Bolyais diákok nyitották meg a bukaresti tőzsdét

2009. június 5. – 16:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hónapig tőzsdéztek, és országos másodikok lettek a marosvásárhelyi tanulók. Igaz, hogy nem jöttek ki pluszban, viszont ők bonyolították le a legtöbb tranzakciót.

André Kosztolany

Nem vagyok szakértõ, mert nem tudom, mi történik holnap a tõzsdén. Azt viszont tudom, mi történt ma és tegnap, és ez sem kevés, a legtöbb szakember ezt sem tudja.

Nos, a dolog úgy történt, hogy a Junior Achievment (JA) gazdasági oktatási programok lebonyolításával foglalkozó szervezet (110 országban vannak kirendeltségei, a romániai 1993-tól létezik) tőzsdejátékot, vetélkedőt szervezett hazai 16-19 éves fiatalok részére. A Bolyai Farkas Elméleti Líceum 1997-től tagja a JA-nek. Ennek a különböző programjaiban már eddig is részt vettek az iskola tanulói. Korábban a diákvállalkozások kategóriában mintegy 1300 diákkal együtt vetélkedett egy Bolyai-csapat, és

a 12. helyezést érte el a nemzetközi mezőnyben.

A számítógépes vállalatmenedzsment programban és az üzleti etikáról szóló versenyben is részt vettek. A Tradeville hazai bukaresti cég vállalta, hogy megírja a diákoknak azt a programot, ami alapján tőzsdei befektetéseket tudnak szimulálni.

A vetélkedő a Bukaresti Értéktőzsde alapján működött, annak a szimulációs változata a program, amely 2006-ban készült, de eddig csak az egyetemisták vehettek részt a szimulációs játékban. Idéntől ezt a középiskolás diákok számára is elérhetővé tették. A Bolyai Farkas Gimnázium tanára, a közgazdaság-filozófia szakos Láday Zoltán megkapta a felkészítéshez szükséges elméleti anyagot, és megkérdezte a tanulóktól, hogy ki szeretne részt venni a vetélkedésben. Többen beiratkoztak, az a három tanuló is, akik végül egy csapatot képezve

második díjat nyertek az országos megmérettetésen.

Elméletben elsajátították a komplex fogalomrendszert. Tavaly ősztől télig tartott Láday tanár úr vezetésével a felkészítés. Télen kezdett felkerüli a játék szimulációs formában a Junior Achievment honlapjára ( jaromania.org ). Egy másik bolyais csapat a 123-ból a 16. helyen végzett, és a Bolyaival ugyanazon épületben működő Református Kollégium tanulói szintén próbálkoztak. Minden résztvevő csapatot Láday Zoltán készített fel.

A második díjas bolyais csapat (11. osztályosok) egyik tagja, Iszlai Lehel még nem tudja, hogy ilyen jellegű tevékenységet folytat-e majd az érettségi és esetleg egy egyetem elvégzése után. Amikor bekerültem a Bolyaiba, informatikára készültem, közben megismerkedtem a Bolyai Rádióval, és a hangmérnöki tevékenység nagyon érdekel, nyár óta ezzel foglalkozom. Láday tanár úrnak köszönhetően eléggé megfogott a közgazdasági témakör. Már kilencedikes koromban indultunk vállalkozástanból, és azóta is folyamatosan részt veszünk ilyen gazdasági jellegű vetélkedőkben, mesélte a Transindexnek Iszlai Lehel.

A verseny során húsz, a tőzsdén jegyzett vállalkozást jelöltek meg számunkra, ezektől vehettünk részvényeket. Persze ki kellett találjuk, hogy melyeknek a részvényeit érdemes vásárolni, melyeknek az értéke fog növekedni a következő időszakban, vázolta a dolgok menetét Mezei Zsolt , a csapat másik tagja, aki szintén nem döntött még azzal kapcsolatban, hogy az érettségi vizsga után milyen pályát választ majd. Természetesen

a részvényekkel való kereskedés virtuális módon zajlott.

A verseny kezdetén a csapatok elméletben 50 ezer lejt kaptak, abból kellett gazdálkodniuk. A cégek valósak voltak, és a tanulók végig nyomon követték a Bukaresti Értéktőzsde tevékenységét, a cégek helyzetét, hogy dönteni tudjanak, mint az igazi brókerek. A tőzsdejáték egy hónapon keresztül, májusban zajlott. Ezenközben a megjelölt cégek részvényinek az értéke május közepéig nődögélt, majd a hónap második felében az értékpapírok általában veszítettek az értékükből.

A csapat harmadik tagja, Szász István úgy véli: Kezdetben nehéz volt beleélnünk magunkat ebbe a világba, hiszen elég távol áll tőlünk. Egyikünknek a családjában sincsenek brókerek, szüleink nem foglalkoznak ilyesmivel. Két hétig úgy vettünk részt a programban, hogy a döntéseinknek nem volt semmi tétje, csak tapasztalatot szereztünk. Belejöttünk. Nem nehéz brókernek lenni, csak mindenre nagyon oda kell figyelni. Rájöttünk, hogy e téren

az információ valóban hatalmat, illetve pénzt jelent.

A tanulók leginkább a Tradeville cég www.virtualtrader.ro című honlapján megjelenő, állandóan frissülő, a tőzsdén jelen levő vállalkozásokra vonatkozó információkból indultak ki, például abból, hogy a vállalatok milyen beruházásokat eszközöltek a szóban fogó időszakban, május folyamán.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy figyelték-e az igencsak leszálló ágban lévő marosvásárhelyi Azomures vegyi kombinát papírjainak a mozgását. De kiderült: az Azomures nem volt azon húsz cég között, amelyek papírjainak a sorsát figyelemmel kísérték a tanulók.

A csapat azért kapta a második díjat, mert a legintenzívebben dolgoztak,

ők bonyolították le a legtöbb tranzakciót,

viszont a virtuális 50 ezer lejt nem fiadztatták, nem tudták megnövelni. Csak az első két hétben volt virtuális nyereségük, amikor a tőzsde tevékenysége is élénkebb volt, mint az utolsó két hét idején. Egy adott pillanatban 55 ezer lejük volt, de aztán a többlet hamar elpárolgott. Végül 47 ezer lejjel zártak. Merészségüket, vállalkozó szellemüket jutalmazta a kiíró.

A bolyais diákok jövőre ismét jelen lesznek majd a tőzsdevetélkedőn, sőt a Junior Achievment szervezet jövőre

a bankmenedzsment szimulációs játékot is beveti

André Kosztolany

Ha a tõzsdézés olyan könnyû volna, nem lennének bányászok és favágók.

a középiskolások számára. Láday tanár úrnak már megvan ehhez az elméleti anyaga, és ősztől elkezdődhet a felkészülés. Tavaly részt vettem egy magyarországi képzésen, ahol egy amerikai egyetemi professzor tartott előadást, és ott egy olyan programot kaptam, aminek a segítségével egy iskolai osztály keretében is lehet tőzsdét szimulálni. Ezáltal is tapasztalatot szerezhetnek a diákok, mondta a Transindexnek Láday Zoltán, miközben megtudtuk, hogy a Bolyai gimnáziumnak nincs kimondottan közgazdasági profilú osztálya.

Mivel Romániában a tőkepiac még nagyon kezdetleges formában létezik, Láday Zoltán igen fontosnak tartja, hogy a tanulók már az iskolában

elsajátítsák az alapfogalmakat.

A szülők elsöprő többségének eszébe sem jutott eddig, hogy értékpapírokkal kereskedjenek. Ha a résztvevő diákok nem is kerülnek a brókerpályára, némi fogalmuk lesz a befektetésekről, a kockázatról és egy sor más jelenségről.

A vetélkedő záró, díjkiosztó ünnepségére Bukarestben került sor, a The Money Channel hazai tévéadó ezt élőben közvetítette. Aznap a diákok nyitották meg a tőzsde tranzakcióit, ez komoly esemény volt az életükben. A nyertesek diplomát kaptak, és szeptemberben egy héten át a valódi értéktőzsde keretében dolgoznak majd.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!