfűtés melletti kiegészítő megoldás lehet.

A mi vidékünkön nemigen van lehetőség arra, hogy csak ezzel fűtsünk. Soós György nem tud olyan marosvásárhelyi lakásról, amelyet kizárólag napenergiával fűtenének.

A Vlas-birodalomban egyidejűleg 3000 liter meleg vizet lehet tárolni. A kivitelezésnél, szerelésnél kizárólag külföldi anyagokat használtak. Nálunk, Romániában még rézcsövet sem gyártanak, és ez a rendszerváltás előtt is így volt. Mindent külföldről kell behozni, illetve az itt forgalomban levő külföldi tartozékokat kell felhasználni, mondta Soós György.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!