Akár 49 százalékkal is csökkenhet a hitel költsége

2009. június 16. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a kormány az Első lakás program gyakorlatba ültetésének szabályzatát. Eurós kölcsönnél legfennebb 5,28, a lejre 13,3 százalékos kamatot kell fizetni.

Elfogadta a kormány az Első lakás program gyakorlatba ültetésének szabályzatát. A hitel visszafizetésére legtöbb 30 év áll az igénylő rendelkezésére, a kölcsön értéke pedig nem haladhatja meg a 60 ezer eurót. Euróban felvett kölcsön esetében legfennebb 5,28, a lejben történt hitelkérés esetében pedig 13,3 százalékos kamatot kell fizetniük mindazoknak, akik a program keretében vásárolnak lakást. Az előlegnek a lakás megvásárlására felvett hitel 5 százalékát kell kitennie, így a 60 ezer eurós, legfennebb 30 évre felvett kölcsön esetében havi 316 eurót kell fizetnie a programba beszállónak. Aki viszont 60 ezer eurónál nagyobb összegért szeretne lakást venni, annak

a különbözetet az előleggel együtt

kell kifizetnie. A leghosszabb, vagyis 30 éves visszafizetési időtartamra 60 ezer eurós hitelt kérők számára az előleg 3 ezer euróra rúg. Az 57 ezer eurós hitel lehívásához az igénybe vevőnek legkevesebb havi 714 euró jövedelemmel kell rendelkeznie. Azok a személyek, akik a programban részt szeretnének venni, saját felelősségre tett nyilatkozatot kell közjegyző által hitelesíteniük, amelyben kijelentik, hogy sem egyedüli, sem társtulajdonosokként nem birtokolnak lakást. Emellett a lakás értékének – ami a program keretében legfennebb 60 ezer euró – az öt százalékát, vagyis 3 ezer eurót előleg formájában kell befizetniük. Persze, az államilag garantált összeget meghaladó értékű lakások is vásárolhatók a programon belül. Ha valaki 60 ezer eurónál drágább lakást szeretne, akkor az 5 százalék, vagyis a 3 ezer euró mellett a lakás ára és az államilag garantált összeg közötti különbözetet is ki kell fizetnie előlegként. Például egy 100 ezer eurós lakás esetében az előleg 43 ezer euró, vagyis a 3 ezer euróhoz, amely a 60 ezer eurónak az 5 százaléka, hozzáadódik a 60 ezer és a 100 ezer különbözete, vagyis a 40 ezer euró. A hitelt kérőnek továbbá kötelessége legalább 5 évig megtartani a lakást – magyarázta Emil Boc miniszterelnök.A bankokat érintő legfontosabb kormányzati kitételek a kamatokra vonatkoznak. Az euróban felvett hitel kamata értékének kiszámítását az EURIBOR (3 hónapos periódus) alapján végzik, amelyhez hozzáadódik a bank legfennebb 4 százalékos adaléka. A lejben felvett kölcsön esetében a kamatot a ROBOR függvényében számítják ki, amihez a bank 2,5 százalékot adhat hozza. Így az euróban felvett hitelekre

legfennebb 5,2 százalékos kamatot kell fizetni

(mivel az EUROBOR 1,268 százalékon áll), a lejben felvett hitelre pedig 13,3 százalékot, mivel a ROBOR három hónapos periódusra meghatározott aránya jelenleg 10,83 százalékos.

A kamatok jelenleg ezen a szinten állnak, a bankok azonban alacsonyabb kamatot is kérhetnek. A program gyakorlatba ültetése szabályzatának a Hivatalos Közlönyben való kihirdetése után hét nappal kezdhetik megtenni a bankok ajánlataikat. A legkisebb kamatot kérő bankok pedig részt vehetnek a programban – jelentete ki Emil Boc.

Rámutatott, a hitelköltségek jóval alacsonyabbak lesznek a kamatlábak korlátozásával. Egy jelen pillanatban felvett, 50 ezer eurós, 25 évre szóló hitelre 81 ezer eurós kamatot kell fizetnie az igénylőnek, a programon belül a kamat összege nem haladja meg a 41 ezer eurót. Egy ugyancsak 25 évre, a programon kívül felvett 55 ezer eurós hitel kamata 90 ezer euróba kerül, a program keretében azonban csupán 45 ezer euróra rúg ez az összeg. 60 ezer eurós, 25 éves lejáratú hitel esetében a kamat ma 98 ezer euró, az Első lakás programon belül viszont csupán 50 ezer. A bankoknak érdekében áll bekapcsolódni, mivel nem kell a hitelnyújtási kockázatot felvállalniuk, ezt a garanciavállalással megteszi helyettük az állam – magyarázott Boc.

A pénzügyminiszter elmondta, az euróban felvett hitelek költségeit a program segítségével

42-49 százalékkal lehet majd csökkenteni.

A bankoknak országos lefedettséggel kell rendelkezniük, továbbá tilos idő előtti visszafizetés esetén többleti jutalékot felszámolniuk, ugyanakkor a szerződés nem tartalmazhat olyan záradékot, amely lehetővé teszi a bank számára a szerződés későbbi, önkényes módosítását.

A program egyik előnye, hogy a kamat és a jutalékok csökkentésével több személy számára válik elérhetővé egy lakáshitel felvétele. Egy 50 ezer eurós, 25 éves lejáratú kölcsön esetében most legkevesebb 863 euró havi jövedelemmel kell rendelkezniük a hitelt kérőknek, a program keretében viszont elegendő az 595 eurós havi bevétel is.

60 ezer euró kölcsönzése esetében jelenleg legalább 1036 eurós havi jövedelem szükségeltetik, a program viszont lehetővé teszi a 714 eurót keresőknek is a hitel felvételét magyarázta Gheorghe Pogea.

Pogea ugyanakkor azt is elmondta, a hitel részlete az előleg összegétől függ. Ha valaki a programon belül 50 ezer eurót kölcsönöz, és 5 százalékos előleget fizet ki, akkor a részlete 295 euró. Viszont ha 20 százalékos előleget fizet, akkor 250 eurós részletekben kell majd adósságát törlesztenie. Az Első lakás program keretén belül a kölcsönt

mind euróban, mint lejben

fel lehet venni, azonban a kliensnek azt is szem előtt kell tartania, hogy 2014-ben áttérünk az euróra, ami azt jelenti, hogy a fizetéseket és az árakat is euróban fogják megállapítani – így Pogea.

Pogea még elmondta, a törlesztett hitel értékével egyenesen arányosan csökken az állami garancia értéke is. Abban az esetben, ha a kölcsönt kérő személy nem tudja törleszteni az adósságát, az Országos Garancia Alapból az állam a finanszírozó első írott kérését követő 15 napon belül – euróban felvett kölcsön esetében is – lejben fizet, a Román Nemzeti Bank által megállapított napi euró-lej árfolyam alapján. A garantált összegek az államkasszából származnak, amelyet a pénzügyminisztériumon keresztül fizetnek ki.

A végrehajtást az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) végzi, amennyiben 90 napig nem fizet, vagyis 3 részlet törlesztését mulasztja el a kliens – mondja Pogea.

Hozzátette, kivételes esetekben nem alkalmaznak szigort: ha valaki 23 éven keresztül rendszeresen fizetett, viszont objektív okokból fizetésképtelenné válik, lehetősége nyílik arra, hogy egy másik ingatlanját vagy ingóságát eladja, kifizesse a különbözetet, és a lakásban maradjon – mondta a pénzügyminiszter.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!