Nehéz kicselezni a minimumadót

2009. május 27. – 12:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ellentmondás: ha felfüggeszted a céget, továbbra is kell mérleget benyújtanod. De hogy fizeted a könyvelőt, ha nem lehet bevételed? [kommentekkel]

Amióta a kormány bejelentette, minimális szinten az elvileg veszteséges cégeknek is kell profitadót fizetniük (ez az ún. átalány vagy minimumadó), látványosan megnőtt a tevékenységüket befagyasztó vállalkozások száma. De mivel nem egyértelmű, hogy melyik cég számít tetszhalottnak, vagyis milyen törvényi feltételeknek kell megfelelnie egy cégnek ahhoz, hogy inaktívnak nyilvánítsák, a tulajdonosok arra ébredhetnek, hogy csak különféle bírságok megfizetése után indíthatják be újra a vállalkozásukat. Ráadásul az is lehet, hogy az adóhivatal ( ANAF ) bírságot ró ki rájuk az elmaradt adóbevallások és nyilatkozatok miatt. Mindennek az az oka,

hogy egy cég kétféle szempont szerint lehet nem működő:

létezik jogi és adózási (fiskális) inaktivitás. Az adózási szempontból inaktív kategóriába az ANAF sorolja be saját hatáskörben azokat a vállalkozásokat, melyek hat hónapon túl nem nyújtják be az adóhivatal által bekért nyilatkozatokat. A cégnek ezután bevonják az áfa (TVA) jelzőszámát, így a vállalkozás elveszíti áfavisszaigénylési jogát.Jogi szempontból a cég vezetősége mondja ki a vállalkozás működésének szüneteltetését. Az inaktivitást legkevesebb három hónapra, de maximum három éves időszakra lehet kimondani. Az erről szóló dokumentumot ellenjegyzésre be kell nyújtani az illetékes cégbíróságnak ( ONRC ) és az adóhivatalnak is.

A felfüggesztési kérelmet a cég aláírásra jogosult képviselőjének kell benyújtania a cégbíróságon, majd az adóhivatalban. A kérelem részben korlátozó jellegű: vagyis az inaktív cégnek nem kell adónyilatkozatokat benyújtania, csak a féléves és az éves mérlegeket szükséges prezentálnia. Fontos feltétel, hogy a felfüggesztendő cégnek ne legyen köztartozása, bocsássa el az alkalmazottait, ne végezzen semmiféle gazdasági tevékenységet, és ne legyen sem termékeladásból származó (beleértve a raktárkészlet értékesítését), sem pénzügyi jellegű, sem másféle bevétele.

A gond csak az, hogy a vonatkozó törvények nem határozzák meg pontosan a jogi inaktivitás fogalmát – mondja Dan Manolescu , az adótanácsadói kamara vezetőtanácsának alelnöke. A joghézag miatt előfordulhat, hogy a cégtulajdonos arra ébred, hogy mikor újra működni kezd a cég, ki kell fizetnie a minimumadót, s emellett egy pár bírságot is.

A megoldás az lenne, ha a pénzügyminisztérium szakértői törvénymódosítást vagy kormányrendeletet dolgoznának ki, mely pontosabban fogalmazna a kérdésben. Ez márcsak azért is üdvös lenne, mert ha valaki rögtönzött közvéleménykutatást tart a cégbíróságokon, azt tapasztalhatja, hogy az ügyfelek túlnyomó többsége a cége felfüggesztését intézi ( lásd a mellékelt táblázatot ).

Az inaktív állapot hátrányai

közé tartozik, hogy az ideiglenesen nem működő vállalkozásnak nem lehetnek sem kiadásai, sem bevételei, vagyis nem hajthatja be kintlevőségeit, nem inkasszálhatja a bankbetét kamatát, de a mérleget összeállító könyvelő bérét sem fizetheti ki, állapítja meg Luminiţa Ristea, a Nexia International üzleti tanácsadó iroda partnere. A szakértő szintén azt állítja, hogy a törvények nem tisztázzák kellőképpen a felfüggesztett cégek státuszát.

Az ANAF álláspontja az, hogy amennyiben a felfüggesztés ideje alatt a cégnek adókötelezettsége támad, akkor erről nyilatkoznia kell és a kifizetés sem maradhat el, az adófizetés rendjéről szóló és az adótörvénykönyv előírásai szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!